Facebook cau més un 7% després de l'escàndol del robatori de dades

Un empleat de la companyia d'anàlisi Cambridge Aanalytica va robar la informació de més de 50 milions de comptes

  • Les dades sostretes van ser utilitzades per donar suport a la campanya presidencial de Donald Trump
  • L'empresa canadenca també va treballar a favor del 'Sí' al referèndum britànic per deixar la UE
  • La declaració de Christopher Wylie sumat a la investigació de The New York Times i The Guardian han destapat la trama
Bolsamanía
Bolsamania | 19 mar, 2018 15:02 - Actualitzat: 21:05
facebookmark

La resposta per part de Facebook no s'ha fet esperar. La xarxa social ha suspès el compte de Christopher Wylie, l'exempleat de Cambridge Analytica, després de denunciar que aquesta empresa d'anàlisi de dades va recopilar il·legalment dades personals de més de 50 milions d'usuaris de la xarxa social per donar suport a la campanya presidencial de Donald Trump i altres projectes de la companyia. La reacció en borsa tampoc s'ha fet esperar i el vermell supera el 4% a l'obertura del mercat.

META PLATFORMS
603,350
  • -0,72%-4,40
  • Max: 606,30
  • Min: 598,94
  • Volume: -
  • MM 200 : 525,69
02:00 27/12/24

La primera reacció de Facebook ha estat feta pública pel mateix Christopher Wylie al seu compte de Twitter. "Suspès per Facebook. Per avisar. D'alguna cosa que han sabut en privat des de fa dos anys", ha escrit en un missatge acompanyat d'una captura de pantalla del seu perfil de Facebook on apareix l'habitual missatge de "compte suspès", segons recull Europa Press.

El reportatge de The New York Times i The Guardian es basa en declaracions d'antics treballadors de l'empresa, socis i documents i revela la que seria una de les filtracions de dades més importants de la història de Facebook. Cambridge Analytica va utilitzar les dades recollides sense autorització a principis de 2014 per elaborar un programa informàtic per predir i influir sobre les opcions electorals. Wylie és un extreballador de la companyia que va col·laborar amb un professor de la Universitat de Cambridge per obtenir les dades per després presentar a cada elector publicitat política personalitzada.

Aquests més de 50 milions de perfils suposen aproximadament un terç dels usuaris actius nord-americans i gairebé una quarta part dels votants potencials. "Vam fer servir Facebook per recopilar els perfils de milions de persones i construir models per treure partit al que sabíem d'ells i apel·lar als seus dimonis interiors. Aquest era el fonament sobre el qual es va construir tota l'empresa", ha afirmat Wylie en declaracions al The Observer.

The New York Times informa sis entrevistes amb antics treballadors i contractistes de Cambridge Analytica i correus electrònics i documents filtrats que demostrarien que no només treballaven amb dades privades de Facebook i que segueixen en poder de la majoria d'aquesta informació. L'aplicació que recopilava les dades era thisisyourdigitallife, obra del professor universitari Aleksandr Kogan, de la Universitat de Cambridge. L'empresa de Kogan, Global Science Research (GSR) i Cambridge Analytica van pagar a centenars de milers d'usuaris per fer-se proves de personalitat i així obtenir les seves dades per a ús acadèmic.

No obstant això, també recopilava informació dels amics de Facebook dels subjectes de l'estudi, de manera que es van aconseguir milions de dades. Les condicions d'ús de Facebook limiten la recollida de dades d'amics per millorar l'experiència d'usuari a la pròpia aplicació i prohibeix expressament utilitzar-los per a la seva venda o per a publicitat. Divendres, Facebook va anunciar la suspensió de Cambridge Analytica i la seva empresa matriu, Strategic Communication Laboratories (SCL) per informacions que no van esborrar pel seu ús compartit inadequat.

Un portaveu de Cambridge Analytica ha explicat que GSR "per contracte només obtenia dades d'acord amb la Llei de Protecció de Dades de Regne Unit amb el permís informat de cada participant". "Quan va quedar clar que les dades no van ser obtingudes per GSR de conformitat amb els termes de servei de Facebook, Cambridge Analytica va esborrar totes les dades obtingudes de GSR", ha assegurat.

La campanya de Trump no ha respost a una petició de comentari i Facebook no esmenta Trump ni cap altra campanya a la seva informació, signada pel conseller general adjunt, Paul Grewal. La campanya de Trump va contractar Cambridge Analytica al juny de 2016 i li va pagar 6,2 milions de dòlars, segons les dades de la Comissió Federal Electoral. Segons les informacions, un altre client polític de la companyia va ser els membres a favor de sortir de la Unió Europea en el referèndum del Brexit.

contador