Els guanys de la companyia van minvar fins als 3.348 milions d'euros
El fabricant de begudes alcohòliques Pernod Ricard ha informat que el benefici de la companyia va caure un 7%, fins als 3.348 milions d'euros. Així mateix, les vendes van ser lleugerament inferiors per al període i van caure un 1% fins als 11.598 milions d'euros. Tot i això, els títols de la companyia pugen amb força al mercat francès.
Amb tot, la companyia ha volgut destacar una recuperació seqüencial del volum al llarg del segon semestre a la majoria dels mercats. "La fixació de preus, l'eficiència operativa i la disciplina de costos condueixen a una expansió orgànica del marge brut i del marge d'explotació orgànic de +108 punts bàsics i +80 punts bàsics", ha apuntat la companyia francesa.
Per regions, les vendes van caure un 5% a Amèrica, amb un descens del 9% als Estats Units, on el mercat de les begudes espirituoses continua normalitzant-se malgrat que els inventaris dels minoristes i els distribuïdors segueixen el procés d'ajust. Dins aquesta regió, les vendes al Brasil i Mèxic han registrat un lleuger creixement.
A Àsia, els ingressos han crescut un 3%, amb un repunt del 6% a l'Índia, tot i que han caigut un 10% a la Xina, un dels mercats més importants de la companyia francesa. "El difícil entorn macroeconòmic i la persistent feblesa de la confiança dels consumidors afecten la demanda", apunta Pernod Ricard en un comunicat, alhora que ha destacat que "el fort valor de les marques afavoreix la disciplina de preus" i que ha aconseguit augmentar la seva quota de mercat.
En aquesta darrera regió, Pernod Ricard preveu "un fort descens" al tercer trimestre del 2024 (primer trimestre fiscal del 2025), amb un clima comercial "moderat", a més d'esperar que la tendència per al conjunt de l'any sigui similar a la de l'exercici fiscal sortint.
Per part seva, les vendes a Europa van caure un 5%, tot i que els ingressos hi van créixer un 2% si se n'exclou l'impacte de Rússia. "Creixement de les vendes en tot l'any, amb un primer semestre fluix, afectat per la prolongació de les negociacions, i un bon creixement al segon semestre", ha detallat la companyia francesa, que ha posat en valor el "bon creixement de la majoria dels whiskies, incloent-hi Royal Salute, The Glenlivet, Ballantine's i Jameson”.
D'altra banda, el flux de caixa lliure ha caigut un 33%, fins als 963 milions d'euros, pel menor benefici declarat i l'acceleració de les nostres inversions estratègiques previstes per impulsar el creixement futur. El deute net va augmentar en 677 milions d'euros enfront del 30 de juny del 2023, fins als 10.951 milions d'euros. La ràtio deute net/EBITDA a tipus mitjà va augmentar a 3,1 vegades, reflectint un menor benefici interanual i un major deute net.
Cal assenyalar que el Consell d'Administració de Pernod Ricard ha proposat un dividend de 4,70 euros per acció, subjecte a l'aprovació dels accionistes a la Junta General Anual del 8 de novembre de 2024, cosa que representa un augment des de l'exercici fiscal 2019 del 8,5%.
Amb vista al proper exercici fiscal, Pernod Ricard apunta a un creixement orgànic de les vendes netes d'entre el 4% i el 7% i una expansió orgànica del marge operatiu d'entre 50 punts bàsics i 60 punts bàsics. Així mateix, la companyia espera que les vendes netes orgàniques tornin a créixer durant tot l'any, amb una recuperació continuada del volum, i que es mantingui el marge operatiu orgànic. De la mateixa manera, l'empresa francesa preveu un primer trimestre "fluix", amb nous ajustaments d'inventari als EUA, un context macroeconòmic "molt feble" a la Xina i "bons resultats" a la resta del món