Sabadell guanya un 82,4% més fins al setembre gràcies a la contribució de TSB

La filial britànica aporta 82 milions d'euros als resultats

Nieves Amigo
Bolsamania | 28 oct, 2021 09:18 - Actualitzat: 09:18
ep archivo   el consejero delegado de banco sabadell cesar gonzalez bueno durante el xxviii
DELOITTE - Archivo

El benefici net de Banc Sabadell puja fins als 370 milions d'euros al tancament del setembre del 2021, xifres que representen un creixement del 82,4% interanual principalment per la millora del marge bàsic, la reducció de costos recurrents i les menors dotacions registrades. El benefici net atribuït ex-TSB arriba als 288 milions enfront dels 358 milions del 2020, que incloïen la plusvàlua neta extraordinària de 293 milions per la venda de Sabadell Asset Management.

Banco Sabadell
1,828
  • -0,89%-0,02
  • Max: 1,86
  • Min: 1,82
  • Volume: -
  • MM 200 : 1,75
17:35 23/12/24

Durant el trimestre, el benefici net se situa en 149 milions d'euros i presenta un creixement de l'1,4% respecte al segon trimestre de l'any derivat de l'increment del marge d'interessos i dels costos recurrents menors.

Cal destacar que aquest trimestre incorpora els resultats per les vendes de la cartera ALCO de 324 milions d'euros per finançar la segona fase del pla d'eficiència dut a terme a Espanya, que comporta un impacte de -331 milions d'euros al compte de resultats, dels quals -301 milions d'euros es registren a la línia de costos, -26 milions d'euros com a deteriorament d'oficines i -4 milions d'euros de baixa d'instal·lacions d'oficines a la línia de plusvàlues per vendes d'actius i altres resultats.

El marge recurrent de l'entitat (marge d'interessos + comissions -costos recurrents) presenta un creixement del 12,6% interanual i del 5,4% durant el trimestre. Segons el conseller delegat, César González-Bueno “Els resultats del tercer trimestre estan en línia amb tots els objectius del nostre pla estratègic per a la transformació de l'entitat”. Alhora s'ha referit al “creixement de la nostra activitat comercial i a la bona evolució de TSB”.

Per part seva, el director financer de Banc Sabadell, Leopoldo Alvear, ha destacat que “estem satisfets amb l'evolució de tots els epígrafs del compte de resultats: marge d'interessos, comissions, costos recurrents i provisions, i amb la nostra confortable posició de solvència, en línia amb els objectius que ens hem marcat”.

Els ingressos (marge d'interessos + comissions netes) arriben als 3.633 milions, un 2,5% més en termes interanuals. A la comparativa trimestral, l'augment és de l'1,5%. El marge d'interessos creix interanualment un 0,7% fins als 2.563 milions, mentre que durant el trimestre augmenta un 2,9% i arriba als 877 milions d'euros.

Les comissions netes arriben a la xifra de 1.070 milions d'euros, xifra que representa un creixement del 7,0% interanual pel bon comportament de les comissions de serveis, així com de fons d'inversió. Durant el trimestre baixen un 1,9%, per comissions de servei menors condicionades per l'estacionalitat (agost) i per la venda del negoci de dipositaria.

ESTALVIS ANUALS DE 130 MILIONS

Els costos recurrents mostren una reducció del 2,9% respecte a l'any anterior per la millora en despeses de personal a Espanya i de despeses generals en TSB. A la comparativa trimestral, el descens és de l'1%. Després de l'acord assolit amb el 100% de la representació sindical a la mesa negociadora el 15 d'octubre passat, l'execució de la segona fase del pla d'eficiència a Espanya, acompanyat d'altres mesures de contenció de costos, suposarà uns estalvis anuals 130 milions d'euros.

LIQUIDESA I CAPITAL

La ràtio CET1 phase in se situa al 12,40% al tancament del setembre i inclou 28 punts bàsics d'ajustos transicionals d'IFRS9. Per la seva banda, la ràtio CET1 fully-loaded se situa al 12,12%, i augmenta en 12 punts bàsics respecte al trimestre anterior. La ràtio de capital total phase in puja al 17,01% al tancament del trimestre, situant-se per sobre del requeriment regulatori amb un MDA buffer de 388 punts bàsics. Pel que fa a la gestió de la liquiditat, la ràtio LCR (Liquidity Coverage Ratio) arriba a un 223% a nivell de grup.

RÀTIO DE MORA

Els actius problemàtics es mantenen estables durant el trimestre i totalitzen 7.377 milions d'euros, 6.004 milions dels quals són préstecs dubtosos i 1.373 milions actius adjudicats. La cobertura d'actius problemàtics se situa al 54,0%, i la cobertura de préstecs dubtosos amb el total de provisions del 57,9% i del 37,0% per als actius adjudicats.

La ràtio de morositat es manté estable així mateix al 3,59%.

El cost del risc de crèdit acumulat del grup disminueix i se situa en 51 punts bàsics al tancament del setembre, 2 punts bàsics millor que al tancament del trimestre anterior i millorant així mateix 37 punts bàsics a la comparativa interanual.

APORTACIÓ DE TSB: 82 MILIONS FINS SETEMBRE

TSB consolida la seva contribució positiva als resultats del grup (22,1% del total) amb 82 milions d'euros fins al setembre, enfront de 155 milions de pèrdues del 2020 i encadena el tercer trimestre consecutiu en positiu. Durant el trimestre, l'aportació és de 43 milions d'euros. TSB obté un benefici net de 97 milions de lliures al tancament de setembre del 2021 després de la millora del marge i els menors costos i dotacions.

El marge d'interessos puja fins als 744 milions d'euros al tancament del setembre i augmenta un 13,0% pel creixement de volums d'hipoteques durant l'any. Les comissions netes creixen un 23,7% interanual per comissions més grans de serveis, en especial de targetes. Les despeses d'explotació totalitzen 582 milions d'euros, un 13,8% menys a la comparativa interanual per la millora de les despeses generals i de personal. Les dotacions i deterioraments també es redueixen "significativament" i se situen en 21 milions d'euros.

Banc Sabadell va tancar l'octubre la venda a Mora Banc de la seva participació del 51,61% a BancSabadell d'Andorra per un import de 68 milions d'euros. L'operació contribuirà al quart trimestre de l'any amb 7 punts bàsics a la ràtio Common Equity Tier 1 (CET1) fully-loaded.

contador