El càrtel no preveu substituir l'oferta russa per altres aliats
Mentre les declaracions d'Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, en què advoca per l'embargament total al petroli rus, impulsen la cotització de l''or negre', s'ha celebrat una nova reunió de l'Organització dels Països Exportadors de Petroli i els seus aliats (OPEP+), durant la qual s'ha acordat un augment de la producció en 432.000 barrils diaris.
El Brent en aquests moments cotitza a l'entorn dels 110 dòlars, amb pujades d'entre el 0,3% i el 0,5%, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) se situa als 108 dòlars, amb increments entre el 0,1% i el 0,3%. Tot això després que la Unió Europea estigui estudiant mesures directes contra el cru rus, com l'embargament total, després dels canvis de postura d'algunes de les principals potències, com Alemanya, i mentre s'intenta encaixar els més reticents amb exempcions dins la norma.
"Durant els últims dies, tant el Brent com el WTI segueixen cotitzant a rop de la marca de 100 dòlars per barril", assenyala Naeem Aslam, de Markets.com, que sosté que els operadors han estat valorant aquest escenari des de fa un temps i que la UE encara trigarà a eliminar el petroli rus uns sis mesos.
La cotització, això sí, no s'està veient influenciada per la reunió mensual de l'OPEP+, que s'està celebrant aquest dijous. Cal recordar que des de l'estiu passat i fins ara, el càrtel ha augmentat tímidament la producció, de 400.000 a 400.000 barrils diaris cada mes, per anar equilibrant paulatinament l'oferta i la demanda després de la sortida dels confinaments per coronavirus. Els experts anticipaven que l'organització continuaria amb el guió establert, extrem que s'ha confirmat, ja que l'OPEP+ ha aprovat l'augment de 432.000 barrils diaris per al mes de juny.
"Els països de l'OPEP no han estat capaços de complir les quotes diàries durant els últims dos mesos, i per això realment no té sentit tenir quotes en vigor si els països productors es retarden repetidament en el seu objectiu", assenyala aquest expert.
A més, indica que hi ha una batalla de poder polític, ja que l'OPEP segueix aliada amb Rússia i juga contra la voluntat dels Estats Units d'augmentar la producció, mentre que els països productors no estan disposats a substituir el petroli rus.
"Encara que el Congrés torna a fer soroll per sancionar l'organització per mantenir els subministraments fora del mercat (tot i que la Casa Blanca va ser la que va negociar la retallada històrica de producció d'abril del 2020), no creiem que el grup estigui rebent una pressió seriosa per part de l'administració Biden en aquest moment per desplegar la capacitat de reserva restant per ajudar a contenir els preus”, apunten des d'RBC al seu darrer informe.
Destaquen també que sembla preocupar si l'Aràbia Saudita i el grup col·lectiu esgoten els 2-2,4 milions de barrils diaris de capacitat de reserva que els queden en aquesta fase, cosa que impulsaria els preus.
"Iran continua sent un altre important comodí sense resoldre. Les converses nuclears semblen haver-se estancat i hi ha un lleu optimisme sobre un avenç a curt termini que porti al ràpid retorn d'un milió de barrils diaris d'exportacions iranianes restringides per les sancions", recullen a la seva informe.
"La guerra a Ucraïna, les sancions al petroli rus, combinades amb les restriccions de capacitat, altres pertorbacions com els atemptats i el malestar social als països productors de petroli i la manca d'inversions haurien de continuar augmentant la diferència entre l'oferta i la demanda i donar als inversors motius suficients per continuar sent alcistes al petroli a curt i mitjà termini", conclou Ipek Ozkardeskaya de Swissquote.