L’IBEX puja un 1,72% amb l’«efecte de la Fed» i enmig de la incertesa política

A l’IBEX se li resisteixen els 10.000 punts després d’arribar a pujar un 3%

Óscar Giménez
Bolsamania | 17 des, 2015 17:41 - Actualitzat: 18:21
Yellen-mercados2

La Reserva Federal (Fed) no va decebre, i les borses europees celebren l'actuació del banc central nord-americà. Els inversors han interpretat la primera pujada de tipus dels últims nou anys com un senyal de fortalesa de l'economia, i aplaudeixen el missatge de la presidenta de la Fed, Janet Yellen, que va assegurar que la normalització de la política monetària serà gradual. A Espanya l'IBEX ha arribat a tocar els 10.000 punts, però s’ha desinflat i ha acabat prop dels mínims de la sessió quan falten tres dies per al 20-D.

En concret, l'IBEX puja un 1,72% en tancar la sessió, fins a 9.878,50 punts, en un dia en què s'ha mogut entre els nivells de 9.850,60 i 10.000,40 punts, amb una alça momentània del 3%. Les borses europees també es revaloren amb força: un 1,8% de mitjana.

El selectiu espanyol ha aconseguit seguir l’exemple d'Europa enmig de la incertesa política quan falten tres dies per a les eleccions generals, en un moment en què la campanya ha quedat en segon pla per l'agressió, ahir dimecres, d'un jove de 17 anys al president del Govern, Mariano Rajoy, en ple centre de Pontevedra.

Més enllà del Vell Continent, Wall Street cotitza amb lleugeres pèrdues. Cap a les 17.30 hores, el Dow Jones baixa un 0,76%, el Nasdaq perd un 0,67% i l’S&P 500 cau un 0,90%. No obstant això, Wall Street ja va celebrar el missatge de Yellen aquest dimecres amb guanys propers a l'1,5% en els tres principals índexs.

LA FED APUJA ELS TIPUS... I ELS INVERSORS HO CELEBREN

Abans de començar el mes de desembre, els inversors havien marcat dues dates al calendari, totes dues relacionades amb bancs centrals. La primera, el 3 de desembre, quan el Banc Central Europeu (BCE) va anunciar nous estímuls monetaris que van quedar per sota de les expectatives. Les borses van acumular diverses jornades de retrocessos i, de fet, l'IBEX va caure durant 10 sessions consecutives en la pitjor ratxa de la seva història (va baixar un 9,2%).

Però els inversors ja s'han oblidat de Mario Draghi i s'han centrat en Janet Yellen. La Fed va apujar tipus i la seva presidenta va assegurar que «no cal exagerar la importància d'aquesta primera escalada» i cal «interpretar-la com una mostra de confiança en l'economia». A més, va reiterar que la normalització de la política «serà gradual i pacient».

«Hem tingut l'escenari més favorable per al mercat d'entre els possibles, combinant optimisme i confiança en l'economia amb una reversió molt lenta de la política monetària durant aquests últims anys», opina Daniel Pingarrón, analista d’IG.

Stephanie Sutton, directora d'inversions de Fidelity, recorda que «ara l'atenció se centrarà en el ritme de les futures pujades». «Encara que sembla que es descompta gairebé totalment un ritme gradual d'alces, qualsevol acceleració d'aquest ritme podria provocar incertesa i volatilitat», adverteix.

EMPRESES

La banca ha impulsat l'IBEX aquesta jornada, amb una alça de l'índex IBEX-35 Bancs del 2,32%. Caixabank lidera les pujades del selectiu amb un 2,88%, mentre que Santander es revalora un 2,55%. Per la seva banda, Bankinter puja un 1,84% després d'acordar la distribució del dividend de l'exercici 2015 el proper 26 de desembre.

També destaca l'increment d’IAG del 2,64% en un dia en què s'ha sabut que els preus del transport aeri regular van augmentar un 5,6% durant el tercer trimestre.

Al costat contrari, FCC és el títol que més cau: retrocedeix un 3,34%.

Fora de l'IBEX, les accions de classe B d'Abengoa cauen un 5,04%, fins a 0,32 euros, mentre la companyia continua negociant injeccions de liquiditat amb els bancs creditors.

ECONOMIA

La jornada ha estat marcada per la ressaca de la Fed, però ha estat rica en referències macroeconòmiques. Cal destacar l'enquesta IFO d’Alemanya, amb resultats lleugerament per sota de les previsions tant en expectatives (104,7 punts) com en situació actual (112,8 punts) i en situació empresarial (108,7 punts).

A Espanya s'ha publicat l'índex de costos laborals, amb un increment del 0,3% durant el tercer trimestre.

A l'altre costat de l'Atlàntic, les sol·licituds inicials de subsidi d’atur es van situar la setmana passada en 271.000 als Estats Units, 4.000 sol·licituds per sota de la xifra projectada pel mercat.

ANÀLISI TÈCNICA

«Malgrat les pujades de la sessió d'aquest dijous, convé ser prudents a curt termini. Per què? Perquè hem tocat al cèntim la zona de resistència, abans suport, de 10.000 punts. De fet, el màxim intradia de la sessió l’hem vist al migdia en el nivell de 10.000,4 punts», resumeix José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

A més, prossegueix Rodríguez, «convé tenir en compte que al matí ens hem despertat amb un buit alcista del 2% en l'obertura, en la zona de 9.710-9.760 punts».

«A molt curt termini, i davant la incertesa de les imminents eleccions generals d’aquest diumenge a Espanya, no seria gens estrany que en la sessió d'aquest divendres veiéssim una petita correcció/ajust després d'un ral·li del 6% des dels mínims de dilluns», explica l'expert. «En tot cas, la clau a curt termini tant per a l'IBEX-35 com per al conjunt dels índexs europeus es troba en els mínims d'aquest dilluns. Mentre no es perforin, hi ha la possibilitat que la fase correctiva de les últimes setmanes hagi arribat a la fi».

contador