L'operadora recull amb caigudes a la borsa els seus últims resultats
Vodafone ha anunciat aquest dimecres uns ingressos d'11.638 milions d'euros al tercer trimestre fiscal (d'octubre a desembre), xifra que implica una caiguda del 0,4% enfront dels 11.684 milions del mateix període de l'exercici previ. Els ingressos per serveis van caure un 1,3%, fins als 9.520 milions des dels 9.647 milions.
L'operadora destaca l'alentiment de la tendència trimestral impulsada per Europa. Així, explica que els descensos a Alemanya, Itàlia i Espanya es compensen parcialment amb un bon creixement al Regne Unit i altres països europeus.
Al nostre país, la companyia ha facturat 971 milions al tercer trimestre fiscal, un 9,8% menys a causa de la competència en preus i d'una caiguda dels ingressos de 'roaming'.
L'operadora s'enfronta al doble perill d'un panorama extremadament competitiu i unes condicions econòmiques en deteriorament
Els ingressos per serveis a Alemanya van disminuir un 1,8%, fins als 2.882 milions, en gran part a causa de la pèrdua de clients des del segon semestre de l'exercici 2022 per l'aplicació de la nova legislació sectorial.
"Encara que seguim complint les nostres previsions financeres per a l'any, el recent descens dels ingressos a Europa mostra que ho podem fer millor", ha declarat Margherita Della Valle, consellera delegada de Vodafone.
"Hem de fer més pels nostres clients, oferint-los una connectivitat de qualitat de forma senzilla. Ja hem pres mesures, com simplificar la nostra estructura per donar als mercats locals plena autonomia i responsabilitat per prendre les millors decisions comercials per als seus clients. A més, tenim iniciatives en marxa per generar al voltant de la meitat del nostre objectiu de 1.000 milions d'euros d'estalvi de costos. Queda molt a fer i el nostre objectiu és oferir un millor servei als nostres clients, convertir-nos en una empresa més senzilla i generar creixement", ha afegit Della Valle.
Vodafone recull aquest dimecres els resultats amb caigudes a la borsa (-2,8%). Els analistes assenyalen que l'operadora s'enfronta al doble perill d'un panorama extremadament competitiu i unes condicions econòmiques en deteriorament, i apunten que aquests darrers resultats posen en relleu els efectes dels dos.
"En un sector en què la fiabilitat i la disponibilitat es donen per suposades, el factor diferenciador clau és simplement el preu. No obstant això, la inflació i l'augment dels costos de l'energia han obligat a apujar els preus a diversos mercats de l'empresa, cosa que no és d'agrair, atesa la competitivitat dels preus a altres llocs", explica Richard Hunter, responsable d'inversions a Interactive Investor. "Això ha provocat la pèrdua d'alguns clients, sobretot a Alemanya, que representa el 29% dels ingressos totals del grup. La nova legislació també s'ha sumat als reptes locals, alhora que disminuïen els ingressos per visites i 'roaming'. "Itàlia i Espanya també van patir pressions durant el trimestre a causa de la competència de preus", afegeix.
"Els problemes de Vodafone no acaben aquí. El deute net de més de 45.000 milions d'euros, el creixement tebi europeu i la capacitat 5G tenen un preu enorme", indica Hunter.