CaixaBank guanya 855 milions d'euros el primer trimestre, un 21,1% més

Entre el gener i el març l'entitat ha destinat a l'impost extraordinari 373 milions

Virginia Mora
Bolsamania | 05 mai, 2023 09:22
ep archivo   sede corporativa de caixabank en barcelona 20230314182810
CAIXABANK - Archivo

CaixaBank va obtenir un benefici net atribuït de 855 milions d'euros al primer trimestre de l'any, un 21,1% més que el mateix període de l'exercici anterior. L'entitat ha subratllat la "solidesa" del resultat, fruit del dinamisme comercial i de la fortalesa del balanç, i malgrat el context d'"incertesa financera".

Caixabank
5,514
  • 1,25%0,07
  • Max: 5,53
  • Min: 5,44
  • Volume: -
  • MM 200 : 4,58
17:35 20/09/24

El banc ha explicat a la nota de resultats que el seu benefici, no obstant, s'ha vist impactat per l'impost extraordinari a la banca decretat pel Govern. En concret, ha detallat que durant el trimestre ha dedicat al pagament d'aquest gravamen un total de 373 milions d'euros, "xifra que ha suposat restar el 30% dels beneficis del grup". I com a conseqüència, ha remarcat CaixaBank, el marge brut ha crescut un 16,7% fins als 3.101 milions d'euros.

Tot i això, l'entitat ha seguit amb la millora de la rendibilitat sobre els recursos propis (ROTE), que entre el gener i el març ha arribat al 10,5%, encara per sota del cost de capital, tot i que molt superior al 7,6 % del mateix període de l'any anterior. A més, destaca el banc, la ràtio d'eficiència (12 mesos) millora i baixa fins al 48,2%.

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha ressaltat que l'entitat ha iniciat l'any "amb una dinàmica comercial molt bona en un període durant el qual l'economia s'ha mostrat més resilient del previst". El directiu també ha destacat "la posició privilegiada en liquiditat i solvència de l'entitat, amb més de 132.000 milions d'euros d'actius líquids i una còmoda ràtio de capital del 12,6%".

Gortázar ha subratllat, a més, que "la millora del resultat atribuït suposa una bona notícia no només per als nostres accionistes, entre els quals destaquen la Fundació 'la Caixa' i el FROB, sinó també per als nostres clients, perquè reflecteix la nostra capacitat per recolzar les seves necessitats, i per a la societat perquè comptar amb un sector financer fort i fiable és clau per dinamitzar l'economia i l'activitat empresarial”.

EVOLUCIÓ "POSITIVA" DELS RESULTATS

L'entitat ha explicat que al primer trimestre de l'any ha registrat una evolució positiva dels ingressos core, fins a assolir 3.449 milions d'euros, un 30,4% més. Concretament, el marge d'interessos ha millorat fins als 2.163 milions d'euros (+48,6%) i les comissions netes s'han mantingut estables (+0,1%) als 937 milions.

A més, assenyala que al capítol de comissions, les recurrents mostren una lleugera reducció de l'1%, impactades, entre altres coses, per la supressió de les comissions de custòdia als dipòsits a grans empreses i per l'extensió dels programes de fidelització de clients particulars, "factors que s'han vist compensats parcialment per l'activitat més gran en mitjans de pagament", diu CaixaBank.

També hi ha hagut un increment dels ingressos per dividends (fins a 68 milions) després del registre de la totalitat del dividend de Telefónica durant el primer trimestre de l'any. En canvi, hi ha hagut una generació menor en ingressos d'operacions financeres, que baixen fins als 82 milions d'euros (-42,7%), precisament per l'impacte de l'impost extraordinari a la banca.

I durant els tres primers mesos de l'any, els actius sota gestió de CaixaBank han pujat fins a 154.007 milions d'euros (+4,1%) "no només per l'evolució favorable dels mercats, sinó també per unes subscripcions netes positives properes als 3.800 milions, amb una puixança especial dels fons d'inversió i les assegurances d'estalvi", ha afirmat el banc. De fet, els recursos de clients se situaven als 614.608 milions d'euros al tancament del març, amb un creixement del 0,5% durant el trimestre.

D'altra banda, l'entitat comenta que la resistència de l'economia i la bona gestió del risc que ha realitzat li han permès mantenir la ràtio de morositat "a nivells mínims històrics, amb un 2,7% al tancament del trimestre". De fet, els saldos dubtosos han baixat fins als 10.447 milions, després d'una reducció de 243 milions durant el trimestre. I al tancament del març comptava amb uns “nivells òptims de liquiditat i capital”.

L'entitat ha aconseguit també mantenir la seva "fortalesa en capital", amb una ràtio Common Equity Tier 1 (CET1) del 12,6% (12,5% sense aplicació dels ajustaments transitoris de NIIF 9), després de l'impacte extraordinari de la primera aplicació de la normativa NIIF 17 (-20 punts bàsics). Entre el gener i el març, CaixaBank ha aconseguit generar de manera orgànica 30 punts bàsics de capital.

contador