Els fons del gegant nord-americà eleven la seva posició curta al 0,92% del capital
BlackRock segueix sent un dels inversors més actius en el capital de DIA. El gegant nord-americà és un dels principals accionistes de la cadena de supermercat i, alhora, alguns dels seus fons han endurit la pressió baixista.
La gestora, la més gran del món per volum d'actius, posseeix un 6,517% de l'accionariat de DIA. Una inversió amb vocació alcista però que, paral·lelament, té prestades més de 13 milions d'aquests títols. És a dir, el 2,117% del capital, segons els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
El lloguer d'accions a tercers pot realitzar-se a la baixa, l'operativa consisteix a prendre prestades accions per vendre-les quan les reben i comprar-les quan van a tornar-les. Si mentrestant cau el preu de l'acció, guanyen diners. També pot servir-los per cobrir-se davant altres operacions o generar rendibilitat amb estratègies 'long short', invertint en 'curt' i en llarg en dos actius correlacionats. Entre els prestadors d'accions de DIA també hi ha Morgan Stanley o el fons sobirà noruec Norges Bank, que també enreda en el capital de l'empresa.
En el cas de DIA, BlackRock apareix com a accionista i com un dels 'curts' més agressius. Des de la gestora nord-americana la posició curta dels seus fons ascendeix al 0,92% del capital, que ha augmentat aquesta setmana des del 0,8%. En total, BlackRock té una participació valorada en 220 milions d'euros i una posició curta de 30 milions.
DIA, que té una capitalització borsària de 3.370 milions d'euros, cotitza amb pèrdues aquest divendres properes a l'1%. Des del començament de 2017 el valor es revalora un 16%. Alhora que el preu de l'acció escala en borsa, els baixistes s'han acarnissat amb la companyia que presideix Ricardo Currás, fins a arribar el 12 de maig -última actualització de la CNMV- un agregat de posicions curtes del 23,61%.
El 'curt' més agressiu és Marshall Wace, amb un 3,18% del capital. La segueixen AKO Capital (2,06%), UBS Asset Management (1,54%) i Darsana Capital Partners (1,23%). També tenen més d'un 0,5%, nivell a partir del qual publica els noms propis el regulador, Capital Fund Maangement, Highbridge Capital Management, GLG Partners, SFM UK Management i Canada Pension Pla Investment BOADA.
Tot i els baixistes, els experts segueixen tenint una visió positiva sobre DIA. El 62% dels analistes que segueix FactSet recomana 'comprar', mentre que el 24% opta per 'mantenir' i el 14% per 'vendre'. Entre els que estan posicionats en l'opció de compra hi ha els de GVC Gaesco Beka, Oddo Securities, Societe Generale, Deutsche Bank Research, Mirabaud, Sabadell, Intermoney, Bryan Garnier & Co, Invest Securities i La Caixa. El preu objectiu assignat de mitjana és de 6,01 euros, la qual cosa implica un potencial de revaloració del 10% enfront dels nivells actuals.