El petroli respira després de les últimes caigudes al mig dels advertiments de l'AIE

El barril Brent lluita per mantenir-se per sobre dels 100 dòlars

Bolsamanía
Bolsamania | 16 mar, 2022 12:10 - Actualitzat: 12:10
ep archivo   refineria de petroleo
PETROPERU - Archivo

El petroli està més calmat aquest dimecres, després de diverses jornades de fortes caigudes després dels màxims del 2008 marcats a principis de la setmana passada. El Brent, que pujava un 3% a primera hora, ara cedeix lleugerament i se situa per sota dels 100 dòlars (99,78 dòlars). El West Texas també cau moderadament, fins als 96 dòlars. Recordem que, a principis de la setmana passada, el primer va vorejar els 140 dòlars i el segon va superar els 130 dòlars després que els Estats Units i el Regne Unit anunciessin la prohibició a les importacions de cru rus.

"Encara que els preus del petroli estiguin repuntant lleugerament, amb el Brent cotitzant una altra vegada per sobre dels 100 dòlars per barril, els preus de l'energia han baixat clarament durant els últims dies, ja que la Unió Europea no seguirà els EUA i el Regne Unit amb la prohibició de les importacions d'energia russa", assenyalaven els experts de Danske Bank en un comentari a primera hora. La UE vol reduir ràpidament la dependència del gas natural rus. No obstant això, Rússia, el proveïdor d'energia més gran d'Alemanya, ja ha advertit que un cessament sobtat de les importacions tindria conseqüències nefastes.

L'OPEP I L'AIE

L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) ha exposat, al seu últim informe mensual sobre el mercat del petroli publicat aquest dimarts, el temor que hi ha al càrtel a una possible reducció de la demanda a causa del conflicte a Ucraïna. Tot i això, no ha canviat les seves previsions respecte de cara al 2022.

L'OPEP estima que, per a aquest any, la demanda de petroli augmentarà en 4,2 milions de barrils diaris, per la qual cosa se situarà als 100,90 milions de barrils diaris. Tot i això, aquestes xifres estan subjectes a canvis i s'ajustaran quan hi hagi més claredat sobre l'impacte de l'agitació geopolítica, segons l'informe.

Per part seva, l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) es mostra molt més negativa i ha alertat aquest dimecres del risc que es produeixi "la crisi d'oferta més gran (de petroli) en dècades". Al seu informe mensual sobre el mercat del petroli, l'AIE revisa fortament a la baixa les seves previsions de la demanda global per a aquest any com a efecte de l'escalada de preus del barril a causa de la invasió russa d'Ucraïna, que reduirà el creixement econòmic.

En concret, retalla en 1,3 milions de barrils diaris les projeccions de consum entre el segon i el quart trimestre que havia fet fa només un mes, i això significa 950.000 barrils diaris menys de mitjana en el conjunt del 2022.

contador