A la primera sessió de la cimera empresarial organitzada per la CEOE
Un marc d'actuació estable i una pressió fiscal que no ofegui les companyies, sinó que els permeti actuar i fer més inversions. Aquestes són dues de les principals conclusions a les quals han arribat els grans de la banca i del sector elèctric, entre els quals BBVA, Bankia, Iberdrola o Repsol, durant les primeres sessions de la megacimera empresarial organitzada per la CEOE per avaluar el model pel qual ha d'apostar Espanya per sortir de la crisi econòmica provocada per la crisi del coronavirus.
Un marc que doni seguretat al sector privat, bàsicament. Per exemple, el president de BBVA, Carlos Torres Vila, ha recalcat que és necessari comptar amb una "fiscalitat eficient", basada en l'estabilitat pressupostària i amb unes regles de joc que es mantinguin a mitjà i llarg termini.
"Si es dóna aquest marc fiscal i regulador, es multiplicaran els recursos públics, perquè s'atraurà la inversió privada a aquest futur digital, de dades, social i sostenible", ha sostingut Torres, i ha demanat fomentar la inversió privada d'empreses globals, petites i de totes les grandàries perquè "totes elles creen riquesa, generen llocs de treball i lideren el futur", ha assegurat durant la seva intervenció.
En una línia molt similar s'ha expressat el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, que considera que apujar els impostos afectarà la rendibilitat de les entitats. "Crec que és molt contraproduent que, en aquestes circumstàncies, se li demani al sector esforços extraordinaris en forma d'impostos o requeriments d'altres tipus que puguin incidir sobre la seva rendibilitat, perquè el desenvolupament d'un país requereix que els seus bancs siguin rendibles". I, sense rendibilitat, les entitats estaran infracapitalitzades i no podran dur a terme la seva missió de donar suport a la recuperació socioeconòmica d'Espanya, ajudant famílies i empreses.
La banca no és l'únic sector que reclamen una fiscalitat estable, que no ofegui les companyies. També les grans companyies del sector elèctric van en la mateixa direcció i, a més, insten a accelerar la Llei de Canvi Climàtic i la transició energètica cap a les renovables per accelerar les inversions.
CREURE EN LA INDÚSTRIA
En aquest sentit, el president d'Iberdrola, Ignacio Galán, ha demanat que "de manera urgent" es prenguin les mesures necessàries per accelerar aquesta transformació, passant per la reorientació de la fiscalitat a partir del principi de 'qui contamina paga'. I menys traves, per agilitar els processos administratius i el disseny d'una política industrial estatal que vagi de bracet amb les empreses. En opinió de Galán, aquesta aposta per accelerar les renovables d'aquí a 2025 suposaria una inversió de més de 32.000 milions d'euros i generaria 90.000 ocupacions.
Mentrestant, el president de Repsol, Antonio Brufau, ha reclamat una actuació àgil i prendre mesures que "tinguin un efecte immediat en la recuperació econòmica i en l'ocupació" i que es tingui una visió de conjunt per no prioritzar una tecnologia sobre una altra, quan actualment no se sap quina tindrà èxit. Per a Brufau "per potenciar la indústria primer cal creure-hi" i cal ser conscients que els qui corren el risc d'aquesta activitat inversora són les empreses.