El deute financer net al tancament de l'exercici es va situar als 101 milions d'euros
La multinacional espanyola Deoleo ha publicat els resultats corresponents a l'exercici 2022, un període que s'ha tancat amb una reducció important dels guanys de la companyia. Segons ha informat l'empresa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el benefici ha minvat gairebé un 90% des dels 61,32 milions aconseguits el 2021 fins als 6,26 milions al tancament del desembre passat.
La companyia destaca que els darrers dotze mesos han estat marcats per la “incessant” pujada del preu de l'oli d'oliva en origen, que es va accelerar al segon semestre “superant increments del 66%, cosa que ha provocat una caiguda generalitzada del consum en la categoria”. "A aquest impacte, se suma l'alça dels preus de l'energia provocat per la guerra d'Ucraïna, les tensions a la cadena de subministrament, la inflació i la pujada dels tipus d'interès", afegeixen.
“Aquest any hem hagut d'operar en un entorn molt complex globalment. Tot i això, la nostra quota de mercat ha continuat creixent en països clau per al grup com Espanya i els Estats Units i hem aconseguit assolir resultats en positiu per tercer any consecutiu, evidenciant la solidesa i resiliència de la nostra estratègia i, el que és més important, mantenint la confiança dels consumidors en les nostres marques, alhora que impulsem el desenvolupament sostenible de la categoria”, assenyala Ignacio Silva, president i conseller delegat de Deoleo.
Els ingressos de la companyia van augmentar un 18% durant els darrers 12 mesos, superant els 827 milions al tancament de l'exercici. “Deoleo va aconseguir traspassar progressivament i parcial els costos més grans als preus de venda i va aconseguir mantenir un bon comportament dels volums que, en un escenari tan complex, només es van reduir un 5%”, apunten des de la companyia.
El resultat brut d'explotació (EBITDA), per part seva, va assolir els 43 milions d'euros, un 11% menys, “pel manteniment de la inversió promocional i dels costos comercials”. A l'exercici anterior, l'EBITDA ja s'havia reduït un 33% respecte a l'any 2020, on es va situar per sobre dels 70 milions d'euros.
La companyia ha destacat que ha mantingut “l'esforç inversor” a les seves principals marques, Carbonell, Koipe i Mestres de Hojiblanca a Espanya i Bertolli, marca líder als Estats Units. “Com a resultat, la confiança dels consumidors s'ha reforçat, cosa que ha impulsat la positiva evolució de les quotes de mercat al llarg de l'any. Aquestes van créixer 1 punt percentual a Espanya i 0,9 punts percentuals als Estats Units”, han apuntat.
El deute financer net al tancament de l'exercici es va situar als 101 milions d'euros, un 15% menys que a l'exercici anterior. Això ha estat possible, segons la companyia, gràcies a “la gestió del circulant i a l'efecte de les noves condicions contractuals de les línies de factoring”.
De cara al 2023, que es preveu que continuarà sent un exercici complicat, la companyia ha assegurat que “compta amb les eines necessàries per fer front a la situació”. "S'espera que, amb les dades actuals, la collita es redueixi a la campanya 2022/2023 un 23% a nivell mundial, un 34% a Europa i un 48% a Espanya", han afegit.