Acerinox, Sacyr, Liberbank... Els baixistes eleven el seu atac en 23 valors i el redueixen en 17

Els majors canvis es produeixen a la baixa en Liberbank i Técnicas Reunidas

  • Els 'curts' endureixen la seva aposta especialment en Acerinox, Sacyr, Neinor Homes i Enagás
  • En Bankia arriben a màxims històrics mentre en DIA arriben al 21,3% del capital
Óscar Giménez
Bolsamania | 28 nov, 2017 14:48
cbalcistabajista54

Mentre la borsa espanyola ofereix escassos moviments als inversors, els baixistes modifiquen les seves apostes. Especialment en Liberbank i Técnicas Reunidas, valors als quals donen un respir. Les majors pujades de 'curts' es produeixen en Acerinox, Sacyr i Neinor Homes.

Acerinox
9,245
  • 0,33%0,03
  • Max: 9,29
  • Min: 9,16
  • Volume: -
  • MM 200 : 9,49
17:06 23/12/24

En concret, els 'curts' han reduït dràsticament les seves posicions en Liberbank, en baixar després de l'ampliació de capital des del 3,18% fins al 0,54% del capital. El descens es produeix després que el 21 de novembre la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va aixecar el veto a les posicions curtes que ha aplicat des del 12 de juny, quan l'agregat era a l’1,39% del capital.

No obstant això, durant el veto el 'hedge fund' Guevoura, vinculat al banc gibraltareny del mateix nom, va aprofitar la lletra petita del reglament del regulador per prohibir els 'curts' que permet una posició curta del 2,08% del capital que serveix per cobrir la subscripció de drets d'una ampliació, i que ja ha tancat.

L'altre descens important de 'curts' es produeix en Técnicas Reunidas, que tot i així segueix sent la segona companyia de la borsa més pressionada pels baixistes, amb un 14,4% del capital. No obstant això, durant les dues setmanes transcorregudes fins al 24 de novembre -última dada disponible, publicada aquest dilluns- hi ha una reducció de l’1,05% del capital.

Així, els fons de cobertura s'han recollit beneficis després de la caiguda que va patir la companyia d'enginyeria del sector del petroli i del gas el passat 10 de novembre quan va publicar els seus resultats trimestrals incloent-hi un 'profit warning' davant el retard en diversos projectes. L'empresa presidida per José Lladó es deixa un 36% en borsa a l'acumulat de 2017.

El tercer valor al qual més baixen els 'curts' és NH Hotel, en descendir l'agregat de posicions un 0,54% del capital fins al 0,58%, en ple acostament 'hostil' de Barceló, que va oferir una fusió a la companyia per crear un gegant turístic. Així mateix, els baixistes també alleugen la pressió en Grifols, en què baixen un 0,5% del capital. Els descensos són més moderats en Solaria, Sabadell, Ezentis, Grup San José, Atresmedia, Cellnex, Gas Natural, Mediaset, Ercros, Aedas Homes, OHL, Indra i Amadeus.

La CNMV recopila les posicions superiors al 0,2% del capital i publica les sumes que suporten les empreses cada dues setmanes. Es tracta d'inversors que guanyen diners quan un valor cau en borsa mitjançant el lloguer de títols, ja que els venen quan els reben i els recompren quan han de tornar-los al seu legítim propietari. Normalment són fons de cobertura britànics, nord-americans o de paradisos fiscals, amb estratègies 'long-short' -alcistas i bajistas-. Per la seva banda, fons d'inversió o ETF d'entitats internacionals com BlackRock o Norges Bank solen prestar accions a tercers, sense influir en les seves estratègies de llarg termini, per aconseguir un extra de rendibilitat amb les comissions del lloguer d'accions, per ara vetat per als vehicles espanyols.

MÉS PRESSIÓ PER DIA I BANKIA

La companyia que suporta una pressió baixista més elevada des de fa més d'un any és DIA, en què els 'curts' pugen un 0,28% fins al 21,32%. No hi ha precedents als registres de la CNMV, que arriben fins a 2011, per trobar un atac baixista de les característiques del que pateix la cadena de supermercats aquest any. El fons de cobertura més agressiu és el britànic Marshall Wace, que compta amb un 3,95% de l'accionariat de DIA apostat contra la seva evolució. Altres nou fons de cobertura tenen més d'un 0,5%, nivell a partir del qual el regulador publica aquestes dades.

No obstant això, els augments de posicions curtes són més grans en cinc cotitzades. A Bankia pugen un 0,39% i marquen un nou rècord sobre l'entitat parcialment nacionalitzada, en arribar al 4,49% del capital. Els 'curts' s'incrementen un 0,64% en Enagás fins al 3,73%, mentre que en altres tres valors pugen almenys un 0,7%: Neinor Homes, Sacyr i Acerinox.

En el cas de Neinor Homes, des que va debutar en borsa al març s'ha convertit en un clàssic d'aquests registres, ja que els baixistes han aconseguit en mig any l’1,92% del capital. En Sacyr, per la seva banda, sobrepassen el 5% del capital, cosa que no es veia des del desembre. La constructora es converteix en el quart valor més pressionat de la borsa espanyola, només per darrere de DIA, Técnicas Reunidas i Cellnex.

Per la seva banda, el major increment s'ha produït en Acerinox, amb un 0,75% del capital més fins al 2,3%, màxims des de l'agost. La resta d'augments, per sota del 0,3% del capital, es registren en Quabit, Red Eléctrica, Talgo, Ferrovial, Colonial, Meliá, Tubacex, Bankinter, Ence, Merlin, Telefónica, Almirall, Abengoa, Amper, Pharma Mar, Siemens Gamesa i Endesa.

contador