De cara a la futura aprovació de la immunització russa a la UE
L'Agència Europea del Medicament ha anunciat aquest dijous que comença a estudiar la vacuna russa Sputnik V, de l'Institut Gamaleya de Moscou, per a la seva aprovació en territori europeu. En un comunicat, l'organisme ha especificat que ha iniciat una revisió contínua de la immunització per comprovar el compliment de les normes de seguretat i qualitat, el primer pas important per obtenir llum verda a l'ús a la Unió Europea (UE).
"La revisió contínua continuarà fins que es disposi de proves suficients per a la sol·licitud formal d'autorització de comercialització", ha dit l'agència en un comunicat dijous. "Encara que l'EMA no pot predir els terminis generals, hauria de trigar menys del normal en avaluar una eventual sol·licitud a causa de la feina feta durant la revisió contínua".
"Després de l'aprovació de l'EMA, podríem subministrar la vacuna a 50 milions d'europeus a partir de juny", ha dit dijous en un comunicat Kirill Dmitriev, director general del Fons d'Inversió Directa de Rússia, que recolza el desenvolupament de Sputnik V i està a càrrec del seu desplegament internacional. "Esperem que diversos països més de la UE registrin Sputnik aviat abans de l'aprovació de l'EMA", ha assenyalat Dmitriev en una entrevista.
Després de l'escepticisme suscitat per les declaracions sobre l'aplicació de la vacuna del president rus, Vladímir Putin, Sputnik V va començar a guanyar un major reconeixement internacional després que la revista mèdica The Lancet publiqués al mes passat els resultats dels assajos intermedis revisats per experts que mostraven una eficàcia del 91,6%. Davant les crítiques al programa de vacunació de la UE per la seva lentitud, la cancellera alemanya Angela Merkel va declarar poc després que la vacuna russa podria utilitzar-se per protegir la població dels 27 membres del bloc, sempre que fos aprovada per l'EMA.
Rússia va anunciar el 29 de gener que havia presentat una sol·licitud per a l'aprovació de Sputnik V per part de l'EMA. L'agència va dir en un comunicat el 10 de febrer que no havia rebut cap sol·licitud per a una revisió contínua de la vacuna, encara que estava en diàleg amb els desenvolupadors.
La vacuna també està sent revisada per l'Organització Mundial de la Salut i el 9 de febrer es va iniciar una presentació contínua de dades clíniques, segons una actualització de l'1 de març.