Gamesa, Acciona, Bankia... Els baixistes eleven el seu atac en 19 empreses i el redueixen en altres 19

Siemens Gamesa, Acciona, NH i Técnicas pateixen els majors augments de 'curts'

  • Les posicions es redueixen gairebé a la meitat en Bankia i baixen amb força en Viscofan
  • DIA segueix sent l'empresa més pressionada encara que torna a haver-hi un descens
Óscar Giménez
Bolsamania | 27 des, 2017 13:08
ep jose manuel entrecanales presidenteacciona
ACCIONA

Els baixistes han donat una treva nadalenca a diversos dels valors més pressionats de la borsa espanyola. Encara que això no vol dir que no hi hagin estat actius. Valors com Siemens Gamesa, Acciona, NH, Técnicas Reunidas Meliá o Acerinox pateixen augments importants sota la pressió dels 'curts'.

En concret, entre el 8 i el 22 de desembre els baixistes han incrementat els seus atacs en 19 valors espanyols i ho han reduït en altres 19, segons es desprèn de les dades publicades aquest dimarts a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El supervisor actualitza cada dues setmanes la suma que suporten les empreses de les posicions curtes superiors al 0,2% del capital, així com diàriament els moviments individuals de més del 0,5%.

Acciona
109,300
  • 0,37%0,40
  • Max: 109,60
  • Min: 108,10
  • Volume: -
  • MM 200 : 115,11
17:35 23/12/24
Siemens Gamesa
18,050
  • 0,00%0,00
  • Max: 18,07
  • Min: 18,05
  • Volume: -
  • MM 200 : 17,45
17:35 07/02/23
Bankia
1,784
  • 2,65%0,05
  • Max: 1,80
  • Min: 1,74
  • Volume: -
  • MM 200 : 1,34
17:35 26/03/21

Es tracta d'inversors que aposten contra l'evolució de les accions mitjançant el seu lloguer. És a dir, prenen prestats títols per vendre'ls en rebre'ls i els compren al mercat quan van a tornar-los. Si durant el procés l'acció perd valor, obtenen una rendibilitat. Sovint són fons de cobertura amb estratègies 'long-short' -alcistes i baixistes-, que es nodreixen mitjançant el préstec a tercers de valors per part de fons i ETF internacionals que tenen visió de llarg termini -els vehicles espanyols tenen prohibida aquesta pràctica-.

La companyia més pressionada és DIA, amb una suma de posicions curtes del 16,34%. Això no obstant, s'ha reduït des del 16,91% anterior i està lluny del 24,86% aconseguit al juny, rècord en una companyia espanyola en la sèrie històrica que arrenca amb les dades que va començar a publicar la CNMV el 2011. Alguns dels fons de cobertura més agressius com el britànic Marshall Wace, WorldQuant o els de BlackRock pressionen DIA.

No obstant això, el descens més gran de 'curts' ho ha registrat Bankia, en baixar des del 4,51% fins al 2,49%, el nivell més baix des de juny. La caiguda es produeix des de màxims històrics coincidint amb la venda del 7% del capital per part del Fons de Reestructuració i Reordenació Bancària (FROB), fita assenyalada pels baixistes com a oportunitat de generar una rendibilitat a l'entitat parcialment nacionalitzada que al final ha estat molt reduïda, ja que el valor està pràcticament pla i només va registrar una caiguda severa, del 2,3%, el dia de la col·locació entre institucionals. Marshall Wace i Discovery Capital hi han disminuït o tancat les seves posicions, mentre que un altre dels fons de cobertura més temuts, el nord-americà AQR Capital Management, hi segueix amb un 1,6%.

Una altra variació important és la que registra Viscofan, en passar de l’1,29% fins al 0,21%. És a dir, gairebé desapareixen a la companyia especialitzada en l'elaboració i distribució d'envasos per a productes carnis, que es dispara un 18% a l'any. Els 'curts' van començar l'any al 4% i l'acaben amb el percentatge més reduït que pot arribar a publicar la CNMV.

Les disminucions dels atacs baixistes també superen el 0,5% del capital, a més d'en DIA, en Ercros, Quabit i OHL. A la constructora, una de les cotitzades més aguaitades pels baixistes durant els últims anys, baixen al 3,43% del capital. Així mateix, els 'curts' baixen en Sacyr, Mediaset, Atresmedia, Solaria, Naturhouse, Ezentis, Axiare, Telefónica, Cellnex, BME, Red Eléctrica, Almirall i BBVA.

SIEMENS GAMESA ENCAPÇALA ELS AUGMENTS

Pel costat contrari, Siemens Gamesa encapçala els augments amb un 0,66% del capital més gran, fins al 4,1%. L'increment es produeix en gran part perquè Marshall Wace ha aflorat una posició curta de 0,5% després de sortir a principis de 2016 del fabricant d'aerogeneradors abans d'anunciar la seva fusió amb la divisió d'energies renovables de Siemens. La companyia pateix en borsa la major caiguda de l'IBEX 35, en deixar-se al voltant del 40% i convertir-se en un dels 'gossos de la borsa' de 2017 junts amb Técnicas Reunidas.

El segon major increment es produeix en Acciona, en què els baixistes passen del 0,32% al 0,84% del capital, similar al que passa en NH Hotel després de l'oferta de fusió de Barceló, en què s'eleven des del 0,58 % fins al 0,86%. Per la seva banda, augmenten en Técnicas Reunidas, la segona companyia més pressionada del mercat espanyol, des del 13,45% al ​​13,72%. La companyia d'enginyeria dels sectors gasista i petrolier s'acosta així als nivells de DIA després de caure més d'un 30% l'any enmig de la pressió baixista.

Els augments superen el 0,2% també en Meliá, Acerinox, Amper, CIE Automotive, Talgo, Faes Farma, Gas Natural, Merlin i Inditex. En aquest últim cas, un 'hedge fund' anònim ataca amb un 0,2% del capital els títols del gegant tèxtil, que registra posicions curtes per primera vegada des del març. Així mateix, s'incrementen en Pharma Mar, Tubacex, Enagás, Neinor Homes, Indra i Ence.

contador