El barril de cru Brent va superar divendres els 80 dòlars per primera vegada des de l'octubre
El petroli continua pujant aquest dilluns (+2%) després d'avançar amb força divendres al voltant del 5%. El barril Brent es consolida per sobre dels 80 dòlars (81,15 dòlars) i el WTI supera els 78 dòlars (78,79 dòlars).
El barril de cru Brent va superar divendres els 80 dòlars per primera vegada des de l'octubre i el cru nord-americà cotitza per sobre dels 78 dòlars per barril també per primera vegada des d'aquesta data.
Tot això, després que els Estats Units i el Regne Unit hagin anunciat importants sancions contra dues grans companyies petrolieres russes que van exportar poc menys d'1 milió de barrils per dia (mbpd) durant els primers 10 mesos del 2024, al voltant del 30% dels fluxos totals de Rússia, segons Bloomberg. Els Estats Units també han sancionat més de 180 embarcacions associades amb la flota de Rússia, duplicant el nombre de petroliers objectiu. S'espera que aquestes darreres accions contrarestin el superàvit d'1 mbpd pronosticat per l'Agència Internacional d'Energia (AIE) aquest any.
"L'oferta n'és el principal motor a curt termini" dels preus del cru, explica Chris Weston, responsable d'anàlisi de Pepperstone, amb l'atenció en aquestes noves sancions de Joe Biden als dos principals productors de petroli de Rússia i als petroliers russos, "el que complica encara més els desafiaments logístics als quals Rússia s'enfronta actualment".
"Biden ha presentat això com una forma d'oferir a Ucraïna més avantatge per quan Trump intenti negociar converses de pau, encara que no hi ha dubte que un nou augment en els preus del cru no encaixarà bé amb els grans plans de Trump de reduir dràsticament els preus de l'energia", comenta aquest expert.
I ara què? "Amb l'oferta com el principal impulsor a curt termini, seguim atents als titulars sobre sancions i com planeja Rússia contrarestar els seus efectes. Ara com ara, no és un moviment contra el qual recomanaria posicionar-se, i nivells més alts en els preus del cru semblen probables", conclou Weston.
Mentrestant, a ING comenten que, "a primera vista, aquestes sancions tenen el potencial de tenir un impacte significatiu en els fluxos de petroli rus". "La incertesa sobre l'impacte que tindran aquestes sancions demostra que és alcista per al mercat petrolier", diuen.
"Clarament, si el volum perdut és de l'ordre de 700.000 b/d, hauríem de fer revisions significatives al nostre actual pronòstic de 71 USD/bbl per al cru Brent el 2025. No obstant, com vam veure després de la prohibició de la UE a les importacions de petroli i productes russos, Rússia va aconseguir redirigir els fluxos comercials, cosa que va significar poc impacte en els volums d'exportació russos. Potencialment, Rússia podrà tornar a prendre mesures per minimitzar l'impacte d'aquestes últimes sancions. A més, no és clar si l'administració entrant de Trump als Estats Units mantindrà aquestes sancions o si s'hi aplicaran estrictament”, afegeixen.