La pujada del selectiu és el rebot del «gat mort»? Només el temps ho dirà...
El selectiu espanyol ha començat la jornada amb pujades i s'ha mantingut en terreny positiu durant tot el dia. És un rebot de «gat mort»? El temps ho dirà.
I el tercer dia l'IBEX-35 va ressuscitar. Aquest dimecres ha acabat la sessió amb una pujada del 2,73% i una cotització de 8.143 punts. S'ha quedat a les portes dels 8.200 punts que va perdre dilluns passat, una situació que no es produïa des del juliol del 2013, encara que ha aconseguit trencar la sagnia que ha experimentat aquests últims dies. Per la seva banda, les borses europees també han trencat la ratxa negativa, i han tancat la jornada amb un rebot mitjà del 2,20%.
Molts es pregunten si el rebot dels mercats d’aquest dimecres és el del «gat mort» (expressió que s'utilitza per qualificar una reacció alcista puntual del mercat dins d'un mercat baixista com l'actual), encara que això és una cosa que només el temps pot dir. Sigui com sigui, les borses han aguantat l’«efecte Yellen» i els inversors han mantingut el seu optimisme malgrat el missatge que ha enviat la presidenta de la Reserva Federal nord-americana (Fed, per les sigles en anglès).
Un missatge molt pessimista que ha centrat l'atenció dels mercats. Janet Yellen ha comparegut davant el Congrés dels EUA, on ha alertat que les condicions financeres ajuden menys al creixement econòmic i que l'estrès de la Xina i altres economies pot afectar els Estats Units, com també poden fer-ho els baixos preus de les matèries primeres.
«Aquesta incertesa ha fet augmentar la volatilitat als mercats financers globals, amb el teló de fons d'una feblesa persistent i temors exacerbats sobre la previsió per al creixement global», ha dit la presidenta de la Fed, que a més ha donat a entendre que l'organisme serà més pacient a l'hora d'elevar els tipus d'interès.
Segons Paul Ashworth, economista en cap de Capital Economics als EUA, «els comentaris de Yellen no fan canviar la nostra opinió sobre el fet que la Fed es mantindrà ferma al març». «Per al mes de juny esperem que les condicions econòmiques i financeres globals s'hagin estabilitzat prou perquè la Fed comenci a apujar els tipus de nou», ha dit l'expert, que anticipa que la Fed mantindrà els tipus en un «modest» 1% i que aquests pujaran a l'1,25% a finals del 2016. A finals del 2017 podrien moure's entre el 2,25% i el 2,50%.
L'IMPULS DE LA BANCA
La pujada que han experimentat les borses aquest dimecres ha estat gràcies a l'impuls del sector bancari. I és que els bancs han rebotat amb molta intensitat després de la garrotada que han patit aquestes últimes jornades.
Potser en això hi han tingut alguna cosa que veure els rumors que han aparegut a la premsa alemanya, que torna a especular amb la possibilitat que el Banc Central Europeu (BCE) compri accions del sector bancari com a part del programa d'estímuls, l’anomenat programa QE. No és la primera vegada que s'especula amb aquesta possibilitat, i tampoc no és la primera vegada que Mario Draghi, president del BCE, la descarta.
Sigui com sigui, el sector ha experimentat una important pujada: destaquen les entitats italianes, com ara Intesa Sanpaolo i UniCredit, i l'alemanya Deutsche Bank, que ha anunciat una recompra de bons que l’ha impulsat a borsa: ha acabat la sessió amb un rebot del 10,20%.
TOTS PENDENTS DE TWITTER
Twitter presenta resultats aquest dimecres, i tots els inversors estan pendents de saber com li ha anat a la companyia aquest últim trimestre. Mentrestant, a Espanya han desfilat per la passarel·la de resultats Mapfre i Abertis, amb sort diferent.
Mapfre s'ha convertit en un dels pitjors valors de l'IBEX aquest dimecres (ha caigut un 1,67%) després de publicar un descens del seu benefici. En concret, va obtenir un benefici net de 709 milions d'euros el 2015, la qual cosa suposa un descens del 16,1% respecte a l'any anterior, a causa de la caiguda del resultat tècnic del negoci de no-vida, fonamentalment per l'impacte de les nevades als Estats Units, el repunt de la sinistralitat i l’augment de la taxa impositiva en alguns països.
Per la seva banda, Abertis ha tancat la sessió amb una pujada del 2,10% després de presentar un benefici net de 1.880 milions d'euros per al 2015, un resultat «històric» segons el grup, que suposa, a més, gairebé triplicar (+187%) el d’un any abans gràcies a les plusvàlues comptabilitzades amb la sortida a borsa de Cellnex Telecom.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, s'ha pronunciat així sobre la sessió d'aquest dimecres: «El que els bancs ens prenen els bancs ens ho tornen». Així ha resumit la sessió de l'IBEX-35 i la dels nostres veïns europeus. «I és que el rebot, perquè de moment es tracta d'un rebot, ha estat liderat principalment pel sector financer (el que més ha caigut des que va començar l'any)».
De fet, ha comentat, «n'hi ha prou de mirar cap a l'Euro Stoxx 50 per adonar-nos que les pujades més importants es corresponen a dos dels bancs transalpins i a Deutsche Bank. Tots tres pugen més d’un 10% i en alguns moments de la sessió ho han fet per sobre del 13%». Ara bé, alerta, «des del punt de vista tècnic no podem llançar les campanes al vol tan aviat, perquè a dia d'avui només podem parlar d'un rebot».
«No tenim figura de volta, ni tampoc no estem prop de tenir-ne. El que tenim és un rebot del 3% després d'una caiguda acumulada del 18% de mitjana a Europa des que va començar el 2016, i del 25% per a la borsa italiana». Rodríguez ha ressaltat, a més, que «l'IBEX-35 tanca lluny dels màxims del dia, en què ha arribat a pujar un 4,06% i ha marcat un màxim intradia de 8.250 punts». En la seva opinió, «podria ser que el rebot d'avui formés part del típic pull back (pujada temporal) a la important resistència, abans suport, de 8.200 punts. Així doncs, resumint, un rebot bonic, però només és això: un simple rebot».