L’economia americana va crear 160.000 llocs de treball el mes passat
Signe mixt a Wall Street després que els Estats Units hagin creat menys llocs de treball del que s'esperava durant el mes d'abril. Concretament, l'economia americana va crear 160.000 llocs de treball, una xifra que s'ha situat per sota de la previsió de 202.000 llocs de treball. Els inversors es pregunten si aquestes dades faran canviar la política monetària de la Reserva Federal.
A més, s'han revisat a la baixa les xifres d'ocupació dels mesos anteriors: la dada del mes de març, de 215.000 a 208.000, i la del març, de 245.000 a 233.000. Pel que fa a altres xifres destacades, la taxa d'atur s'ha mantingut en el 5%, en línia amb les previsions, mentre que el salari mitjà per hora treballada puja un 0,3%, també en línia amb els pronòstics.
«Dada de creació d'ocupació inferior al que s’esperava. Dades febles? Potser en el límit de ser considerades febles. Però aquesta és la meva impressió», explica José Luis Martínez Campuzano, estrateg de Citi a Espanya. «La taxa d'activitat es redueix (del 63% al 62,8%); l’atur de llarg termini baixa (del 9,8% al 9,7%). Es creen 174.000 llocs de treball en el sector de serveis. Però se’n perden 11.000 en el sector públic. En el sector de les manufactures i la construcció no es produeixen canvis destacables», afegeix aquest expert.
Sobre la feblesa de les dades, The Wall Street Journal (WSJ) assenyala que es tracta de la dada de creació d'ocupació més feble des del setembre i que pot ser un senyal que l'economia està creixent menys en els últims mesos. Des que va començar l'any s'han creat una mitjana de 192.000 llocs de treball mensuals als EUA, xifra que se situa per sota de la mitjana de 229.000 registrada el 2015.
Recordem que la dada de la consultora ADP publicada aquest dimecres es va situar per sota de les previsions, la qual cosa va ser un avanç que la xifra oficial del Govern també podia situar-se per sota del previst.
QUINA VALORACIÓ FAN ELS ANALISTES DE L'INFORME D'OCUPACIÓ?
«Les dades del mes d'abril són especialment importants per als membres de la Fed, que volen saber si l'aturada econòmica del primer trimestre serà tan sols temporal. Però aquestes dades indiquen que la feblesa econòmica s'està estenent al segon trimestre, la qual cosa redueix la possibilitat que la Fed apugi els tipus d'interès abans de les eleccions presidencials», explica Chris Williamson, economista en cap de Markit.
«Crec que (la Fed) se sentirà còmoda amb una nova pujada de tipus. Però haurem d'esperar a veure si la reunió del mes de juny és massa d’hora. Si no ho fa, la Fed tindrà molta feina a l'hora de convèncer els mercats, perquè, de moment, els inversors estan lluny de “comprar” una altra pujada. I si la Fed apuja els tipus, tindrà problemes per justificar el moviment a causa del caos que podria causar.»
A Barclays comenten que «hem revisat la nostra previsió sobre les pujades de tipus als EUA i ara només esperem una pujada aquest 2016, al setembre, en comparació de les dues que esperàvem abans, ja que els membres de la Fed necessitaran més temps per analitzar l'evolució de l'economia i la seva recuperació després d’un inici d'any feble».
A Capital Economics, assenyalen que «és impossible que l'economia continuï creant més de 200.000 llocs de treball mensuals amb un creixement potencial del PIB inferior al 2%». En la seva opinió, la dada no és preocupant, i tampoc no suposarà un obstacle per a la Fed a l'hora d’apujar els tipus al juny. «Encara pensem que la Fed apujarà els tipus al juny, però serà una decisió molt renyida.»
Per la seva banda, Mohamed A. El-Erian, assessor econòmic en cap d’Allianz, ha comentat a Twitter que, «a mesura que els mercats digereixen les parts internes de l'informe, bé podrien tornar a la seva reacció inicial de reduir dràsticament la probabilitat de pujada de tipus aquest 2016».
EMPRESES: VIATGE DE TIM COOK A LA XINA
El CEO d'Apple, Tim Cook, té previst viatjar a Pequín a finals d'aquest mes per reunir-se amb funcionaris governamentals d'alt nivell en un moment en què Apple s'enfronta a una presa de decisions importants, segons han informat fonts properes al directiu del gegant tecnològic.
ALTRES MERCATS
Els futurs del barril de cru cauen un 0,4%, fins a 44,13 dòlars, al NYMEX.
Els bons del Tresor a 10 anys cauen 4/32 dòlars; la rendibilitat puja fins a l'1,757%.
L'euro puja un 0,18%, fins a 1,1428 dòlars.