Els ingressos han augmentat un 51% i l'EBITDA, un 56%
Solaria ha tancat els nou primers mesos del 2022 amb un benefici net de 69,698 milions d'euros, un 86% més que fa un any, un període durant el qual els guanys van ser de 37,57 milions d'euros, segons ha notificat la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
La veritat és que les principals magnituds han augmentat significativament al darrer any. Per exemple, els ingressos han repuntat un 51% fins als 120,966 milions d'euros respecte als 80,193 al tancament de setembre del 2021. Aquest augment, indiquen des de Solaria, es deu l'increment de la producció a causa de la connexió de noves plantes fotovoltaiques durant l'exercici 2022 i finals de l'exercici 2021, en línia amb el pla de negoci del grup.
Alhora, el resultat brut d'explotació (EBITDA) també ha augmentat un 56%, fins als 109.013 milions d'euros. De fet, aquesta magnitud s'ha multiplicat per quatre respecte a la dada del 2019, quan l'EBITDA de Solaria va ser de 23.430 milions d'euros.
La companyia també ha informat que les despeses de personal s'han incrementat un 41% respecte al mateix període del 2021 per a un total de 8,02 milions d'euros. Aquest augment, indiquen, és “necessari per emprendre el procés d'expansió en què el grup està immers”. "El pes de la despesa de personal sobre les vendes disminueix un 1% respecte a l'exercici 2021, a causa de l'augment de les vendes i en línia amb la política d'optimització de costos del grup", apunten.
Així mateix, les despeses d'explotació han disminuït un 12% fins als 3,93 milions d'euros a causa principalment "als costos meritats per l'impost del 7% de la generació d'energia elèctrica", que va ser derogat al mes de juliol passat 2021, "cosa que suposa una disminució del pes de les despeses d'explotació sobre les vendes".
Pel que fa al deute financer de Solaria, la companyia reflecteix un fons de maniobra negatiu de 5,691 milions d'euros, una “situació puntual en aquesta data a causa del calendari de desemborsaments del finançament”. “El grup compta amb línies de finançament disponibles que permeten fer front als passius corrents. Addicionalment, s'aprecia l'augment de la inversió en immobilitzat a causa del desenvolupament de noves plantes seguint el pla de negoci i els objectius marcats pel grup”, expliquen.
D'altra banda, Solaria assegura que continua avançant en la seva estratègia de desenvolupament, construcció i operació de projectes per assolir els 18 GW pel 2030. Durant els primers nou mesos de l'any, la companyia destaca que ha aconseguit “importants fites” per incrementar les més de 1.000 MW en operació amb els 1.034 MW en construcció, que als propers mesos s'aniran connectant a la xarxa.
“Cal subratllar que els projectes de Solaria, tant en operació com en construcció, tenen tancat el finançament. Això mitiga riscos financers i n'assegura l'execució, incloent-hi l'últim paquet de 285 MW al mercat gràcies al recent acord tancat amb el Banc Sabadell”, indiquen.
Dins del seu pla de creixement, el grup continua incrementant la cartera de projectes amb els 1,2 GW addicionals obtinguts a Espanya (ja compta amb 8 GW amb punt de connexió a Espanya), més els gairebé 1 GW d'Itàlia, i la petició de nous punts a Alemanya. Amb això, el grup ja té el 130% de capacitat de connexió sobre el seu objectiu del 2025.
La companyia espera rebre les autoritzacions ambientals “de milers de MWs” la qual cosa els permetrà accelerar el ritme per assolir l'objectiu dels 6,2 GW pel 2025, entre ells projectes “molt rellevants” com ara Garoña o Villaviciosa.