Will Hobbs, de la gestora del banc britànic, exposa la seva teoria després de la recent correcció sectorial
Tot el que puja ha de baixar, oi?. Aquest principi tan aplicable al camp de la Física com al de la renda variable semblava explicar la dura correcció de les tecnològiques viscuda al setembre després del seu rebot des de l'enfonsament de març. No obstant això, el CIO (director d'inversions) de la gestora de Barclays, Will Hobbs, pot haver destapat la veritable raó després de la seva caiguda, que pot avançar una altra venda massiva pròximament: el tipus real d'interès.
Les accions tecnològiques representen un 40% del Nasdaq, l'índex estatunidenc que més li deu a aquesta mena de valors.
El mes de setembre passat, el Nasdaq es va deixar un 5% pel gairebé 4% de l'S&P 500, un selectiu amb menys dependència dels valors tecnològics. La major part de la volatilitat i les correccions va estar concentrada en títols com Amazon, Apple, Alphabet (matriu de Google), Microsoft, Netflix i Tesla.
Totes ells són precisament el motor del ral·li de les borses als EUA malgrat la pandèmia i que alguns experts alertessin de la desconnexió entre els mercats i l'economia.
EL PARADÍS DELS TIPUS BAIXOS PER SEMPRE
Què és això del tipus d'interès real? En economia, és el rendiment net que s'obté en la cessió d'una quantitat de diners o capital, una vegada descomptat els efectes i correccions de la inflació. En una entrevista per a la CNBC, Hobbs adverteix que, la pujada d'aquest tipus d'interès real, especialment als EUA, ha coincidit amb l'afilada correcció de Silicon Valley. Casualitat?
"Una de les teories sobre el context actual dels mercats és que depenen molt que el tipus real d'interès es mantingui sota per sempre", explica Hobbs. "Pensin en la valoració d'alguns d'aquests gegants tecnològics i en els seus fluxos de caixa, moltes vegades basats en l'emissió de deute de llarga durada", afegeix.
Hi ha probabilitats que el tipus d'interès real pugi en el curt termini? No, però Hobbs suggereix que no cal descartar aquesta possibilitat per complet tenint en compte que l'ecosistema al qual s'enfronten els bancs centrals a tot el món no té precedents.
"Un dels nostres majors temors és que els inversors hagin o estiguin permetent que les seves carteres siguin arrossegades a aquesta espècie de tornado de 'recents guanyadors', com els gegants tecnològics o l'or, amb l'esperança que la història es repeteixi", argumenta Hobbs.
"No obstant això, la història està trufada amb exemples de canvis, per la qual cosa el missatge per als inversors és que no es deixin arrossegar per aquesta onada de recents guanyadors", addueix. "També has de tenir en cartera alguns 'perdedors', perquè estàs planificant un futur que no té per què repetir el passat", conclou.