La companyia millora la seva 'guidance' i presentarà un nou pla estratègic per al 2023-2026
Telefónica ha comunicat aquest dijous que el benefici del segon trimestre es va situar als 462 milions d'euros, un 44,5% més que durant el mateix període del 2022. Entre l'abril i el juny d'aquest any, els ingressos s'han elevat un 0,9 %, fins als 10.133 milions d'euros, creixent per cinquè trimestre consecutiu.
L'operadora ha dit que aquest comportament positiu del negoci li permet millorar les metes financeres establertes per al conjunt del 2023: l'objectiu d'ingressos es duplica per anticipar un creixement orgànic del 4%, mentre que el nou objectiu per al resultat operatiu abans d'amortitzacions (OIBDA) apunta a un increment orgànic del 3%, en el rang més alt de les previsions anunciades al començament d'any. Es manté sense canvis la meta de situar la ràtio d'inversions al voltant del 14%.
Aquesta revisió a l'alça es produeix després que els ingressos i l'OIBDA hagin crescut de manera orgànica el 3,3% i el 3,5%, respectivament, al segon trimestre de l'exercici. Durant sis primers mesos, els ingressos i l'OIBDA del grup han crescut de manera orgànica un 4,1% i un 2,3%, respectivament. Per part seva, la ràtio d'inversions sobre vendes s'ha situat al 12,7%.
Els resultats també permeten a Telefónica confirmar la distribució del dividend corresponent al 2023, de 0,30 euros per acció pagadora en dos trams: el desembre del 2023 i el juny del 2024. A més, proposarà a la propera Junta General d'Accionistes l'amortització de la autocartera existent el 30 de juny del 2023, un total de l'1,4% del capital social de la companyia.
Telefónica prepara el seu pla 2023-2026 amb un model d'excel·lència operativa al voltant de tres eixos: creixement, rendibilitat i sostenibilitat
Telefónica també ha dit que avança “cap a una nova visió de companyia centrada encara més en el millor servei al client, la creació de valor per a l'accionista i amb la tecnologia més disruptiva per aprofitar totes les oportunitats de creixement del futur”. L'operadora presentarà un nou pla estratègic per al període 2023-2026 en un Invest Day convocat per al proper 8 de novembre.
"Telefònica accelera en el compliment dels seus objectius durant el segon trimestre i confirma la solidesa del seu negoci i el bon moment de l'operadora, cosa que ens permet millorar la guidance i renovar la nostra ambició per avançar cap a una nova visió de companyia", afirma el president del grup, José María Álvarez-Pallete. I afegeix: “Enfocats en el client i en la creació de valor per a l'accionista, i amb la tecnologia com a factor decisiu per comprendre i connectar millor amb el món, Telefónica prepara el pla 2023-2026 amb un model d'excel·lència operativa al voltant de tres eixos: Creixement, Rendibilitat i Sostenibilitat. L'operadora està en una posició d'avantatge per capturar totes les oportunitats de creixement de l'era digital. Telefónica no es conforma a adaptar-se al futur, sinó que s'ha proposat modelar-lo amb una evolució radical. Els nous temps ens agafen ben preparats per anticipar-nos, donar la millor resposta i completar el desafiant viatge que vam emprendre fa gairebé cent anys. Ha arribat el nostre moment. És temps de Telefónica. Estem a punt per al futur”.
MAJORS INGRESSOS
L'increment dels ingressos al segon trimestre de l'any ha fet possible que durant els sis primers mesos les vendes hagin crescut fins als 20.178 milions d'euros, un 3,7% més que a la primera meitat del 2022. Per mercats, el 27% dels ingressos ha procedit d'Espanya; el 20% de Brasil; el 19% d'Hispam; el 18% d'Alemanya; i el 13% del Regne Unit.
L'OIBDA del segon trimestre s'ha estabilitzat i s'ha situat als 3.144 milions d'euros, per a un total de 6.266 milions d'euros durant els sis primers mesos de l'exercici. Per àrees geogràfiques, el 30% de l'OIBDA ha estat procedent d'Espanya; el 26% del Brasil; el 17% d'Alemanya; el 14% del Regne Unit; i l'11% d'Hispam.
La generació lliure de caixa del trimestre ha arribat als 842 milions d'euros i pràcticament ha duplicat la registrada entre el gener i el març del 2023, a més de ser un 0,9% superior a l'obtingut durant el mateix període del 2022. Durant els sis primers mesos ha arribat a un total de 1.296 milions d'euros.
La caixa operativa (OIBDA-CapEx) ha crescut de manera orgànica un 3,4% al segon trimestre i un 2,7% a la primera meitat de l'any, gràcies a l'evolució operativa i a la gestió dels nivells d'inversió.
UNITATS ESTRATÈGIQUES
Telefónica Tech ha assolit uns ingressos de 456 milions d'euros al trimestre, un 36,1% més que al segon trimestre del 2022, xifra que s'ha situat als 885 milions d'euros del gener fins al juny, un 39,6% més.
Telefónica Infra augmenta el seu portafoli d'infraestructures, amb presència a fibra, centres de dades i cable submarí. El conjunt dels diferents vehicles de fibra, presents a Espanya, Alemanya, el Regne Unit, el Brasil, Xile, Colòmbia i el Perú, ha arribat a un total de 19 milions d'unitats immobiliàries passades. Telxius, el negoci de cable submarí del grup, ha tancat el semestre amb un increment del trànsit del 16%, un creixement orgànic de l'OIBDA del 5,1% i un marge OIBDA que ha arribat al 53,3%.
FINANÇAMENT I MENYS DEUTE
L'activitat de finançament de Telefónica fins al juny porta la companyia a mantenir una posició de liquiditat de 20.218 milions d'euros, cobrir els venciments dels tres anys vinents i comptar amb una vida mitjana del deute de 12,4 anys, segons ha explicat. A més d'això, l'operadora ha assenyalat que està ben protegida davant de l'actual context d'enduriment de les condicions monetàries en comptar amb més d'un 80% del deute a tipus fixos.
El deute financer net s'ha situat als 27.479 milions al tancament del semestre, un 3,9% inferior al registrat el juny del 2022.
Finalment, la companyia destaca que la base de clients, que puja fins als 383,6 milions d'accessos, ha experimentat un creixement als segments d'alt valor afegit, com és el cas de la fibra (+15%) i del contracte mòbil (+3%).