Els ingressos del període cauen un 22%, fins als 19.211 milions
Endesa ha presentat un benefici net de 1.059 milions d'euros durant els nou primers mesos de l'any, un 35,9% menys que durant el mateix període de l'any passat. Els ingressos del període van caure el 22%, fins als 19.211 milions d'euros.
Per part seva, el resultat brut d'explotació (Ebitda) es va reduir un 9,6%, fins als 3.353 milions, mentre que el resultat net d'explotació (Ebit) va baixar un 20,3%, fins als 1.903 milions.
Endesa ha explicat la caiguda de l'Ebitda "principalment per l'efecte negatiu del gravamen al sector energètic que va entrar en vigor (a Espanya) el 2023 i per l'impacte positiu no recurrent registrat el 2022 de la sentència favorable del bo social".
La caiguda del benefici net s'explica per "la caiguda de l'Ebitda i, en major mesura, per unes amortitzacions més grans, derivades del nivell inversor més gran, uns costos financers més grans, sobretot com a conseqüència de la pujada de tipus d'interès, i per una major taxa fiscal afectada pel gravamen extraordinari aprovat el 2022".
En concret, Endesa va registrar un impacte de 152 milions d'euros pel finançament del bo social, mentre que la quantitat pagada per l'impost extraordinari va pujar fins als 208 milions, xifra que situa l'epígraf d'estructura i ajustaments en -364 milions.
A nivell operatiu, la companyia ha indicat que la seva evolució positiva es basa, per una banda, en els resultats dels negocis de xarxes (230 milions), renovables (280 milions) i comercialització d'energia i serveis (473 milions), i, de l'altra, en l'aportació negativa del negoci de generació convencional (-738 milions), afectat principalment per "l'extrema volatilitat als mercats de gas, amb efectes no recurrents que han impactat el tercer trimestre".
La cotitzada espanyola també ha destacat que la inversió total fins al setembre va augmentar un 2% fins a assolir els 1.509 milions. Concretament, els negocis de xarxes (40% del total) i renovables (36%), els dos pilars de l'estratègia de transició energètica de la companyia absorbeixen tres quartes parts del muntant total.
Així mateix, Endesa ha indicat que el flux de caixa operatiu s'ha situat en 2.839 milions d'euros, gairebé cinc vegades més que els 586 milions registrats al tancament de setembre del 2022. Segons l'empresa, aquesta xifra s'ha aconseguit gràcies a la "progressiva" normalització de les condicions del mercat energètic" i a "la bona evolució del capital circulant regulatori (quantitats que l'administració central deu a la companyia i que s'han de finançar)".
D'altra banda, el deute net ha augmentat un 6% i se situa als 11.600 milions d'euros al tancament del setembre a causa del pagament de dividends i de les inversions escomeses. Per contra, el deute brut disminueix un 24% com a conseqüència de la forta reducció dels col·laterals (-67%) que cobreixen les operacions als mercats internacionals de matèries primeres fins als 2.200 milions.
La ràtio de palanquejament (deute net respecte a l'Ebitda) se situa en 2,2 vegades, des de les 2 vegades al tancament del 2022. El cost del deute se situa al 3%, estable respecte al tancament del primer semestre de l'any.
GENERACIÓ
D'altra banda, Endesa ha indicat la producció lliure d'emissions de CO2 a la península ha augmentat sis punts percentuals respecte al mateix període de l'any passat i se situa al 79% del total (9.300 MW). A més, quant a l'evolució del mercat de comercialització d'electricitat, en tancar aquest tercer trimestre, la proporció d'electricitat venuda a preu fix al mercat lliure i que prové de generació no emissora de gasos d'efecte hivernacle ha pujat al 73%: 29,5 TWh sobre un total de 40,3 TWh.
Així mateix, Endesa tanca setembre amb la base de clients "estable" en 10,5 milions de clients elèctrics a Espanya. Segons la companyia, aquesta dada "consolida el fort creixement aconseguit l'any passat". D'aquests clients, 6,9 milions són al mercat lliure (un 1% més que l'any anterior) i 3,7 milions al regulat (un 3% menys).
Pel que fa a la mobilitat elèctrica, es manté com un dels líders a Espanya en xarxa de punts de recàrrega amb 17.600, xifra que suposa 5.600 més que un any abans. Així mateix, la companyia ha destacat que ja té venuda el 100% de la seva producció pròpia d'electricitat per al 2023 i el 91% per al 2024, als dos casos a un preu de 65 euros/MWh.
Pel que fa al negoci del gas, es va reduir el volum total comercialitzat en un 8% fins als 70 TWh, a causa del consum substancialment menor a les centrals de cicle combinat i malgrat l'augment de consum a clients industrials i domèstics. La companyia ja té venut el 98% del gas que compra per al 2023 i el 73% per al 2024. La base de clients es manté estable en 1,8 milions.