El 'hedge fund' més agressiu en DIA posa fi a la treva dels baixistes

Marshall Wace arriba al 3,6% amb la seva posició curta, el nivell més alt des del juliol

  • Els baixistes havien baixat la pressió fins al 19% del capital, el nivell més baix en cinc mesos
  • El fons de cobertura WorldQuant també ha endurit la seva inversió aquesta setmana
Óscar Giménez
Bolsamania | 23 ago, 2017 12:40 - Actualitzat: 12:40
ep ricardo curras
EUROPA PRESS

La treva dels baixistes ha acabat aquesta setmana en DIA. Almenys, per part del 'hedge fund' més agressiu, el britànic Marshall Wace, que ha elevat la seva posició curta fins al 3,6% del capital. Aquesta setmana també ha incrementat la seva aposta el fons de cobertura WorldQuant.

Dia
0,017
  • -0,60%0,00
  • Max: 0,02
  • Min: 0,02
  • Volume: -
  • MM 200 : 0,01
17:35 23/12/24

Aquest tipus d'inversors pren prestades accions per vendre-les quan les reben i recomprar quan les han de retornar, de manera que si cauen durant aquest procés guanyen diners. En aquest sentit, les vendes en curt han assolit màxims històrics aquest any a la cadena de supermercats dirigida per Ana María Llopis i Rircado Currás, amb un 24,86% del capital a principis de juliol.

És a dir, els baixistes han arribat a tenir una cambra de l'accionariat de DIA apostat contra l'evolució dels seus títols. No obstant això, per ara perden diners amb aquestes inversions, ja que el valor puja un 19% aquest any. A més, des d'aquest màxim, rècord des que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va començar a publicar aquests registres el 2011, s'han replegat. Un tancament de 'curts' que es va intensificar després de l'entrada al capital del multimilionari rus Mikhaïl Fridman a través del seu vehicle Letterone amb una exposició del 10% -3% en accions i la resta en derivats-.

L'agregat de posicions curtes va disminuir fins al 19,06% divendres, segons les últimes dades del regulador. És a dir, el nivell més reduït des del març. No obstant això, dos fons de cobertura posen ja aquesta setmana el punt i final a aquesta rebaixa en la pressió baixista. Un d'ells és Marshall Wace, un fons de cobertura amb seu a Londres comandat per Paul Marshall i Ian Wace, dos ex de Mercury Asset Management i de Deutsche Bank, que està entre els més actius de la borsa espanyola.

El fons ha incrementat la seva posició curta aquest dilluns des del 3,51% fins al 3,6% del capital de DIA. Endureix l'aposta fins a màxims des del 20 de juliol, quan va arribar al 3,82% del capital. Però no és l'únic que ha trencat la treva. WorldQuant, el fons de cobertura d'inversions quantitatives amb més de 5.000 milions de dòlars sota gestió, n’és un altre. En aquest cas, va tornar als registres de la CNMV la setmana passada amb una posició curta declarada del 0,53% -el regulador publica els moviments que passen del 0,5% -, i aquest dilluns l'ha incrementat fins al 0,62 % del capital.

La resta d'inversors institucionals amb més d'un 0,5% del capital de DIA posicionat contra la companyia són Delores Holdings (3,32% del capital), Darsana Capital (1,23%), BlackRock (1%), Capital Fund Management (0,7%), Canada Pension (0,67%), UBS Asset Management (0,61%) i GLG Partners (0,59%).).

Els curts es nodreixen principalment del lloguer d'accions, cosa que encara no poden realitzar els fons espanyols però sí, els internacionals. En aquest cas, hi ha quatre inversors institucionals que hi tenen un 16% -el fons sobirà noruec Norges Bank, els bancs d'inversió nord-americans Goldman Sachs i Morgan Stanley, i la gestora nord-americana BlackRock- i que presten pràcticament la meitat d'aquests títols a tercers.

contador