El petroli es manté tranquil després del retard de la reunió de l'OPEP+

Els Emirats Àrabs Units no donen suport a un augment de producció de 400.000 barrils diaris

Bolsamanía
Bolsamania | 02 jul, 2021 10:35
ep archivo - yacimiento de petroleo y gas
TWITTER - Archivo

El petroli cotitza amb lleugeres caigudes a aquestes hores de divendres (Brent: -0,21%: 75,68 dòlars; West Texas: -0,13%, 75,13 dòlars) després que els ministres de l'OPEP+ retardessin la seva reunió per decidir sobre la producció, ja que els Emirats Àrabs Units s'han mostrat en desacord amb "la lentitud" amb la qual altres membres de l'OPEP, concretament els seus socis preferents de l'Aràbia Saudita, volen augmentar la producció de petroli durant els pròxims mesos.

Brent Crude
72,940
  • 0,08%0,06
  • Max: -
  • Min: -
  • Volume: -
  • MM 200 : -
03:28 23/12/24

Tant el Brent com el West Texas van pujar amb força després de conèixer-se els plans, recolzats per l'Aràbia Saudita i Rússia, perquè l'OPEP i els seus aliats tornin a afegir 400.000 barrils per dia cada mes des de l'agost fins al desembre, xifra que va resultar més cautelós del que esperaven els inversors.

Els preus van retrocedir després que el pla es trobés amb la resistència dels EAU i que l'OPEP+ posposés la reunió per a aquest divendres. Els analistes esperen un augment de producció de 550.000 barrils diaris.

Això suposaria tornar al mercat al voltant d'un 9% de la producció encara pendent de retornar després de les retallades de bombament decidits al principi de la pandèmia, i que està tornant de forma molt gradual al mercat per adequar-se al ritme de recuperació de la demanda, permetent així mantenir un nivell de Brent estable al voltant de 75 dòlars per barril (+47% el 2021, +370% des de mínims de 2020), expliquen des de Renta 4.

La decisió d'incrementar la producció de forma gradual radica en els riscos existents, tant en termes de major oferta (si es reactiva el pacte nuclear, la producció de l'Iran hi afegiria 1 milió de barrils diaris) com de menor demanda (en cas de fre a la mobilitat d'empitjorar la situació pandèmica per les noves variants), afegeixen aquests analistes.

La intenció dels països productors seria seguir augmentant el seu bombament de cru durant l'últim quadrimestre de l'any de forma progressiva, a raó de 400.000 barrils diaris addicionals per mes, cosa que totalitzaria 2 milions de barrils durant la resta d'any (sobre els 5,8 milions de retallada d'oferta actual enfront als nivells pre-pandèmia), destaquen.

Si no s'arriba a un acord, l'oferta es mantindria a nivells actuals fins a l'abril 2022, amb el consegüent risc de reescalfament (dèficit de cru) i pressió addicional a l'alça en preus que qüestionés la recuperació econòmica, conclouen.

contador