Els fons de cobertura van realitzar el seu moviment més destacat durant la segona quinzena de setembre en Telefónica en tancar 'curts'
La 'tornada a l'escola' dels baixistes s'ha saldat amb escassos canvis. Els fons de cobertura han endurit el seu atac en 18 valors, especialment en Enagás, Grifols i Atresmedia, mentre que n’han reduït en 17 més cotitzades.
El moviment més destacat ha estat a la baixa, amb el tancament de 'curts' en Telefónica. Boussard & Gavaudan i BNP Paribas tenien fa dues setmanes dues de les majors posicions curtes a la borsa espanyola, com va fer abans Och-Ziff (OZ). Ara, no apareixen als registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que comptabilitza els moviments individuals de baixistes amb més d'un 0,5% del capital i afegeix les posicions de més del 0,2% per publicar els agregats sobre les empreses cada dues setmanes.
Així, la pressió baixista sobre Telefónica va passar en dues setmanes, des del 15 de setembre fins al 29 de setembre, des del 3,3% del capital fins a l’1,11%. Això suposa un descens equivalent a més de 1.000 milions enfront de la capitalització propera a 47.000 milions de la 'teleco'. La sortida d'aquests baixistes es va produir després de l'ampliació del 3% del capital per atendre una emissió de bons convertibles de 2014.
Aquests inversors guanyen diners amb les caigudes de les accions. O ho intenten. Per a això, el mètode tradicional és el préstec d'accions. Lloguen un títol i, en rebre'l, el venen, mentre que quan van a tornar-lo al seu legítim propietari el recompren al mercat. Si durant aquest període el valor cau, ells guanyen (vegeu vídeo amb el funcionament de les vendes en curt).
Aquesta pràctica està prohibida en Liberbank, en què la CNMV va intervenir el 12 de juny per vetar les vendes en curt després de les fortes caigudes. Una decisió que va prorrogar en dues ocasions, l'última fins al 30 de novembre. L'agregat de posicions curtes sobre l'entitat, pendent d'ampliar capital per 500 milions d'euros -més de la meitat del seu valor en borsa-, es manté a l'1,1% del capital.
No obstant això, aquest nivell està molt lluny de les companyies més pressionades. Aquest rànquing el lidera DIA, amb un 17,64%. Tot i així, els 'curts' van tornar a replegar-se al setembre fins a mínims des del març, i s'allunyen ja del màxim assolit el 7 de juliol amb un 24,86% de la cadena de supermercats.
El mateix passa en Técnicas Reunidas, tot i que amb menys intensitat. La companyia d'enginyeria especialitzada en el sector petrolier sofreix el segon atac més baixista de la borsa espanyola, que es va reduir durant les dues últimes setmanes de setembre en un 0,54% del capital fins al 12,93%.
No obstant això, més grans que en DIA i Técnicas són els descensos en Ence i Almirall, en baixar un 0,69% i un 0,8% del capital respectivament, fins al 0,21% i el 3,71%. En aquest últim cas, la variació és rellevant després de setmanes d'increment de la pressió baixista després d'anunciar unes pèrdues de 73 milions d'euros durant la primera meitat de l'any pel seu negoci als Estats Units. En menor mesura, també baixa la pressió en Talgo (2,07%), Merlin (1,99%), Euskaltel (1,59%), Colonial (1,46%), Iberdrola (menys del 0,2% ), BME (0,48%), Pescanova (0,71%), Mediaset (3,11%), BBVA (0,48%), Naturhouse (0,29%) i Aena (0,8%).
A la banda contrària, l'augment més fort de 'curts' es produeix en Enagás, en què passa del 2,37% fins al 2,9%. Mentre que en Grifols augmenten des del 0,91% fins a l'1,41%. Així mateix, la pressió s'incrementa en un 0,42% del capital en Atresmedia, fins al 2,2%. Per sobre del 0,3% del capital se situen els increments en Red Eléctrica (fins a l’1,18%), en Cellnex (7,91%), en Acciona (0,66%) i en Tubacex (1,41%). Encara que amb menys intensitat, també hi ha escalada de 'curts' en Indra, Acerinox, Amper, Gas Natural, Meliá, Neinor, OHL, Sabadell, Bankia, Gamesa i Viscofán.