L'IBEX (+0,6%) tanca una setmana plana pendent de moltes incerteses

Les més importants, el Brexit, la guerra comercial i la desacceleració econòmica

Noemí Jansana / César Vidal
Bolsamania | 27 set, 2019 10:18 - Actualitzat: 19:22
ep ibex
EUROPA PRESS - Archivo

IBEX 35

11.449,500

12:40 23/12/24
-0,16%
-17,80

L'IBEX 35 va acabar la setmana passada als 9.179 punts i aquest divendres ha pujat un 0,6%, fins als 9.184,10 punts. Així que, tot i els vaivens de les últimes cinc sessions, gairebé no s'ha mogut. Aquest comportament indica un mercat lateral, en què els inversors no acaben d'entrar compradors a causa de les altes incerteses que s'albiren a l'horitzó: Brexit, guerra comercial i desacceleració econòmica.

Ence (+4,14%), Indra (+2,95%) i Arcelor ( 2,83%) han liderat els avenços, acompanyats per Santander (+1,72%) i BBVA (+1,12%) . En negatiu, pocs valors: Ferrovial (-1,16%) i Merlin Properties (-0,7%) han estat els més baixistes. Al Mercat Continu, Deoleo s'ha desplomat un 11% després de realitzar una nova reestructuració de deute que donarà el control del 49% del capital als creditors.

Sobre la guerra comercial, la Xina i els EUA semblen disposats a relaxar les tensions de cara a la cimera d'octubre. CNBC publica que hi ha data per a la següent ronda de negociacions: serà el dijous, 10 d'octubre, en una mica menys de dues setmanes. El viceprimer ministre xinès, Liu He, representarà la delegació de Pequín.

Pequín ha assegurat aquest dijous que ha efectuat compres "considerables" de soja i carn de porc nord-americans abans de la propera ronda de converses comercials a Washington, previstes per a l'octubre. Aquestes declaracions arriben després que el president dels EUA, Donald Trump, assegurés aquest dimecres que un acord comercial entre els Estats Units i la Xina podria arribar abans del que s'esperava. A l'àmbit domèstic, Trump segueix pressionat pel 'Ucraniagate', que ha provocat l'obertura d'un procés d'impeachment per part dels demòcrates.

LA MACRO DE L'EUROZONA SEGUEIX DECEBENT

A nivell econòmic, segons les xifres publicades per la Comissió Europea, l'índex de confiança de consumidors ha baixat fins a 101,7 punts des dels 103,1 punts registrats l'agost. "Aquesta lectura no només es queda molt per sota de les expectatives dels inversors, que esperaven una xifra pràcticament en línia amb els resultats del mes precedent, sinó que suposa el pitjor registre d'aquest indicador en gairebé cinc anys (gener de 2015)", expliquen els experts d'IG Markets.

La debilitat de l'economia ha seguit pesant en l'euro, que ha marcat un nou mínim de 28 mesos als voltant d'1,09 dòlars, nivell no vist des de maig de 2017. A Espanya s'ha publicat la dada de vendes al detall, que ha moderat el seu creixement l'agost fins al 3,2%.

En altres mercats, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys baixa lleugerament fins al 0,15%, mentre la prima de risc espanyola cau a 74 punts. Finalment, el petroli Brent cedeix un 0,5%, fins als 62,42 dòlars.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"L'IBEX tanca la setmana amb un saldo acumulat pràcticament pla, sense canvis significatius. Divendres de la setmana passada teníem l'IBEX als 9.200 punts i de nou aquest divendres hem marcat un màxim durant la sessió als 9.210 punts. No obstant això, tot i estar al mateix nivell de preus la sobrecompra diària s'ha relaxat de manera visible", assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"És per això per la qual diem que el nostre IBEX està ajustant proporcionalment les importants pujades des dels mínims d'agost consumint temps, o el que és el mateix, desplegant un moviment lateral en lloc de corregir en profunditat", afegeix aquest expert.

"Per la resta i a molt curt termini, tot segueix igual. Es pot dir que, en nombres rodons, estem desplaçant-nos entre els 9.000 i els 9.200 punts. I fins que no sortim d'aquí no tindrem res. Tot i que el feeling és que tot fa pensar que més aviat que tard trencarem per dalt, rumb a la resistència clau dels 9.410 punts", conclou Rodríguez.

contador