Ambdues firmes tenen dues de les majors posicions curtes de la borsa espanyola
Telefónica ha obligat als ‘curts’ a replegar-se. La ‘teleco’, que puja un 8% en borsa aquest any, està fent perdre diners als baixistes que tenen a la seva capital dues de les posicions curtes més importants de la borsa espanyola, en superar entre ambdues els 700 milions d'euros posicionats contra l'evolució de les seves accions.
Aquesta xifra correspon a les posicions curtes del 0,85% dels fons de Boussard & Gavaudan i al 0,61% dels fons de BNP Paribas. És a dir, una mica més de 400 milions i 244 milions d'euros respectivament, respecte a la capitalització borsària de gairebé 48.000 milions de Telefónica, un dels principals 'blue xips' de l'Ibex.
Aquestes xifres converteixen a les apostes de Boussard & Gavaudan i BNP en dos de les més importants que es produeixen a Espanya, encara que no obtenen rèdit aquest any. I, de fet, en l'última setmana l'han reduït, després de la presentació dels resultats de Telefónica, que va incrementar el seu benefici en el primer semestre un 29% fins als 1.600 milions d'euros. El deute, aspecte clau per als analistes, va baixar 279 milions fins als 48.487 milions d'euros.
Abans de la 'confessió davant el mercat', que es va produir dijous passat, aquests mateixos fons tenien posicions curtes del 0,99% en el cas de Boussard & Gavaudan, una signatura francesa comandada per ex directius de Goldman Sachs, i el 0,78% per part de productes del banc gal BNP Paribas. Telefónica va arribar a aquesta cita amb un valor en borsa de gairebé 47.700 milions d'euros, una mica menys que ara.
És a dir, Boussard tenia una inversió a la baixa valorada en 472 milions d'euros, mentre que la de BNP sumava 372 milions d'euros. En total, les posicions curtes d'aquests vehicles va aconseguir els 844 milions d'euros, 144 milions més que ara. No obstant això, si es realitzés el càlcul deixant constant la capitalització de la setmana passada, el descens equivalent s'acosta als 150 milions d'euros.
Aquests dos 'curts' són responsables de la major part de la pressió a la baixa sobre Telefónica, que segons l'última actualització de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) -la propera la publicarà aquest dilluns-, es va situar en el 2,45% del capital el 21 de juliol.