El selectiu espanyol ha arribat a perdre un 1,73% aquest dijous
L'IBEX ha tornat roent després del rebot que va viure dimecres. El selectiu espanyol ha caigut un 0,63% fins als 8.199,9. punts però ha arribat a perdre 1,73%. La Reserva Federal, el Banc del Japó i el Banc d'Anglaterra no han evitat el retorn de les borses europees a les caigudes. Aquest dijous, els inversors tornen a mirar al referèndum del Regne Unit amb por pel possible Brexit
BBVA ha liderat les pujades a l'IBEX-35 amb un creixement del 0,88% fins als 5,174 euros. José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que cal estar atents també al comportament dels títols d'aquesta entitat, que igual que el Nasdaq per a Wall Street, sol funcionar molt bé com a valor avançat de l'IBEX-35. "No sigui que ens estigui avançant, i no ho descartin, un imminent rebot per al conjunt dels bancs del nostre país".
Gamesa i Inditex han estat els altres dos títols que han registrat major pujada, un 0,77% i un 0,61% respectivament. A l'altra cara de la moneda, OHL ha estat el 'fanalet vermell' amb una baixada del 5,47%. A més, Sacyr ha caigut un 4,26% i Acerinox un 3,08%.
Les reunions dels tres principals bancs centrals del món no han dissipat cap dubte dels inversors. Les trobades van començar ahir amb la reunió de la Reserva Federal dels EUA que com s'esperava va tornar a ajornar la seva pujada dels tipus d'interès i els va mantenir en el rang de 0,25- 0,5%.
També ho ha fet el Banc del Japó, que en la matinada de dijous anunciava que mantenia una política monetària estable després d'una reunió de dos dies. Així, els tipus d'interès es mantenen en el -0,10%. L'última de les reunions dels bancs centrals, la del Banc d'Anglaterra, ha servit per confirmar la seva inquietud per l'amenaça del Brexit. Com estava previst, ha evitat agitar més encara els mercats i ha mantingut sense canvi els tipus d'interès i el seu programa de compra de deute.
Les borses europees han tancat en negatiu també destacant la caiguda del Dax que s'ha deixat un 0,78%. El PSI ha caigut un 0,61%, el Cac francès un 0,56% i el FTSE és el que menys retrocés ha registrat, un -0,35%.
En tancar el mercat europeu, Wall Street cotitzava amb pèrdues. També cal destacar que el preu del petroli cau amb força i està marcant mínims de tres setmanes, després de la impressionant pujada del 80% des de mínims anuals. Els dubtes sobre la recuperació econòmica mundial llastren la cotització del 'or negre' i la caiguda del dòlar també és un altre factor que afecta el preu del cru.
En aquests moments, el petroli Brent, de referència a Europa, cau un 3,35%, fins a 47,89 dòlars, mentre el West Texas, de referència als Estats Units, cau un 3,40%, fins a 46,38 dòlars. Per la seva banda, l'euro cau un 0,91%, fins a 1,1157 dòlars.
DEUTSCHE BANK ES DESPLOMA FINS A MÍNIMS
El sector bancari torna a ser protagonista en l’àmbit empresarial. Una de les entitats pitjor parades aquest any és Deutsche Bank, que va sofrir pèrdues de més de 6.700 milions d'euros el passat any, i es desploma durant el 2016 un 42%. Les accions del gegant alemany han marcat mínims històrics en els 12,685 euros, molt lluny dels 30 dòlars en els quals es movia el passat estiu, o dels 100 en els quals cotitzava abans de la crisi. Al final, han caigut un 2,18% i ha marcat mínims històrics en 12,99 euros.
Ja al nostre país, Sacyr és una de les empreses que han marcat la jornada. La companyia ha resultat finalista per adquirir el contracte de construcció i posterior explotació durant cinquanta anys de dues autopistes a Itàlia, un projecte estimat amb un total de 2.728 milions d'euros, segons informa la premsa italiana. Les accions de Sacyr han tancat amb una caiguda del 4,26%, el segon títol amb més retrocés.
A més, ha aprovat en junta d'accionistes sumar-se a l’”scrip dividend”, un sistema que ofereix als accionistes la possibilitat de triar cobrar la seva remuneració en efectiu, en accions o en una combinació d'ambdues opcions.
AUGMENTA L'IPC DE LA ZONA EURO
En l’àmbit macroeconòmic, a la zona euro, el BCE ha publicat el butlletí mensual que conté la dada de l'IPC de maig. D'una banda, la dada mensual és de 0,2%, igual que l'esperat, enfront del 0,0% del mes anterior, i la dada interanual és de -0,1% igual que la dada esperada i que la del mes d'abril. Al Regne Unit, el Banc d'Anglaterra anuncia els tipus d'interès que es mantindran en el mateix nivell, el 0,5%, a l'espera del 'Brexit'.
A l'altra banda del toll, s'ha publicat l'IPC de maig on no s'esperaven amb prou feines canvis respecte a les dades anteriors. La taxa mensual ha estat del 0,2%, enfront del 0,3% esperat i al 0,4% corresponent al mes anterior. Així mateix s'han conegut les peticions setmanals de subsidi d’atur que han estat 277.000, enfront dels esperats 270.000 i previs 264.000.
De tornada a Espanya, el Tresor Públic ha col·locat aquest dijous 5.007,56 milions d'euros en una nova subhasta de bons i obligacions, en el rang mitjà previst, però ha hagut d'elevar la rendibilitat en tres de les quatre emissions, coincidint amb l'increment de la incertesa per la possible sortida del Regne Unit de la Unió Europea, la qual cosa ha elevat la prima de risc espanyola fins als 160 punts bàsics.
ANÀLISI TÈCNICA
Malgrat les caigudes d'aquest dijous al nostre selectiu, José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, diu que la sessió no té cap rellevància des del punt de vista de l'anàlisi tècnica. Per què? Molt senzill: "perquè el tancament es produeix en zona de ningú, lluny del suport dels 7.920 punts (buit alcista de la sessió del 15 de febrer) i lluny també de la primera de les resistència, el buit a la baixa d'aquest dimarts en els 8.303 punts".
Per tant, "independentment del que succeeixi dins del rang de preus al que hem fet referència no afegiran res de nou a l'anàlisi dels últims dies". Ara bé, apunta l'analista a diferència d'altres sessions "les caigudes no venen liderades pel sector dels bancs, sinó que estan sent bastant repartides entre tots els sectors del nostre mercat".
Tornant la mirada al sector financer europeu cal destacar els nous mínims anuals que en el intradia ha marcat en els 87,77 punts, lleugerament per sota dels 88,85 punts de febrer. "Haurem d'estar molt atents al tancament de la vela setmanal aquest divendres per poder comprovar si finalment el suport dels mínims anuals en el SX7I (o índex de bancs europeus) aconsegueix actuar com a fre a les caigudes o per contra queda confirmada la perforació d’aquest; en aquest cas no descartaríem la tornada als mínims de 2012 per al conjunt dels bancs".