Maduro dispara la impressió de bolívars a Veneçuela en un altre senyal de pànic

La massa monetària va augmentar un 31% la setmana passada, la seva major pujada des de 1997

César Vidal
Bolsamania | 05 feb, 2019 19:45 - Actualitzat: 19:45
nicolas-maduro

El règim de Nicolás Maduro ha disparat la impressió de bolívars a Veneçuela, en un altre nou senyal de pànic i mentre les protestes augmenten per tot el país. Segons informa Bloomberg, que pren com a referència les dades del Banc Central de Veneçuela, la massa monetària (M2) va augmentar un 31% la setmana passada, la pujada més gran des de 1997.

Aquesta política monetària anticipa encara més hiperinflació per a una economia que travessa una gran crisi i també una major debilitat per al bolívar. El país petrolier ja fa cinc anys que està en recessió amb hiperinflació, fet que ha obligat a uns tres milions de veneçolans a sortir del país des de 2015, segons les Nacions Unides.

Maduro culpa de la crisi la "guerra econòmica" llançada des dels EUA i el sector privat, però economistes i crítics amb el seu govern atribueixen el desastre econòmic al seu sistema d'intervenció estatal i de la corrupció imperant en l'administració pública.

VENDA DE LES RESERVES D'OR

Maduro també està intentant salvar el seu règim mitjançant la venda desesperada de les reserves d'or de Veneçuela. Després que els Estats Units hagi bloquejat els actius de la petroliera estatal PdVSA, sembla que l'única sortida que té Maduro per aconseguir liquiditat és col·locar l'or veneçolà als mercats internacionals.

Els Emirats Àrabs Units ja ha comprat 3 tones d'or que van sortir del país el passat 26 de gener en un vol de l'empresa Solar Cargo, segons ha publicat Reuters. I segons fonts oficials citades per l'agència de notícies, Maduro ja ha acordat la venda d'altres 11 tones del metall preciós el febrer, xifra que augmentaria fins a 29 les tones venudes durant els dos últims mesos. Aquestes operacions, al seu torn, reduiran les reserves veneçolanes fins a mínims dels últims 80 anys.

Per la seva banda, l'Administració Trump està pressionant tots els països perquè no comprin l'or veneçolà. John Bolton, el poderós assessor de Seguretat Nacional nord-americana, ha advertit amb represàlies a qui comerciï amb el règim de Maduro.

"El meu consell als banquers, brokers, operadors (borsaris), intermediaris i altres empreses: no negociïn en or, petroli o altres matèries primeres veneçolanes que la màfia de (Nicolás) Maduro està robant al poble veneçolà. Estem preparats per seguir prenent mesures", ha assenyalat Bolton en el seu compte oficial de Twitter.

Després del bloqueig de les operacions de PdVSA als EUA, es calcula que l'Administració Trump ha tallat el 96% dels ingressos internacionals que obtenia el règim chavista.

Durant el 2018, un dels principals compradors d'or veneçolà va ser Turquia, un dels països que, juntament amb la Xina i Rússia, encara mantenen el seu suport a Maduro. Entre gener i setembre del passat any, Turquia va comprar or a Veneçuela valorat en 900 milions de dòlars.

OR BLOQUEJAT A ANGLATERRA

D'altra banda, el Banc d'Anglaterra s'ha negat a repatriar 14 tones d'or que Veneçuela manté en aquesta institució, cosa que ha estat molt criticat pel Govern de Maduro però molt aplaudit per l’autoproclamat president interí, Juan Guaidó.

Veneçuela mantenia 14 tones d'or a Londres, però durant el procés de gestió per intentar mobilitzar els lingots, l'emissor veneçolà va duplicar la seva quantitat d'or dipositada en aquesta institució a 31 tones, equivalents a 1.200 milions de dòlars.

Aquesta acumulació de lingots es va deure al seu torn al pagament que el govern de Nicolás Maduro hauria fet a finals d'any a Deutsche Bank per aconseguir recuperar unes 17 tones d'or que havia col·locat en garantia d'un préstec de fa tres anys.

contador