L'OMS, molt dura amb Europa pel ritme de vacunació: "És inacceptablement lent"

Veu "necessàries" les noves restriccions imposades al Vell Continent

Bolsamanía
Bolsamania | 01 abr, 2021 13:11
ep archivo   una sanitaria vacuna en una residencia de ibiza
POOL - Archivo

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) s'ha mostrat molt crítica amb Europa aquest dijous. En un comunicat, ha titllat d'"inacceptablement lent" el ritme de la campanya de vacunació contra la Covid-19 al Vell Continent, i ha considerat que s'enfronta a la situació epidèmica "més preocupant" des de fa "mesos".

"Les vacunes són la nostra millor manera de sortir de la pandèmia. No sols funcionen, sinó que també són molt efectives per limitar les infeccions. No obstant això, el desplegament d'aquestes vacunes és inacceptablement lent", ha assegurat el director regional per a Europa de l'OMS, Hans Henri Kluge.

De fet, l'organisme alerta que el nombre de nous casos a Europa ha augmentat considerablement durant les últimes cinc setmanes, per la qual cosa caldria vacunar més. "La situació de la regió és ara més preocupant del que hem vist en diversos mesos", ha assenyalat per la seva part la directora regional d'Emergències de l'OMS a Europa, Dorit Nitzan. En la seva opinió, hi ha, a més, "riscos associats" a l'"augment de la mobilitat" i les reunions en aquests festius. En aquest sentit, ha recordat que molts països "estan introduint noves mesures que són necessàries i tothom hauria de seguir-les tant com sigui possible", tenint en compte l'avanç de la soca britànica.

Un total de 27 països europeus apliquen actualment restriccions de diferent intensitat, dels quals 21 han imposat tocs de queda. Durant les últimes dues setmanes 23 estats han endurits les seves mesures per frenar la propagació de la pandèmia, mentre 13 han relaxat les restriccions. Segons Kluge, "ara no és el moment per relaxar les mesures".

"No ens podem permetre ignorar el perill. Tots hem de fer sacrificis, no podem deixar que ens venci l'esgotament. Hem de continuar frenant el virus", ha advertit Kluge. En la seva opinió, a l'actual situació és precisa l'"acció ràpida" i la implementació de "mesures socials i de salut pública" fins que la campanya de vacunació avanci.

L'OMS, de fet, creu que els tancaments de la vida pública i activitat econòmica han d'emprar-se "quan la malaltia supera la capacitat dels serveis sanitaris per atendre adequadament els pacients i per accelerar la disposició dels sistemes sanitaris locals i nacionals".

LA COVID A EUROPA

Segons les xifres de l'OMS, a la zona europea, que inclou uns cinquanta països, entre ells Rússia i diversos estats d'Àsia central, la setmana passada es van registrar 1,6 milions de nous casos i gairebé 24.000 morts, quan fa cinc setmanes eren menys d'un milió. Els casos augmenten en tots els trams d'edat, excepte en els majors de 80 anys, la qual cosa al seu judici demostra "els primers signes de l'impacte de la vacunació".

Europa és la segona regió amb més casos de coronavirus. El nombre total de positius des que va començar la pandèmia ronda als 45 milions i la xifra de morts s'acosta al milió, segons xifres de l'OMS. Un total de cinquanta països de la regió han indicat ja que la variant B.1.1.7, detectada inicialment al Regne Unit, és la predominant als seus territoris.

Per això, l'OMS ha demanat que s'acceleri el procés de vacunació "augmentant la producció de les vacunes, reduint les barreres per al lliurament de vacunes i utilitzant qualsevol dosi" que es tingui en existència, perquè assenyala que "la lentitud en la vacunació prolonga l'epidèmia".

contador