Colonial, Abengoa, Liberbank, Prisa... Els 'curts' eleven la pressió en 20 valors i la redueixen en altres 16

Els majors augments de posicions curtes sobre el capital es produeixen en Colonial i Abengoa

  • Mentre que les majors reduccions dels fons de cobertura han estat en Cellnex, Indra i OHL
  • L'empresa més pressionada segueix sent DIA, amb un 24,86% que supera folgadament al 10,63% en Técnicas Reunidas
Óscar Giménez
Bolsamania | 11 jul, 2017 15:42 - Actualitzat: 15:42
ep encuentro informativo presidente grupo prisa juan luis cebrian

Els baixistes han tingut dues setmanes d'activitat intensa. I, principalment, per augmentar les seves apostes a la borsa espanyola en un període en què l'IBEX 35 s'ha mogut lateralment. Els majors augments de posicions curtes s'han registrat en dos valors que, durant els últims mesos, no havien estat habituals en aquests registres: Colonial i Abengoa.

En el cas de la flamant SOCIMI, l'augment es produeix des del 0,87% del capital fins a l'1,84%. És a dir, gairebé un punt percentual més, segons les estadístiques actualitzades per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que recullen els moviments produïts fins al passat 7 de juliol. El regulador incorpora les posicions curtes superiors al 0,2% del capital per a aquests agregats, a més de publicar els noms propis dels inversors institucionals amb més d'un 0,5% en una empresa. En el cas de Colonial, no hi ha cap fons que superi aquest llindar.

Una cosa que sí que succeeix en Abengoa amb el 'hedge fund' Hutchin Hill Capital, que hi ha assolit una posició del 0,9% durant les últimes setmanes, cosa que ha portat l'agregat a disparar-se des del 0,22% fins a l’1,12 % del capital.

Ja lluny d'aquests dos valors, en què el creixement de la inversió baixista frega l'1% del capital, se situen per sobre del 0,5% els increments de la pressió en Sacyr, Prisa i DIA. En el primer cas, arriben al 4,27% de l'accionariat de la constructora, mentre que en el grup editorial arriba a l’1,06%. El major percentatge és per a DIA, amb un 24,86% que suposa un nou rècord en la sèrie històrica d'aquests registres.

L'agregat de posicions curtes, així mateix, es va incrementar en 0,49 punts percentuals del capital a Telefónica. La 'teleco' ha patit en borsa durant les últimes setmanes. De fet, cau un 15% des del març. I, al mateix temps, els fons de cobertura han elevat la pressió sobre l'operadora que presideix José María Álvarez-Pallete. La posició més agressiva és la de Boussard & Gavaudan Investment Management, amb un 1,23% del capital. És a dir, més de 550 milions d'euros en el qual és la major posició curta de la borsa espanyola.

Al mateix nivell de l'augment de la inversió baixista en Telefónica hi ha el que pateix Liberbank, tot i el veto durant un mes de les vendes en curt per part de la CNMV. I, no obstant això, l'agregat de posicions curtes va créixer des del 0,9% fins a l’1,39%. La pujada es produeix per una operació realitzada entre el 8 i el 9 de juny que va ser declarada durant les dues últimes setmanes, segons explica el regulador.

Per la seva banda, l'augment arriba al 0,48% del capital en Bankia, fins al 2,7% de l'accionariat del banc presidit per José Ignacio Goirigolzarri. Les alces en borsa després de confirmar les condicions de la fusió amb Banc Mare Nostrum (BMN) han vingut acompanyades de més pressió baixista per part de Viking Global (té un 1,13% del capital apostat contra seu) i Marshall Wace (0,61%).

Les posicions curtes també van augmentar durant les dues últimes setmanes en Merlin Properties, Atresmedia, NH Hotel, Enagás, Solaria, Hispània, Viscofan, Mapfre, Ence, Banc Santander, Euskaltel, Quabit, Axiare i Aena.

A la banda contrària, el major retrocés en la pressió baixista s'ha produït en Cellnex. La inversió baixista es va reduir al 0,97% del capital fins al 6,23%, el major percentatge tot i així després DIA, Técnicas Reunidas i OHL. També són destacades les caigudes del 0,52% fins al 2,93% en Indra, i del 0,49% fins al 8,16% en la constructora OHL.

En total, les posicions curtes han baixat en 14 valors. A més d'els tres casos esmentats, disminueixen en Acciona, Pharma Mar, Prosegur, Ferrovial, Gas Natural, Acerinox, Ezentis, Gamesa, Amper, Tubacex, Saeta Yield, Grup San José i Ercros.

contador