El petroli cau moderadament aquest dilluns després de disparar-se la setmana passada
El petroli perd posicions aquest dilluns de manera moderada (barril Brent: -0,7%; barril WT: -1,5%) després de la super-pujada registrada la setmana passada i davant el retard de la reunió de l'OPEP+ prevista per avui. Malgrat aquest ajornament (ara la trobada se celebraria el dijous), CNBC informa que el Fons d'Inversió Directa de Rússia ha dit que l'acord per retallar la producció entre l'Aràbia Saudita i Rússia està "molt, molt a prop".
El petroli es va disparar la setmana passada davant un possible acord de retallada de producció entre Rússia i l'Aràbia Saudita i després de l'anunci d'una reunió de l'OPEP+ aquest mateix dilluns per concretar aquest pacte. La trobada de moment s'ha posposat, però malgrat això sembla que es preveu que finalment es produirà aquest pacte.
Rússia i l'Aràbia Saudita són "molt, molt a prop" d'arribar a un acord sobre reduir la producció de petroli, va afirmar el director executiu del fons sobirà de Rússia RDIF. "Crec que tot el mercat entén que aquest acord és important i aportarà estabilitat al mercat; hi som molt a prop", va dir Kirill Dmitriev, CEO del Fons d'Inversió Directa de Rússia.
Donald Trump es va veure obligat a intervenir la setmana passada en la guerra de preus que s'ha desfermat entre l'Aràbia Saudita i Rússia a principis de mes per l'impacte que té sobre la indústria del petroli d'esquist dels EUA. Molt pocs productors de petroli d'esquist dels EUA poden sobreviure i mantenir-se sans amb els preus a aquests nivells. Aquesta guerra de preus ha arrossegat el petroli a nivells que no es veien des de fa gairebé dues dècades.
Al començament de març es va celebrar l'habitual reunió de l'OPEP, que volia una reducció excepcional d'1,5 milions de barrils diaris per estabilitzar els preus davant la crisi del virus. Rússia (OPEP+), que habitualment se suma a la resta de grans productors, va dir que no, i a partir d'aquell moment es va desencadenar el caos.
El cap de setmana del 7 i 8 de març, l'Aràbia Saudita va decidir venjar-se de Rússia i va anunciar descomptes massius en els seus preus de venda oficials per a abril. El resultat: el dilluns, 9 de març, el petroli s'enfonsava un 40%.
A mitjan setmana passada, Trump anunciava que s'havia reunit amb Putin i que el president rus i el líder saudita també estaven en converses. A les acaballes de la setmana, el president llançava un tuit informant que totes dues parts han arribat a un acord per retallar 10 milions de barrils, "fins i tot 15", i el petroli es disparava un 30% en una sola sessió, i el Brent aconseguia recuperar els 30 dòlars. A tot això s'hi sumava que l'OPEP+ anunciava una reunió per a aquest dilluns.
No obstant això, els analistes van dir ja el divendres que no creuen que s'arribi a produir una retallada d'aquest calibre, si ni tan sols van ser capaços de posar-se d'acord en una retallada d'1,5 milions. "Com han pogut Riad i Moscou acordar una retallada tan gran, just un mes després que es barallessin per una retallada d'1,5 milions?", es preguntava Norihiro Fujito, estratega en cap de Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. "L'acord que s'ha anunciat sembla massa ambiciós", afegia sobre aquest tema Julius Baer.
Una retallada de 10 milions de barrils diaris té una altra derivada, i és la probabilitat que els Estats Units, que fins ara no ha deixat de produir petroli, i que és, de fet, el major productor mundial, se sumi als plans de fer una gran coalició mundial de productors. Així resultaria més viable aquesta decisió, diuen els experts, que al mateix temps veuen gairebé impossible que això acabi passant.
"A part de la clara dificultat de formar una coalició tan àmplia, hi ha obstacles legals perquè els productors d'esquist dels EUA manegin el preu del petroli a través de reduccions de producció, ja que això es considera una violació de la legislació antimonopoli dels EUA", avisen des de Rabobank.
"(Una gran col·lació mundial de productors) és certament el que la indústria necessita, perquè els EUA ha estat augmentant la producció els últims anys a costa d'uns altres. L'anterior retallada de l'OPEP+ ha beneficiat la indústria d'esquist (...). D'altra banda, aconseguir que totes les parts es posin d'acord no és gens fàcil", explica Naeem Aslam, director d'anàlisi d'AvaTrade.