Continua la mala ratxa de l’IBEX: tanca amb pèrdues i allunya les perspectives d’un ral·li de Nadal

Virginia Mora
Bolsamania | 09 des, 2015 17:38 - Actualitzat: 17:59
bolsa madrid ibex

El selectiu espanyol no ha aconseguit deixar enrere la ratxa negativa que arrossegava i ja encadena set jornades consecutives de descensos. Malgrat que durant tot el dia ha cotitzat amb signe negatiu i que fins i tot ha arribat a perdre un 1,26%, després de l'obertura de Wall Street ha canviat de signe i ha pujat, animat pel repunt del preu del petroli. No obstant això, a mesura que s'apropava el tancament els guanys s’ha anat reduint i finalment el selectiu ha tancat en vermell.

L'IBEX-35 ha caigut un 0,02%, fins a 9.835 punts, mentre que les borses europees han acabat la sessió amb caigudes mitjanes del 0,3%.

Amb el tancament negatiu d'aquest dimecres, l'IBEX continua la ratxa negativa que encadena des que va començar el mes de desembre i que s'ha convertit en la pitjor de tot l'any. El selectiu ha arribat a pujar un 0,96%, ajudat per l’impuls de les matèries primeres, en concret el petroli, que aquest dimecres ha rebotat amb força.

No obstant això, els inversors continuen actuant amb cautela a causa de l'elevada volatilitat de les matèries primeres. Els experts ja han alertat de la situació en què podem trobar-nos, sobretot en el cas del petroli, ja que hi ha un problema d'excés d'oferta i hi ha molts dubtes sobre les perspectives de demanda amb vista al futur. En aquest sentit, José Luis Martínez Campuzano, estrateg de Citi a Espanya, ha destacat que «tots hi perdem» si els preus del cru es mantenen baixos durant un llarg període de temps, cosa que inevitablement queda reflectida a les borses.

«És clar que a curt termini se’n beneficien els països importadors d'energia. Però, al mateix temps, hi ha més incertesa futura pel que fa a l’oferta energètica. I més incertesa a curt termini per a les economies emergents, un dels principals riscos en aquests moments.» L'expert insisteix que «tots hi perdem, amb els preus del cru a la baixa», i adverteix que «no ens hem d'enganyar davant l'efecte temporal i il·lusori que suposa un abaratiment de l'energia en aquestes condicions», perquè «la distorsió dels mercats, tard o d'hora, ens passa factura».

QUÈ PASSARÀ?

És per això que, malgrat el tancament positiu de l'IBEX i el repunt de les matèries primeres, els experts insisteixen que no ens hem de confiar. Daniel Pingarrón, analista d’IG Markets, ha comentat que «l'elevadíssima elasticitat de les empreses petrolieres i energètiques a les oscil·lacions del barril té una forta capacitat d'arrossegament. De fet, la millora dels índexs europeus d’aquest dimecres és deguda al petit rebot del cru després de la publicació de les dades de les reserves setmanals als EUA».

Això, juntament amb el fet que la cotització de l'euro està afectant, i molt, els valors europeus després de la decepció que va causar el Banc Central Europeu (BCE) dijous passat, fa que, «per aspirar a veure un ral·li nadalenc que permeti que les borses tanquin l'any en nivells clarament superiors als actuals, sigui necessària la col·laboració de tots dos factors: la recuperació del cru i la caiguda de l'euro», i pot ser que no arribi a produir-se, ja que «la setmana que ve, amb la pujada més que previsible de tipus per part de la Reserva Federa (Fed), l'euro trobarà motius per tornar a caure», ha assenyalat Pingarrón.

EL REBOT D'ABENGOA

Per la seva banda, Abengoa continua en el punt de mira dels inversors, que compren i venen en funció de les notícies que es van coneixent sobre l'andalusa. Aquest dimecres es reuneix la banca –Santander, Bankia, CaixaBank, Popular, Sabadell, HSBC i Crédit Agricole– per decidir si finalment presta o no els diners que ha demanat la companyia per evitar «anar-se’n a l’aigua» durant els quatre mesos que dura el preconcurs de creditors.

I malgrat que les informacions sobre aquest tema han estat contradictòries, ja que s'ha arribat a dir que la banca ja havia dit que no a aquest préstec, però també que havia dit que sí amb la condició que la filial de la companyia als EUA, Abengoa Yield, actués com a garantia, la veritat és que el mercat sembla creure que no es deixarà caure la companyia, i aquest dimecres els títols d'Abengoa «B» han pujat un 7,36%.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, diu que «el tancament del selectiu espanyol en l'equador de la setmana ha estat interessant, sobretot després que l’índex arribés a perdre, en el pitjor moment, un 1,26%».

«És d’hora per cantar victòria, perquè podria ser que el rebot iniciat en el tram final de la sessió formi part del típic “pull back” a la nova zona de suport de 10.000-10.020 punts, abans important zona de resistència. Dins de la clara perforació de suports en l'IBEX-35 i en molts dels títols directors com Banco Santander, BBVA, Telefónica i Repsol, el que m'agrada de la sessió d'aquest dimecres és que hi ha la possibilitat que els mínims (9.713 punts) hagin servit per emplenar parcialment el suport que presentava en l’important buit alcista que va deixar en la sessió del 5 d'octubre».

D'aquesta manera, diu l'expert, «podria ser que les caigudes de les últimes sessions hagin aconseguit el seu objectiu: emplenar el buit deixat a principis d'octubre. Això sí, per començar a donar pes a aquest últim escenari, seria bo que, més d’hora que tard, el selectiu espanyol pugés amb comoditat i en preus de tancament per sobre de la zona esmentada de 10.000-10.020 punts».

contador