Una operació històrica i esperada, després que la tecnològica anunciés la seva col·laboració amb GCBD
El gegant tecnològic de Sillicon Valley cedeix. Apple, que aquest dijous cau un lleuger 0,15%, va oficialitzar aquest dimecres que permetrà a la Xina accedir a l’'iCloud', després de transferir-hi les operacions relatives al mercat xinès. Un moviment que no ha trigat a aixecar les preocupacions sobre la privacitat, per la desconfiança que genera donar als asiàtics 'les claus de casa'.
Una operació històrica i esperada, després que Apple anunciés el 2017 la seva col·laboració amb Guizhou-Cloud Big Data (GCBD), una firma xinesa de control de dades amb estrets vincles que la uneixen al Partit Comunista Xinès. Des d'aquest moment, els usuaris d'Apple amb comptes d'iCloud registrades a la Xina tindran les seves dades allotjades en aquest mateix país. Així mateix, els usuaris que decideixin no lliurar les seves dades a la Xina hauran d'optar per eliminar els seus comptes.
Una operació tan històrica com esperada, després que Apple anunciés la seva col·laboració amb GCBD
Des que es va fer oficial l'anunci, experts en seguretat, advocats i activistes com el xinès Chen Guancheng, a més de diverses organitzacions sense ànim de lucre, han insistit a assenyalar els potencials riscos per a la seguretat que aquest moviment representa.
Per la seva banda, des d'Apple indiquen que els enllaços de GCBD amb el govern xinès són realment un avantatge, perquè els permet "continuar millorant la velocitat i fiabilitat d'iCloud complint amb les regulacions xineses".
No obstant això, les lleis xineses no protegeixen la privacitat dels usuaris d'Internet d'una possible intrusió del govern. El 2015, el país asiàtic va aprovar una llei de Seguretat Nacional, que incloïa una disposició per atorgar a la policia la potestat d'exigir a les empreses l'accés a les seves dades personals eludint així el xifrat i altres eines de seguretat.
La llei de seguretat digital xinesa requereix a l'actualitat a les empreses que operen a la Xina que allotgin les seves dades dins del país, cosa que probablement va provocar que Apple s'associés en un primer moment amb GCBD. Els defensors d'aquest moviment de la companyia presidida per Tim Cook assenyalen que acceptar les condicions del govern xinès és el cost de fer negocis allà i recorden que tant Tencent com Alibaba, els dos gegants asiàtics, també hi allotgen les seves pròpies dades.