Indecisió en el petroli: l'OPEP confia en el final de l'excés d'oferta

L'OPEP i altres productors de petroli s'han reunit per discutir l'extensió del tall de subministrament

  • El West Texas cau un 0,3% i el Brent puja un 0,18%
  • Un dels temes que s'han tractat durant la trobada és si Nigèria i Líbia s'uneixen a alguna retallada de producció
Marta Gracia
Bolsamania | 22 set, 2017 12:43 - Actualitzat: 15:35

Els preus del petroli cotitzen amb indecisió i amb signe mixt després de la reunió a Viena de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) amb països no membres de l'organització. La retallada de la producció és a prop d'aconseguir el final de l'excés d'oferta de cru que ha pesat sobre els seus preus durant tres anys, han assenyalat els ministres encarregats de revisar el compliment del pacte.

L'OPEP, junts amb Rússia i altres productors, va decidir al novembre de 2016 reduir la producció de l’'or negre' al món en 1,8 milions de barrils al dia, mesura que es va posar en marxa el gener d'aquest any i va ser perllongada al maig fins a març de 2018.

Els ministres de Kuwait, Veneçuela, Algèria, Rússia i Oman s’han reunit aquest divendres a Viena després que els preus del petroli s'hagin revalorat més d'un 15% durant els últims tres mesos. "Des de l'última reunió al juliol el mercat petrolier ha millorat notablement", ha assenyalat el ministre de Petroli de Kuwait, Essam al-Marzouq, mentre ha afegit que "està evidentment ben encaminat cap al reequilibri".

El ministre rus d'energia, Alexander Novak, ha explicat que ara és el moment que l'OPEP i la resta de productors no OPEP treballin en una nova estratègia amb vista a més enllà de març de l'any que ve.

"Necessitem no només mantenir el ritme, sinó continuar amb les nostres accions conjuntes coordinades en la seva totalitat, a més d'elaborar una estratègia per al futur amb la qual guiar-nos un cop expiri l'acord actual", ha assenyalat Novak.

No obstant això, les converses se centren també als nivells d'exportació, ja que, segons van explicar els ministres, tenen un impacte més directe sobre l'oferta internacional que la producció.

El pacte de subministrament estableix límits de producció per als països participants de l'OPEP i no-OPEP, però no imposa restriccions als nivells d'exportació, de manera que alguns productors han pogut mantenir les exportacions relativament altes i afecten així els nivells d'oferta en el seu conjunt.

L'Administració d'Informació d'Energia (EIA, per les sigles en anglès) va informar dimecres que la producció de cru nord-americà va arribar als 9.510.000 de barrils diaris durant la setmana acabada el 15 de setembre, davant els 8.780.000 de bpd de fa una setmana.

contador