"És clar que hi ha un vincle amb la vacuna que provoca aquesta reacció", però "no sabem per què"
Un responsable de l'Agència Europea del Medicament (EMA) ha confirmat "un vincle" entre la vacuna contra la Covid-19 d'AstraZeneca i les trombosi registrades entre persones que l'han rebut, ha assegurat aquest dimarts en una entrevista al diari italià Il Messaggero.
"Ara ho podem dir, està clar que hi ha un vincle amb la vacuna, que provoca aquesta reacció. No obstant això, encara no sabem per què (...) En resum, durant les pròximes hores direm que hi ha un vincle, però encara hem d'entendre per què passa", ha assegurat Marc Cavaleri, responsable d'estratègia de les vacunes d'EMA.
Precisament, els experts de l'EMA es reuneixen aquesta setmana per finalitzar la seva avaluació de casos rars de coagulació sanguínia i la seva possible relació amb la vacuna d'AstraZeneca, l'ús està paralitzat en alguns països europeus per a menors de 60 anys a l'espera d'aquestes conclusions.
El Comitè d'Avaluació de Riscos de Farmacovigilància (PRAC), encarregat de supervisar i avaluar la seguretat dels medicaments d'ús humà autoritzats per l'EMA, té programades reunions fins divendres que ve, per la qual cosa s'espera que informi de la seva avaluació actualitzada sobre la seguretat d'AstraZeneca en aquests dies.
En el seu últim partit, dimecres passat, el PRAC no va descartar la relació causa-efecte, però tampoc va trobar evidències clares d'un vincle entre AstraZeneca i el desenvolupament de coàguls sanguinis amb baix nombre de plaquetes, de manera que l'EMA seguia considerant que els beneficis d'aquesta vacuna, una malaltia amb risc d'hospitalització i mort, segueixen superant qualsevol risc per efecte secundari.
A més de la recerca dins el PRAC, l'EMA va convocar el 29 de març una reunió d'experts externs independents de diverses especialitats mèdiques, que inclou hematòlegs, neuròlegs i epidemiòlegs, que van debatre aspectes específics dels casos detectats, a la recerca d'identificar factors de risc i dades addicionals per caracteritzar els esdeveniments observats de tromboembolismes i definir un risc potencial, en cas que existeixi.
Aquesta revisió, que també formarà part de l'informe final del PRAC, tampoc ha identificat un factor de risc específic, com l'edat, el sexe o un historial mèdic previ de trastorns de coagulació sanguínia que puguin explicar aquests casos rars de tromboembolismos ocorreguts després de la vacunació, però en creure que podria haver-hi un risc, es va decidir continuar amb l'anàlisi.
'Les persones vacunades han de ser conscients de la remota possibilitat que es produeixin aquests tipus molt rars de coàguls de sang. Si tenen símptomes que suggereixin problemes de coagulació com es descriu a la informació del producte, han de buscar atenció mèdica immediata i informar els professionals de la salut sobre la seva vacunació recent', ha subratllat l'EMA, en plena avaluació.