Al 2019, va obtenir un benefici net de 125,1 milions d'euros, un 18,8% superior
Banca March està convençuda que podrà mantenir una gran part del seu nou pla estratègic per al període 2020-2022 malgrat la crisi del coronavirus, i preveu presentar aquest pla el segon semestre de l'any, quan hi hagi més visibilitat al mercat. Ara, acaba de tancar el pla triennal 2017-2019 amb una millora de les seves principals xifres de negoci. Durant l'exercici passat, va obtenir un benefici net consolidat de 125,1 milions d'euros, un 18,8% superior.
L'entitat balear ha presentat avui els seus resultats anuals de 2019. La seva ràtio de mora ha disminuït a l'1,82%, la seva ràtio de cobertura s'ha elevat fins al 54,87% i la seva ràtio de solvència Tier 1 és d'un 16,15%. Destaca que té la menor taxa de mora d'Espanya, que és d'un 4,80% de mitjana al sector, i que no ha hagut de recórrer a la venda de carteres NPL (‘non performing loans’) a descompte com altres bancs sí que han hagut de fer aquests últims anys.
Respecte al futur, el seu conseller delegat, José Luis Acea, ha avançat en una entrevista amb Bolsamanía que “els fonamentals del pla 2020-2022 no canviaran” a causa del Covid-19, “encara que alguns punts concrets hagin d'ajustar-se”. Entre els seus principals eixos, hi figurarà la major especialització del banc en coinversió en projectes d'economia real o fons temàtics, així com la captació de no clients, especialment pimes i particulars.
L'any passat, el banc va posar en marxa sis productes de coinversió en economia real, de manera que, a la fi de 2019, hi havia en curs projectes per un volum total de 770 milions en àmbits diversos com ara logística, immobiliari, ‘start-ups’, residències per a la tercera edat, hotels i seguretat, entre altres.
Respecte al seu pla de digitalització, l'entitat ha continuat escometent el seu pla de transformació digital 2018-2020, amb inversions previstes en tecnologia i digitalització de 75 milions per al període. Preguntat per si aquest pla comptarà amb una dotació extra a causa del Covid-19, la crisi del qual ha posat de manifest la necessitat d'accelerar i millorar els canals digitals de la banca, Acea assegura que “no fa falta reforçar res del que ja teníem molt reforçat abans en termes d'inversió”, i afirma que “el nostre compromís es manté”. No obstant això, puntualitza, “anirem fent passos, però accelerararem el ritme, perquè la situació ha posat de manifest aquesta necessitat”.
OPERACIONS CORPORATIVES I DIVIDEND
La crisi generada per la pandèmia ha ficat en dificultats molts bancs privats o corporatius, però el conseller delegat descarta aprofitar-se a curt termini de les rebaixes que hagi deixat el mercat per fer una operació corporativa a preus de ganga sobre entitats en problemes. “No considerem en cap cas una proacció estratègica, però continuarem atents a tots els projectes que encaixin amb la nostra filosofia corporativa i puguin aportar valor al banc. Ens sentim molt confortables amb la filosofia d'adquisicions que ens ha menat fins aquí”, en referència a les operacions de Consulnor o la cartera de banca privada adquirida a BNP Paribas.
Respecte al repartiment de dividends, i després de la pressió del BCE perquè els bancs del continent suspenguin el pagament de dividends almenys fins a octubre, March defensa que “el nostre nivell de capitalització i liquiditat no es qüestiona”. Malgrat això, creu el seu conseller delegat, “cal ser prudents en aquest moment, i no perquè ho digui cap regulador”. Acea afirma que, “no obstant això, estem atents a les recomanacions” del BCE i el Banc d'Espanya, i avança que aviat comunicaran als seus accionistes quina decisió prenen en aquest respecte.
BANCA PRIVADA
Molts dels últims projectes del banc mallorquí han estat lligats a la seva banca privada, un pilar estratègic del seu creixement. Un dels més importants és el nou servei de gestió discrecional de carteres (GDC), que ja ha acumulat un patrimoni de 877 milions i, dins d'aquest, la seva cartera de 'megatendències de futur' Next Generation suposa gairebé 92 milions.