Puja aquest dilluns per cinquena sessió consecutiva
Els preus del petroli pugen aquest dilluns per cinquè dia consecutiu, amb el Brent fregant els 80 dòlars i en màxims de tres anys, enmig de la preocupació per l'oferta i a mesura que s'observa un repunt de la demanda en algunes parts del món davant l'alleujament de la pandèmia.
El Brent es revalora un 1,25%, fins als 79,07 dòlars, i el WTI avança un 1,32%, fins als 74,96 dòlars.
"L'escassetat d'oferta segueix afectant els inventaris en totes les regions", afirma ANZ Research en una nota recollida per Reuters.
L'augment dels preus de gas també està contribuint a la pujada del petroli, afegeixen els analistes d'ANZ a la nota.
"La pujada està guanyant impuls i és possible que els alcistes intentin arribar als 80 dòlars per barril durant les pròximes setmanes, però el ràpid augment dels preus del petroli també significa una major pressió sobre la inflació, i una major pressió sobre la inflació significa polítiques més estrictes dels bancs centrals i un menor suport a l'activitat econòmica, cosa que, al seu torn, significaria una demanda més lenta. Per tant, el ral·li hauria de tenir un recorregut alcista limitat", apunta Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote.
"Tot i que durant les últimes setmanes l'atenció del mercat s'ha centrat principalment en els preus del gas i l'electricitat a Europa, és probable que l'atenció se centri cada vegada més en el mercat del petroli", indica per part seva el banc danès Danske Bank. "El cru Brent ha pujat a nivells propers als 80 dòlars per barril, el nivell més alt en gairebé tres anys. Els principals motius són una combinació de colls d'ampolla, desbordaments d'altres mercats energètics i la recuperació mundial. Mentre no vegem una debilitat generalitzada del dòlar -cosa que no és el nostre escenari base-, seguim pensant que els preus estan limitats per una normalització més ràpida de la producció per part de l'OPEP+", afegeixen.