El petroli deixa enrere les pujades i cau penalitzat per les mesures de la Xina

Mentre els inversors redueixen l'aposta sobre el risc de guerra a tota la regió de l'Orient Mitjà

Irene Hernández
Bolsamania | 08 oct, 2024 10:40
que se espera del precio del petroleo despues del verano 1024x631

El petroli deixa aquest dimarts les pujades enrere i el preu registra descensos que ronden l'1,5%. La cotització del cru es veu afectada per les mesures per impulsar l'economia de la Xina, que, de nou, fan dubtar de la fortalesa de la demanda. També pel menor temor dels inversors que s'ampliï la guerra a tota la regió de l'Orient Mitjà.

Brent Crude
72,810
  • -0,68%-0,50
  • Max: -
  • Min: -
  • Volume: -
  • MM 200 : -
02:59 21/11/24

Tant el barril de Brent com el WTI van arribar a pujar més d'un 3% aquest dilluns, fins a nivells no vists des de finals d'agost. Unes alces que se sumen al repunt del 8% de la setmana passada, quan la matèria primera va aconseguir el guany setmanal més gran en més d'un any.

Aquest dimarts, el barril de Brent cau fins als 79,62 dòlars, mentre que el WTI se situa als 75,85 dòlars.

La Xina no ha aconseguit convèncer els inversors amb els seus esperats estímuls fiscals per impulsar l'activitat econòmica al gegant asiàtic. El president de la Comissió Nacional de Desenvolupament i Reforma, Zheng Shanjie, ha anticipat diverses mesures en roda de premsa, però no ha ofert novetats rellevants als inversors.

"Els preus no han aconseguit mantenir els guanys, ja que la Xina no ha complert amb les expectatives del mercat d'una despesa governamental més gran. Mentrestant, els informes sobre l'augment del subministrament de petroli de Líbia només van afegir-hi més pressió", assenyalen els experts d'ING .

Com afegeixen, "sense suport polític, una desacceleració econòmica podria mantenir continguda la demanda de petroli de la Xina a curt i mitjà termini". A més, "hi ha indicis que la producció de petroli cru a Líbia ha superat el milió de barrils diaris per primera vegada en dos mesos, després de la resolució d'un impàs polític. Líbia normalment produeix més d'1,2 milions de barrils diaris, que van caure a menys de 450.000 barrils diaris a l'agost a causa de les tensions polítiques”.

A Julius Baer comenten que "el conflicte a l'Orient Mitjà està en plena ebullició i genera temors d'una escalada i d'interrupcions del subministrament de petroli. L'escenari més probable és un altre xoc suau, amb preus del petroli pujant i baixant un altre cop abans de fi d'any, com va passar a principis d'aquest any”.

Les seves observacions sobre el mercat petrolier són les següents: en primer lloc, la geopolítica tendeix a ser un element temporal, ja que els preus del petroli pugen i tornen a caure en qüestió de setmanes i mesos; en segon lloc, la sensibilitat a la guerra a Gaza ha disminuït fins ara aquest any; i, en tercer lloc, els preus que es negocien al voltant dels 80 dòlars suggereixen que el mercat n'anticipa una escalada.

"Sembla que ens trobem enmig d'un repunt continu del preu del petroli. L'ànim del mercat havia estat excepcionalment baixista i la cobertura de posicions curtes al mercat de futurs ha impulsat l'augment dels preus als últims dies", diuen.

A Swissquote Bank creuen que "atesa les tensions creixents i la manca de visibilitat sobre com es podria resoldre la complexa situació geopolítica, els preus del petroli tenen un marge addicional per pujar".

"El cru nord-americà troba actualment resistència a prop de la mitjana mòbil de 200 dies, però és possible i probable que pugi fins a aquesta mitjana mòbil i per sobre dels 80 dòlars per barril, especialment si les instal·lacions petrolieres iranianes es converteixen en blanc d'Israel, que compta amb el suport dels EUA", explica la seva analista sènior Ipek Ozkardeskaya.

A llarg termini, creu que, "independentment de com de caòtica en sigui la situació a l'Orient Mitjà, els preus del petroli acabaran cedint els guanys geopolítics, però la gravetat del conflicte podria prolongar el cronograma de correcció".

contador