Creu que el programari maligne estava en mans de l'Agència Nacional de Seguretat dels EUA i va ser robat pels hackers
Microsoft, l'empresa propietària de Windows, el sistema operatiu que més s'ha vist afectat pel ciberatac amb el 'cuc' WannaCry de divendres passat, ha parlat de què va passar i ha confirmat que el virus es va originar a Espanya. A més, ha assenyalat l'Agència Nacional de Seguretat dels EUA (NSA per les seves sigles en anglès) com culpable, ja que, segons diu, el programari maligne es trobava a les seves mans i va ser robat pels pirates.
Aquest robatori, diu el gegant de la informàtica, va ser reportat públicament a principis d'aquest any, encara que l'empresa havia llançat un mes abans una actualització de seguretat per corregir aquesta vulnerabilitat i protegir els seus clients. Així ho explica el president i principal assessor legal de Microsoft, Brad Smith, al bloc oficial de la companyia tecnològica, en què explica que l'apilament de vulnerabilitats informàtiques per part dels governs s'ha convertit en un patró emergent que causa danys generalitzats quan la informació es filtra.
Després de confirmar que l'atac es va originar a Espanya i Regne Unit, Microsoft mostra la seva preocupació per aquest últim ciberatac, que segons el parer de Smith està vinculat amb un altre cas esdevingut no fa gaire temps, quan WikiLeaks va revelar que la CIA va usar 'malware' en iPhones i televisors Samsung per espiar els seus usuaris i convertir-los en "micròfons encoberts". Segons el president de la tecnològica, ambdós casos representen una amenaça seriosa per la ciberseguretat i és "preocupant" que dos organismes estatals, com són la CIA i la NSA, estiguin involucrades en tot això.
Smith insta a l'acció col·lectiva i a un treball en comú dels actors implicats en la xarxa com les companyies, els governs i els clients per generar una major protecció davant aquest tipus d'atacs. Així mateix, Smith va reconèixer la responsabilitat de Microsoft en la resposta a aquesta "toc d'atenció" que ha suposat l'atac de WannaCry, que explota vulnerabilitats en el sistema operatiu Windows robades a la NSA.
"Hem estat treballant a preu fet des del divendres per ajudar als nostres clients afectats per l'incident", assegura Smith, que destaca les accions preses per la companyia per assistir als usuaris que s'han vist afectats pel ciberatac i recalca, a més, la importància d'actualitzar els sistemes per protegir-se de successos com el de divendres.
L'atac va colpejar 1.200 equips a Espanya entre ells els d'empreses com Telefónica, BBVA o Gas Natural, si bé les conseqüències de l’"onada" estan "ja molt mitigades", segons ha reconegut el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido. A la resta del món, el ciberatac ha afectat 200.000 equips en 150 països, segons l'Europol, entre ells la xarxa d'hospitals del Regne Unit, grans empreses franceses, la xarxa ferroviària a Alemanya, ministeris de Rússia i universitats a la Xina, entre d'altres.