El major atac baixista de la borsa augmenta en Telefónica

La posició curta de Boussard & Gavaudan escala fins a un nou rècord a l’1,6%

  • L'agregat de posicions curtes va arribar al 2,33% el 18 d'agost
  • BNP Paribas també manté una aposta baixista de més del 0,5% a la 'teleco'
Óscar Giménez
Bolsamania | 04 set, 2017 12:10 - Actualitzat: 12:10
ep jose maria alvarez-pallete presidentetelefonica en juntaaccionistas
EUROPA PRESS

Els fons de cobertura de Boussard & Gavaudan endureixen el seu atac baixista en Telefónica. Es tracta del major volum de 'curts' d'un sol jugador en tota la borsa espanyola, amb 730 milions d'euros invertits contra l'evolució de les accions de la 'teleco', que té un valor en borsa de 45.600 milions d'euros. Aquest dilluns, cotitza amb descensos de l'1% per sota dels 9 euros per títol, mentre que en l'acumulat de l'any puja un 1,6%. Esborra gran part dels guanys anuals, ja que fa tot just dos mesos en sumava un 10%.

Telefónica
4,351
  • 0,86%0,04
  • Max: 4,40
  • Min: 4,32
  • Volume: -
  • MM 200 : 3,93
17:35 04/10/24

La companyia presidida per José María Álvarez-Pallete torna a patir en borsa. I, mentrestant, els 'curts' no donen treva. Els fons de cobertura de Boussard & Gavaudan han elevat la seva posició curta fins a l'1,6%, segons els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), fet que suposa un nou màxim històric i es consolida com la més elevada de la borsa espanyola.

Els baixistes prenen posicions mitjançant el préstec d'accions -encara que també hi ha fórmules a través de derivats-. És a dir, quan reben per lloguer un títol el venen i, quan han de tornar-lo al seu propietari, el recompren, amb la qual cosa guanyen si mentrestant el valor ha caigut (vegeu vídeo sobre el funcionament de les posicions curtes). La CNMV recopila les posicions superiors al 0,2% del capital i publica les sumes per empresa cada dues setmanes. El 18 d'agost l'agregat de posicions curtes va arribar al 2,33% -avui publicarà la nova dada actualitzada-, després de pujar des de l’1,91%. És a dir, una inversió baixista de més de 1.060 milions.

Boussard & Gavaudan n’és el més agressiu. Es tracta d'una gestora amb seus a París, Nova York i Londres que van fundar el 2002 Emmanuel Boussard i Emmanuel Gavaudan, dos exexecutius de Goldman Sachs. Compta a la seva oferta amb fons d'inversió i amb fons de cobertura amb els quals gestiona 3.700 milions d'euros.

L'altre 'curt' que supera el 0,5% del capital de Telefónica, nivell a partir del qual el regulador publica els moviments individuals, és BNP Paribas. Els seus fons van incrementar a mitjans d'agost la seva posició curta des del 0,61% fins al 0,71% actual. En aquest cas, els vehicles del banc francès superen els 320 milions d'euros amb la seva inversió baixista.

El suport dels analistes s'ha reduït durant les últimes setmanes. El 42% dels experts seguits per FactSet recomana comprar, que és el percentatge més reduït des del començament de l’any. Mentre que el 45% aconsella mantenir i el 12%, vendre. Això sí, el preu objectiu que atorguen de mitjana és de 10,58 euros, fet que suposa un potencial de revaloració des dels nivells actuals del 18%.

Tècnicament, "atès que la caigudes fins a la zona dels 8,80-8,85 euros dels mesos de juliol i d'agost encaixen a la perfecció dins del que podria ser un doble 'retrocés temporal' cap a aquells nivells de suport (abans resistència) es pot dir que el caire de trading seguirà sent lateral, en el pitjor dels casos, sempre que aguanti per sobre dels 8,8 euros", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. "Tancar per sota, i més, si ho fes en espelmes setmanals, seria un autèntic gerro d'aigua freda per a l'operadora des del punt de vista de l'anàlisi tècnica", afegeix.

contador