Repsol dispara el benefici fins als 1.392 milions gràcies als preus del cru

El resultat net ajustat va assolir els 1.056 milions d'euros

Nieves Amigo
Bolsamania | 28 abr, 2022 09:52
ep el consejero delegado de repsol josu jon imaz participa en la segunda edicion del foro economico
Alberto Ortega - Europa Press

Repsol va obtenir el primer trimestre de l'any 2022 un resultat net de 1.392 milions d'euros, enfront dels 648 milions del mateix període de l'exercici anterior. Aquesta xifra suposa més que duplicar el resultat de l'any passat. La petroliera ha dit que el seu model de negoci integrat i la gestió realitzada seguint les pautes establertes pel Pla Estratègic 2021-2025 van ser “fonamentals” per poder aprofitar un context econòmic internacional recuperat respecte als primers mesos del 2021, marcats per la pandèmia global .

Repsol
11,060
  • 0,41%0,05
  • Max: 11,09
  • Min: 11,00
  • Volume: -
  • MM 200 : 13,08
12:36 23/12/24

Els tres primers mesos del 2022 van estar marcats per la invasió d'Ucraïna, que va provocar una pujada abrupta dels preus dels hidrocarburs. Així, el cru Brent va cotitzar a una mitjana de 102,2 dòlars per barril, enfront dels 61 dòlars del mateix període del 2021. Per la seva banda, el gas Henry Hub es va pagar a una mitjana de 5 dòlars per MBtu, a prop del doble que el 2021, quan cotitzava als 2,7 dòlars.

La pujada de preus dels hidrocarburs, que van tocar màxims que no es veien des del 2008, ha influït en els resultats de la companyia. El resultat net ajustat, que mesura específicament la marxa dels negocis, va assolir els 1.056 milions d'euros, enfront dels 471 milions del període comparable de l'any anterior. L'àrea d'Exploració i Producció, que desenvolupa tota la seva activitat fora d'Espanya, va aportar el 69% d'aquesta xifra. Per la seva banda, les estacions de servei que la companyia té al país van representar una mica menys del 5% del total del resultat net ajustat.

El flux de caixa operatiu es va situar en 1.091 milions d'euros, per sobre també del registrat al primer trimestre del 2021. Excloent-ne el fons de maniobra, aquest nombre s'incrementa fins als 3.064 milions d'euros, una "notable pujada" (+1.437 milions) respecte a la xifra comparable del mateix període de l'any anterior.

D'altra banda, el deute net va tancar al període en 5.900 milions d'euros, superior a finals de desembre, 5.762 milions. Això va deure's, principalment, a l'increment del circulant derivat de la forta pujada de preus de les matèries primeres. Per part seva, la liquiditat es va situar en 9.823 milions d'euros.

“Aquests resultats demostren la fortalesa del nostre model de negoci integrat i el encertat camí del nostre Pla Estratègic. El 2022 continuarem avançant en la nostra transformació i en els nostres objectius de descarbonització, aportant valor als nostres accionistes i demostrant responsabilitat a l'hora de subministrar energia als clients”, ha declarat Josu Jon Imaz, conseller delegat de Repsol.

ÀREES DE NEGOCI

L'àrea d'Exploració i Producció va obtenir un resultat de 731 milions d'euros als primers tres mesos del 2022, que compara amb els 327 milions del període equivalent a l'exercici anterior. Les mesures d'eficiència implantades i la priorització del valor sobre el volum s'han sumat a la pujada dels preus per impulsar el resultat d'aquest negoci, ha indicat la companyia.

L'àrea Industrial va assolir entre el gener i el març un resultat de 236 milions d'euros, enfront dels 73 milions del mateix període del 2021. El negoci de Refinament va ser fonamental per aconseguir aquest increment, impulsat per uns volums més grans als del trimestre equivalent de l'any anterior, en què va estar llastat per la pandèmia. També hi va contribuir el negoci de Trading, mentre que l'entorn internacional va perjudicar el de Química.

L'àrea de Comercial i Renovables va obtenir un resultat de 117 milions d'euros, lleugerament per sobre dels 101 milions del mateix període del 2021, en què les restriccions a la mobilitat derivades de la crisi sanitària i els efectes de la tempesta Filomena van ser determinants. Al negoci de Renovables i Generació Baixa en Carboni hi va haver resultats "positius" i es va incrementar la producció, alhora que se sumava més capacitat de generació. Mobilitat es va beneficiar de la millora de l'entorn, encara que va haver d'afrontar més costos, mentre que GLP va incrementar les vendes. Per la seva banda, els preus més alts de l'electricitat i el gas van disminuir el resultat del negoci de comercialització minorista d'aquestes energies.

DIVIDENT

El consell d'administració ha proposat a la Junta General Ordinària d'Accionistes que se celebra el proper 6 de maig una millora del dividend en efectiu d'un 5%, fins als 0,63 euros per acció, juntament amb una reducció del capital social, mitjançant amortització de 75 milions d'accions pròpies, representatives aproximadament del 4,91% del capital social.

contador