Europa colpejada per un nou atemptat: l'IBEX cau i perd els 8.500 punts

Les borses europees es posicionen en vermell a mitja sessió en una jornada marcada pels atemptats de Niça

  • En China, la economía creció un 6,7% en el segundo trimestre año
  • El precio del petróleo también ha vuelto a caer en una renovada preocupación por el exceso de oferta en el mercado
  • En España, la deuda del conjunto de las administraciones públicas subió en mayo en 9.932 millones de euros
Bolsamanía
Bolsamania | 15 jul, 2016 11:05 - Actualitzat: 11:59
panico bolsas

Les borses europees es posicionen en vermell a mitja sessió en una jornada marcada pels atemptats de Niça. El sentiment dels inversors s'ha vist afectat per l'atac a França, en el qual un home conduïa un camió contra una multitud de persones celebrant el Dia de la Bastilla, matant-ne almenys 84. L'IBEX cau un 0,7% i perd els 8.500 punts.

L'atac terrorista ha colpejat el ja fràgil ànim dels inversors, que estava començant a recuperar-se després del nomenament de la nova primera ministra de la Gran Bretanya, Theresa May, que va assumir el càrrec i va nomenar al seu gabinet dijous, ajudant a dur la gran Bretanya cap a l'estabilitat política.

Les accions de viatges i oci s'han ressentit després dels atacs de Niça. El grup hoteler francès Accor i Air France-KLM negocien amb fortes caigudes. Altres aerolínies com Easyjet i IAG perden un 3,6% i un 1% respectivament.

El preu del petroli també ha tornat a caure en una renovada preocupació per l'excés d'oferta en el mercat. A mitja sessió el barril Brent, de referència a Europa, cotitza al voltant dels 46,9 dòlar el barril i es manté en la franja d'entre 45 i 50 dòlars en què cotitza des del dia del Brexit.

Alhora, aquest deteriorat sentiment inversor s'ha vist impulsat durant els últims dies a causa de l'expectativa d'una política monetària més expansiva per part dels bancs centrals d’arreu del món. Tot i això, el Banc d'Anglaterra va decidir mantenir aquest dijous els tipus d'interès en el 0,5%. No obstant això, els mercats esperen que es produeixi aviat una retallada. De fet, el mateix Comitè de Política Monetària va declarar que esperen rebaixar els tipus al 0,25% a l'agost.

LA XINA CREIX, PERÒ NO N’HI HA PROU

A la Xina, l'economia va créixer un 6,7% el segon trimestre any, sense canvis des del període anterior. El gegant asiàtic s'ha impulsat gràcies a la millora del sector immobiliari i l'estímul de la demanda per part del govern. Aquesta última xifra trimestral de creixement real és lleugerament superior a l'estimació del 6,6% que esperaven els economistes, segons el sondeig de Reuters. El govern xinès ha declarat que estima un creixement d'entre el 6,5% i el 7% per 2016. Tot i que el gegant asiàtic creix aquest nivell segueix confirmant el seu alentiment econòmic.

A Espanya, el deute del conjunt de les administracions públiques va pujar al maig en 9.932 milions d'euros i es va situar en 1,088 bilions d'euros, nou màxim històric, de manera que torna a fregar el 100% del PIB (99,94%), segons les últimes dades del Banc d'Espanya.

L'IBEX cotitza amb pràcticament tots els valors en vermell, i el que més cau és Acerinox, amb un preu objectiu establert en els 11 euros per acció, un valor per sota de la seva cotització actual. Una altra de les empreses que cau més és Iberia IAG, que segueix el camí de la major part de les aerolínies europees després de l'atemptat de Niça.

En el pla macroeconòmic, a més de les dades del PIB de la Xina, aquest dimarts es presenta l'IPC i la balança comercial de la Zona Euro, que tal com s'esperava s'ha situat el 0,1%. A les 14.00, hora de Madrid, ha de declarar el governador del Banc d'Anglaterra, Mark Carney. Als EUA, a més de l'IPC es presenten dades sobre vendes detallistes i confiança del consumidor de la Universitat de Michigan.

contador