CaixaBank guanya 4.801 milions fins al setembre gràcies a la fusió amb Bankia

Sense tenir en compte aquest impacte, el benefici puja fins als 2.022 milions

Nieves Amigo
Bolsamania | 29 oct, 2021 09:36 - Actualitzat: 12:13
ep archivo   el consejero delegado de caixabank gonzalo gortazar presenta los resultados de la
Rober Solsona - Europa Press - Archivo

El benefici de CaixaBank durant els nou primers mesos de l'any va pujar fins als 4.801 milions d'euros un cop incorporats els impactes extraordinaris associats a la fusió amb Bankia (per l'aportació comptable de 4.300 milions de diferència negativa de consolidació, i el cost net de 1.521 milions del procés de reestructuració d'ocupació i altres despeses associades a la integració).

Caixabank
5,228
  • -4,32%-0,24
  • Max: 5,50
  • Min: 5,19
  • Volume: -
  • MM 200 : 4,89
17:35 22/11/24

Sense tenir en compte els extraordinaris associats a la fusió amb Bankia, el benefici ajustat va ser de 2.022 milions d'euros, davant dels 726 milions registrats durant el mateix període de l'exercici anterior, que va estar afectat per les provisions elevades constituïdes per anticipar-se als impactes futurs que es poguessin derivar de la pandèmia.

L'entitat ha explicat que la positiva evolució del resultat recurrent respon a "la forta activitat comercial durant els primers nou mesos de l'any i a les menors dotacions". En aquest context, la rendibilitat (ROTE a 12 mesos sense extraordinaris de la fusió) puja al 9,6%.

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha realitzat un balanç molt positiu dels nou primers mesos de l'any i ha destacat com a aspectes rellevants “la bona evolució del negoci bancari i d'assegurances en un entorn encara complex, i el procés d'integració que discorre de forma ràpida, adequada i en línia amb allò previst”.

Pel que fa a l'evolució del banc, Gortázar ha explicat que “una vegada més aconseguim un bon resultat en un entorn de tipus que exerceix una gran pressió sobre els marges en mantenir estables els ingressos a causa del nostre model de negoci, molt diversificat, a la intensa activitat comercial i a una escala més gran”.

A més, el conseller delegat de CaixaBank ha assenyalat que “la morositat es manté molt continguda, amb una ràtio per sota dels grans bancs a Espanya i amb un bon comportament de pagament de les moratòries i els préstecs amb aval de l'ICO”.

Sobre el procés de fusió, Gortázar ha detallat que “tota l'organització està molt centrada en l'execució final de la integració després de sis mesos durant els quals s'ha avançat decisivament en tres àrees clau: la integració de persones, del model de negoci i dels sistemes”.

ALTRES MAGNITUDS

A la visió proforma de resultats (amb perímetres homogenis), els ingressos core es mantenen estables (8.450 milions d'euros), gràcies al fet que la "forta" activitat comercial compensa l'impacte negatiu derivat de la caiguda dels tipus d'interès.

El marge d'interessos és de 4.864 milions d'euros (-4% respecte al mateix període del 2020). Aquest descens es deu, principalment, a un decrement dels tipus d'interès -en nivells negatius- que provoca una disminució dels ingressos dels crèdits, al canvi d'estructura de la cartera creditícia a causa de l'increment dels préstecs parcialment avalats per l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) i al sector públic, i a la reducció dels ingressos procedents del crèdit al consum, entre d'altres factors. Aquests efectes s'han vist compensats parcialment per l'increment de finançament del Banc Central Europeu (BCE) en millors condicions.

Respecte al marge brut, baixa un 1,1% en taxa interanual, principalment pels resultats més baixos d'operacions financeres (-57,1%) que incorporaven extraordinaris el 2020.

Per la seva banda, les dotacions per a insolvències es redueixen, amb 616 milions d'euros entre el gener i el setembre del 2021, davant els 2.406 milions d'euros del mateix període del 2020, que incloïa el registre d'una dotació per 1.611 milions anticipant impactes futurs associats a la pandèmia.

D'altra banda, encara que s'incrementen les despeses de personal (+1,6%) i les amortitzacions (+2%), les despeses generals disminueixen un 2,9%, cosa que influeix en la millora de la ràtio d'eficiència core (12 mesos) en 0,9 punts percentuals, fins al 55,3% respecte al tercer trimestre de l'exercici anterior.

CAPITAL I LIQUIDESA

Durant els nou primers mesos de l'exercici, la ràtio de capital principal CET1 arriba al 13%, de manera que se situa "còmodament" per sobre de l'objectiu anunciat de l'11-11,5%. En comparació amb el mateix període de l'any anterior, se situa mig punt per sobre, ja que aleshores era del 12,5%.

L'entitat ha aconseguit entre gener i setembre generar 88 punts bàsics de capital, cosa que ha permès compensar parcialment els 107 punts bàsics que ha restat la integració de Bankia incloent-hi els costos extraordinaris.

D'altra banda, la ràtio de requeriments reguladors MREL sobre APRs se situa al 25,6% al tancament del tercer trimestre, de manera que compleix "de manera confortable" amb el nivell exigit per a l'entitat el 2024.

Pel que fa als actius líquids totals, se situen als 173.125 milions d'euros el 30 de setembre, amb un creixement de 58.674 milions d'euros l'any, principalment a causa de la integració de Bankia. En aquest sentit, el Liquidity Coverage Ratio del Grup (LCR) és del 327%, xifra que mostra una posició de liquiditat folgada (304% LCR mitjana últims 12 mesos), molt per sobre del mínim requerit del 100%.

RÀTIO DE MORA

La ràtio de morositat se situa al 3,6%, al mateix nivell en què es trobava al mes de juny passat. Pel que fa al desembre del 2020, ha pujat tres dècimes per la integració.

Així mateix, els saldos dubtosos al tancament del tercer trimestre pugen fins als 13.955 milions d'euros, 50 milions menys que al tancament del trimestre anterior. La ràtio de cobertura de morositat és del 64% i el cost del risc (últims 12 mesos) se situa al 0,25%.

Pel que fa al total de moratòries d'hipoteques i préstecs concedides pel grup per donar suport als seus clients en el marc de les mesures impulsades per mitigar l'impacte de la situació generada pel coronavirus, només continuen vigents el 30 de setembre 5.034 milions d'euros i la pràctica totalitat venç abans de finalitzar l'any. Les moratòries mantenen un "bon comportament de pagament" i els saldos en mora només representen el 0,5% de la cartera de crèdit.

contador