El banc català redueix la seva participació fins al 2,8% des de l'anterior 5%
Caixabank ha seguit els passos del Santander, Bankia i Sabadell i ha desfet posicions en Abengoa, en vendre en aquest cas un 2,2% de l'empresa i reduir la seva participació del 5% al 2,8%, segons consta als registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
Una vegada reduïda la seva participació per sota del 3%, Caixabank ja no té obligació legal de comunicar al regulador les seves operacions al capital d'Abengoa.
Amb aquesta desinversió, els bancs espanyols que havien capitalitzat el seu deute com a part del procés de reestructuració d'Abengoa s'han desprès ja de participacions del 18,8%.
L'entrada dels bancs al capital d'Abengoa es va concretar una vegada culminat el procés de reestructuració amb el qual l'empresa evitava el major concurs de creditors de la història d'Espanya i iniciava una nova marxa amb Gonzalo Urquijo al capdavant.
Des d'aquest moment i de forma gradual, els bancs han anat desprenent-se d'accions d'Abengoa. El primer d'ells va ser el Santander, que va rebaixar la seva presència del 9,63% al 2,41% i que va ser secundat pel Sabadell, que ha venut tots els seus títols, equivalents al 3,17% del capital.
Aquest dimecres, Bankia va notificar a més la venda d'un 2,23% de l'empresa i una reducció de la seva participació del 4,64% al 2,41%. El grup dels bancs espanyols al capital d'Abengoa el completa Popular, que disposa d'un 4,57%.
Després d'aquests canvis, el principal accionista de l'empresa és ara el banc francès Credit Agricole, que també ha venut accions durant els últims dies i ha passat del 8,77% al 4,59%.
En total, la banca creditora es va fer amb un 43,24% del capital d'Abengoa, un percentatge proper al 45% pres com a referència al pla de reestructuració.
ACORD DE REESTRUCTURACIÓ
L'acord de reestructuració d'Abengoa contempla que els actuals accionistes de l'empresa passin de controlar el 100% al 5%, mentre que els bonistes i 'hedge funds' prenguin el 50% de l'empresa, enfront del 40% per a la banca creditora. El 5% restant queda en mans d'avalistes.
Els creditors han sofert una quitació del 97%, mentre que el 3% restant queda articulat a través del deute amb venciment a deu anys sense meritació anual d'interessos i sense possibilitat de capitalització. En paral·lel, els fons que injectin els 1.169 milions de 'diners nous' sumaran el 55% del capital.
Segons l'acord de rescat amb els bancs creditors i els fons per a la reestructuració del seu deute financer i el seu recapitalizació, el grup rep una injecció de 'diners nous' de gairebé 655 milions d'euros.
El comitè de bancs que van participar a les negociacions per la reestructuració va estar compost per Bankia, Banc Popular, Banc Santander, Caixabank i Credit Agricole, mentre que el grup d'inversors de nous diners va estar integrat per Abrams Capital, The Baupost Group, Canyon Partners, The D.I. Shaw Group, Elliott Management, Oaktree i Värde.