Ascendeixen a cinc els morts pel virus a Espanya, l'últim a l'Aragó

Es tracta d'un home de 87 anys. Els casos de coronavirus a Espanya pugen a 345

Bolsamanía
Europa Press | 06 mar, 2020 13:11 - Actualitzat: 13:11
ep fachada y entrada de la residencia de ancianos de madrid donde se han confirmado contagios de
Jesús Hellín - Europa Press

Un home de 87 anys afectat pel coronavirus ha mort a l'Hospital Nuestra Señora de Gracia de Saragossa. Amb aquesta defunció, ja són cinc els morts pel virus a Espanya; la xifra d'infectats s'eleva a 385.

A primera hora d'aquest matí es feia pública la mort d'una persona i 20 casos de contagi en un centre de gent gran de Valdemoro, a Madrid, segons ha informat la Conselleria de Sanitat de la comunitat autònoma aquest divendres. El centre ha decretat la suspensió immediata de l'activitat després de conèixer que s'han contagiat 16 usuaris i treballadors (quatre persones són a l'UCI).

Cal recordar que aquest dijous es va fer pública la mort d'una anciana de 99 anys que també vivia en una residència (Residència de la Pau) a Madrid. En aquesta residència hi ha nou persones infectades, dues de les quals es troben ingressades actualment a l'Hospital Gregorio Marañón, segons han indicat a Europa Press fonts de la Conselleria de Sanitat.

La Conselleria de Polítiques Socials de la Comunitat de Madrid ha reforçat les mesures de prevenció davant el coronavirus als centres i residències de gent gran que depenen de l'Agència Madrilenya d'Atenció Social (AMAS) i de la Direcció d'Atenció a la Gent Gran i a la Dependència.

A més, des de la Direcció General d'Atenció a la Gent Gran i l'Agència Madrilenya d'Atenció Social s'està elaborant, conjuntament amb la Direcció General de Salut Pública, un protocol específic que s'enviarà durant les pròximes hores a tots els centres dependents de la Conselleria de Polítiques Socials, amb mesures específiques de prevenció i intervenció en aquests centres.

Entre les mesures de reforç, es contempla l'habilitació de zones d'aïllament o limitació de contactes a les residències d'ancians, i es procurarà que aquelles persones amb símptomes no utilitzin les zones comunes, com pot ser el menjador.

La AMAS ha anunciat la contractació de personal d'infermeria i de serveis per reforçar l'atenció a aquells centres en què fos necessari per la detecció de casos positius.

RESTRICCIONS DE VISITES AL MARAÑÓN

L'Hospital Gregorio Marañón ha restringit, com a mesura preventiva, l'accés d'acompanyants de pacients que ingressin a Urgències del centre, i l'horari de visites a la Unitat de Vigilància intensiva (UCI).

Així ho han indicat a Europa Press fonts del centre hospitalari en relació a les mesures de prevenció adoptades a l'hospital després de la mort d'aquesta pacient.

Entre elles, s'ha restringit a les Urgències l'accés d'acompanyants a persones que no ho necessitin; aquestes passaran soles a la zona d'atenció.

Respecte a l'UCI, s'ha limitat també l'horari de visites i el nombre de persones que poden accedir a les dependències, que es limita a un familiar.

A la zona d'hospitalització, el centre no ha aplicat cap restricció, però sí que recomana als visitants dels pacients que hi hagi només un acompanyant a les habitacions de planta.

SANITAT ELEVA A 385 ELS CONTAGIS

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha informat que el nombre de casos de coronavirus a Espanya ja se situa en 385, 84 nous casos des de l'última actualització del Ministeri de Sanitat, a les 18 hores de la tarda d'aquest dijous. Nou pacients segueixen en l'UCI i es desconeix l'origen de 12 positius.

Simón ha reconegut que el nombre de contagis confirmats aquest divendres és "una mica superior del que és habitual", però ha ressaltat que es concentra fonamentalment en dues comunitats autònomes, una especialment, amb dos nuclis ben identificats". "Ens preocupa l'increment de casos, però no han augmentat els focus", ha assegurat, puntualitzant que es manté l'escenari de contenció.

Per comunitats autònomes, Madrid continua liderant amb 137 casos, seguida de Comunitat Valenciana, que en té 30. Per darrere se situen La Rioja (29), Navarra (28), Catalunya (24) i Andalusia (21). Castella-la Manxa ja registra 15 positius, un més que Castella i Lleó. Canàries i Cantàbria registren 10 casos, per davant d'Extremadura (6), Aragó (6), Balears (6), Astúries (5), Navarra (3) i Galícia, que en té un registrat, però amb dos casos potencials més, que encara s'estan investigant. Múrcia, Ceuta i Melilla continuen sent els únics territoris espanyols lliures del coronavirus.

contador