Abanca guanya durant el primer trimestre 81,2 milions d'euros, un 13,2% més

Descomptant-ne l'impacte comptable de la integració de Bankoa el gener del 2021

Bolsamanía
Bolsamania | 03 mai, 2022 13:04
ep archivo   sede de abanca en a coruna
ABANCA - Archivo

Abanca va guanyar 81,2 milions d'euros entre el gener i el març del 2022, xifra que suposa una millora del 13,2% en termes recurrents respecte al mateix període de l'any anterior (descomptant-ne l'impacte comptable de la integració de Bankoa el gener del 2021).

L'entitat situa la rendibilitat (ROTE) al 7,6%. Com explica, aquest bon exercici té com a base fonamental la capacitat de generació d'ingressos recurrents, partida que presenta un pes creixent en el compte de resultats. A això s'hi afegeix l'efecte de les mesures d'optimització de la despesa i la contenció del cost del risc.

El marge d'interessos va registrar una millora interanual del 4,4%, impulsat per la bona evolució del marge comercial, que va augmentar el 4,1%. Els ingressos per prestació de serveis van créixer un 4% impulsats pel dinamisme en la comercialització de recursos fora de balanç, que es van incrementar un 11,1% també en termes interanuals. Amb tot això, el marge bàsic va millorar un 4,3%. Les despeses dexplotació es van reduir en un 6,8% (a perímetre constant) gràcies als projectes de racionalització duts a terme.

Durant els propers trimestres, aniran aflorant progressivament les sinergies procedents dels negocis integrats el 2021. La ràtio d'eficiència ha quedat situada al 62,8%, mentre que el marge recurrent (diferència entre el marge bàsic i les despeses d'explotació) va créixer un 37,1% també en termes interanuals. El cost reduït del risc, situat en el 0,17%, reflecteix la qualitat de la cartera creditícia de l'entitat, que manté el seu perfil sòlid després de la pandèmia.

Tot i aquest bon comportament del crèdit, Abanca manté una política de cobertures molt conservadora per protegir-se de la incertesa de l'entorn.

El volum de negoci ha quedat situat en 107.887 milions d'euros després de créixer en 9.400 milions respecte al març del 2021. Aquest creixement s'ha obtingut mantenint l'equilibri entre crèdit i dipòsits.

El crèdit a clients en situació normal va registrar un increment del 8,6%, fins als 45.694 milions d'euros, amb el finançament a particulars i empreses, que en conjunt arriben al 80% del total, com a component majoritari.

Els recursos totals de clients van créixer un 11% i van quedar situats en 61.920 milions d'euros. Els dipòsits de clients es van incrementar, també en termes interanuals, un 11,0%, fins als 49.438 milions d'euros. Aquests avenços es basen en l'augment de negoci que ha registrat Abanca, tal com reflecteixen els creixements de clients valor (9,5%), targetes de crèdit i dèbit (8,9%) i parc de TPVs (13,4%).

El creixement dels negocis assegurador i d'assessorament, en tots dos casos de doble dígit, reforça l'aportació d'aquests segments al resultat recurrent. Els recursos fora de balanç van créixer un 11,1%, fins als 12.481 milions d'euros. La gestió discrecional de carteres ja supera els 1.300 milions d'euros en volum gestionat i 12.600 clients.

Les primes d'assegurances generals, capítol on Abanca ja disposa de productes propis, i de vida-risc van créixer un 13,3%, fins als 347 milions d'euros. Pel que fa a l'exercici per segments, destaquen especialment aquells en què Abanca ja ofereix els seus productes propis, tal com reflecteix el creixement del 22% en primes d'assegurances d'automòbil i del 15% en pagaments protegits. També destaca l'evolució d'assegurances d'empreses i de vida-risc, que avancen un 14% i un 13% respectivament.

La cobertura total d'actius improductius està situada al 76,4%, mentre que la d'adjudicats arriba al 63% i la de morositat al 84,5%. La morositat, situada al 2,1%, es manté àmpliament per sota de la mitjana del sector i els saldos dubtosos es redueixen un 0,9% en termes homogenis.

contador