Catalunya confina 70.000 persones a la província de Barcelona després del focus d'Igualada

Afecta a Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena

Bolsamanía
Europa Press | 13 mar, 2020 12:48 - Actualitzat: 12:48
ep catalunya espana a 12 de marzo de 2020
David Zorrakino - Europa Press

La Generalitat ha decidit aquest dijous en Consell Executiu extraordinari confinar la població de l'àrea de la Conca d'Òdena (Barcelona), unes 70.000 persones, després del focus de coronavirus declarat a Igualada (Barcelona), la qual cosa afecta a Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena, a la comarca d'Anoia.

El comissari cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, ha detallat que a les 21h s'han tancat aquests municipis, i fins a la mitjanit d'aquest dijous es permet als residents que no són d'aquestes localitats que abandonin aquestes poblacions, tot i que es prendran dades de cap a on es dirigeixen; després no es podrà sortir, excepte les prestacions de serveis essencials.

Amb una previsió d'almenys 15 dies, el confinament es prolongarà fins que el determini el comitè tècnic i assessor, i durant aquest termini els Mossos desplegaran un tancament perimètric amb 29 punts, i amb un servei intern i un grup de suport que es dedicarà a fer l'aprovisionament de les botigues i la distribució de menjar i farmàcies d'aquestes poblacions.

106 EFECTIUS DELS MOSSSOS

"Estem segurs que comptarem amb la col·laboració ciutadana", ha dit el comissari, que ha detallat que participen en el tancament dels municipis 106 efectius dels Mossos, dividit en tres grups de treball: un de control perimètric; un altre d'assistència al ciutadà, i un de dotacions, amb la capacitat de fer els acompanyaments per garantir la prestació dels serveis públics bàsics, com ara neteja i proveïment.

Ha dit que els confinats han d'intentar viure amb normalitat: "Poden ser a la seva casa, anar a comprar, a la farmàcia i desplaçar-se a rebre atenció sanitària", i ha afegit que, mentre duri d'aquest confinament, la restricció serà sortir del municipi.

"El confinament tindrà sentit si la gent limita la seva sortida al carrer i el contacte amb altres persones, i s'està tan quieta com sigui possible", ha dit Sallent, que ha precisat que sortir del perímetre seria una desobediència i implicaria una imposició de sanció i de desobediència als agents que estan donant aquesta indicació.

DE 20 A 58 AFECTATS

Amb un total de 261 afectats per coronavirus a Catalunya, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha concretat que si el dimecres hi havia 20 persones afectades, aquest dijous en són 58; 36 de les quals són sanitaris, cosa que incidirà sobre un equipament essencial com és l'Hospital d'Igualada, amb una previsió de casos que "aparentment continuarà".

Vergés ha concretat que és primordial protegir els metges, de manera que s'està redirigint l'activitat, re-programant visites no urgents i derivant cap a d'altres centres els codis d'ictus, infarts i traumes per tal de poder mantenir "aquesta activitat essencial" a l'Hospital d'Igualada.

La consellera ha destacat que confia molt en els ciutadans d'Igualada, la seva localitat natal, i visiblement emocionada, ha enviat una abraçada als seus pares, marit i fills: "Cal mantenir la tranquil·litat per poder gestionar-ho", ha afegit.

Sobre el transport públic, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha dit que les mesures adoptades passaran de moment per la reducció i flexibilització de l'activitat laboral, així com el tancament d'escoles i universitats: "Si tenim menys mobilitat obligada, podrem aconseguir un transport públic amb menys gent", i ha emplaçat a valorar l'efectivitat de les mesures durant els pròxims dies.

contador