L'entitat recomprarà accions per fins a 3.500 milions d'euros
BBVA va obtenir un benefici atribuït de 3.311 milions d'euros entre el gener i el setembre del 2021, davant d'unes pèrdues de 15 milions d'euros l'any anterior. El resultat recurrent (sense tenir en compte impactes extraordinaris) va ser de 3.727 milions, un 85% més que un any abans.
Només al tercer trimestre, el benefici atribuït va ser de 1.400 milions d'euros, un dels més elevats de la història. L'entitat ha dit que aquest resultat ha estat possible gràcies a la fortalesa del marge d'interessos i les comissions, així com a una millor evolució del que s'esperava dels sanejaments crediticis. El grup manté una "sòlida capacitat de generació de capital" (+31 punts bàsics des del juny), amb una ràtio CET1 'fully loaded' del 14,48% al tancament del setembre. Aquesta fortalesa de capital permet a BBVA fer una recompra d'accions de fins al 10% del capital, per un import màxim de 3.500 milions d'euros.
“Al tercer trimestre del 2021 els nostres resultats han avançat de forma extraordinària. El benefici atribuït va arribar als 1.400 milions d'euros, gràcies al bon comportament dels ingressos recurrents i a la millora dels indicadors de risc. La gran fortalesa del capital ens permet continuar creixent i incrementar la remuneració als nostres accionistes. En aquest sentit, el Banc Central Europeu ha autoritzat la recompra de fins al 10% de les nostres accions per un import màxim de 3.500 milions d'euros, una de les més grans d'Europa fins ara”, ha dit Onur Genç, conseller delegat de BBVA.
PRINCIPALS MAGNITUDS
El marge d'interessos va registrar una caiguda del 3,7% entre el gener i el setembre (puja un 2,5% a tipus constants), fins als 10.708 milions d'euros. Les comissions creixen al 14,2% interanual durant els nou primers mesos de l'any, fins als 3.518 milions d'euros.
El resultat d'operacions financeres (ROF) va assolir 1.472 milions d'euros entre el gener i el setembre (+7,3% interanual), impulsat per la unitat de Mercats Globals a Espanya i per les revaloracions de les inversions del grup en empreses tecnològiques a través de fons i altres vehicles d'inversió i en la cartera de participacions industrials i financeres.
Amb tot, el marge brut va caure el 0,2% interanual entre el gener i el setembre, fins als 15.589 milions d'euros.
Les despeses d'explotació es van incrementar un 2,2% durant els nou primers mesos de l'any, fins als 6.976 milions d'euros, en un context de creixement econòmic generalitzat i de normalització de l'activitat. Davant el mateix període del 2019 -un any preCovid- les despeses van créixer un 3,4%. La ràtio d'eficiència es va situar a finals de setembre al 44,7%, xifra que suposa una millora de 83 punts bàsics respecte a la dada de tancament del 2020.
El marge net va pujar fins als 8.613 milions d'euros durant els nou primers mesos de l'any, un 2,1% menys que un any abans.
Durant els nou primers mesos del 2021, destaca l'acusat descens dels sanejaments (-48,5%) -gràcies a la bona evolució dels riscos subjacents, en línia amb o fins i tot millor que els nivells prepandèmia-, així com de les provisions i altres resultats (-73,5%).
INDICADORS DE RENDIBILITAT I RISC
El ROE es va situar a l'11,1% i el ROT, a l'11,7%, davant del 10,4% i l'11,0%, respectivament, el primer semestre de l'any.
Pel que fa al capital, la ràtio CET1 'fully loaded' del grup es va situar al 14,48% el 30 de setembre del 2021, una xifra que es troba "folgadament per sobre" (588 punts bàsics) dels requeriments reguladors. BBVA ja ha rebut l'autorització per part del BCE per a la recompra de fins al 10% de les accions, per un import màxim de 3.500 milions d'euros. Aquest pla és un dels més grans d'Europa fins ara. La recompra s'executarà a diversos trams durant un període màxim de dotze mesos. El primer, per un import màxim de 1.500 milions d'euros, i l'execució del qual s'estima que durarà de tres a quatre mesos, començarà després de l'Investor Day (18 novembre). La ràtio CET1 'pro forma' del grup, descomptant l'import màxim de 3.500 milions d'euros, se situaria al 13,18%.
Pel que fa als indicadors de risc, destaca el descens del cost del risc acumulat de l'any, fins al 0,92% (davant l'1,68% un any abans i l'1,00% fa tres mesos), una evolució millor del que s'esperava. La taxa de mora va millorar respecte al juny fins al 4,0% i la de cobertura va créixer fins al 80%. Aquestes xifres exclouen els saldos corresponents al negoci dels Estats Units venut a PNC.
En balanç i activitat, la xifra de préstecs i bestretes a la clientela (brut) va registrar un creixement de l'1,5% respecte al tancament de desembre del 2020, afavorida per l'evolució en clients particulars (+2,5%), amb creixements a gairebé tots els països. Els recursos de clients van créixer l'1,5% durant el mateix període per l'evolució "favorable" dels dipòsits a la vista i dels recursos fora de balanç a totes les geografies (especialment, els fons d'inversió a Espanya i a Mèxic).