La d'aquest dimarts ha estat una sessió de menys a més al selectiu espanyol. Ha començat amb fortes pèrdues, però a poc a poc s'ha anat capgirant fins a tancar prop dels màxims del dia.
L’IBEX-35 ha acabat la sessió d’aquest dimarts amb una pujada de l'1,46% i una cotització de 8.692 punts. La tendència ha estat semblant a la de la resta de borses europees, que, com el selectiu espanyol, han emplenat el buit que van deixar divendres i a poc a poc han anat cap amunt. Els parquets del Vell Continent han tancat la sessió amb pujades de l'1,10% de mitjana.
Els inversors han recuperat l'alè aquest dimarts, en una sessió molt volàtil, i han apostat per les compres mentre esperen què passarà aquest dimecres. I és que la propera sessió està marcada al calendari, ja que aquest dimarts ha començat la reunió de la Reserva Federal nord-americana (Fed, per les sigles en anglès) i aquest dimecres publicarà la seva decisió de política monetària.
Els mercats esperen que l’«efecte Yellen», en referència a la presidenta de la Fed, Janet Yellen, sigui un catalitzador com va ser la setmana passada el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, les paraules del qual van insuflar ànims a les borses i van aconseguir que l'IBEX experimentés importants pujades dijous i divendres i aconseguís tancar la seva primera setmana de l'any amb signe positiu.
Així mateix, les bones previsions que hi ha sobre els resultats de Banco Santander, que aquest dimecres presenta els seus comptes, també sembla que han animat els inversors. S'especula que l'entitat podria sorprendre el mercat amb un benefici per sobre de 7.000 milions, la qual cosa ha empès els seus títols a l'alça. En tancar la sessió, Banco Santander pujava un 3,50%, i cotitzava en màxims del dia.
A més, cal destacar que les borses s'han mogut d'acord amb el petroli. «Els índexs han seguit, una vegada més, els moviments del petroli», ha dit Craig Erlam, analista d’OANDA. I és que el cru ha començat cotitzant amb caigudes d'entre el 3% i el 3,5% i posteriorment ha canviat de signe i ha passat al terreny positiu. En tancar la sessió pujava un 4% de mitjana.
No obstant això, la preocupació per la volatilitat del preu del petroli i per la sobreoferta que hi ha al mercat no desapareix, cosa que queda palesa dia a dia al mercat. Tal és la situació que aquest dimarts s'ha sabut que 39 petrolieres han fet fallida als EUA pels baixos preus de l’«or negre».
ECONOMIA
Aquest dimarts, a més, hi ha hagut subhasta del Tresor a Espanya: l'organisme dependent del Ministeri d'Economia ha col·locat 2.550 milions en lletres a 3 i 9 mesos, per sobre de l'objectiu fixat, i a més ha tornat a oferir als inversors interessos negatius.
En concret, el Tresor ha emès 351 milions en lletres a 3 mesos després de registrar una ràtio de cobertura que ha superat 8,6 vegades l’import venut (1,4 vegades en l'ocasió anterior). La rendibilitat s'ha situat en el -0,268%, en comparació del -0,184% anterior. Així mateix, pel que fa al termini més llarg, ha venut 2.197 milions en lletres a 9 mesos, després de registrar unes peticions que han superat 2 vegades el volum col·locat (2,3 vegades en l'ocasió anterior). En aquest cas, el tipus mitjà ha passat del -0,010% al -0,085%.
ABENGOA I TÉCNICAS REUNIDAS, EN EL PUNT DE MIRA
Per la seva banda, en l’àmbit empresarial aquest dimarts han destacat Abengoa i Técnicas Reunidas. La primera, perquè després de presentar aquest dilluns el seu pla de viabilitat davant el Consell d'Administració ha caigut en picat a la borsa. El valor és molt volàtil, i així queda demostrat, ja que aquest dilluns els títols B d'Abengoa pujaven més d'un 30% i aquest dimarts han acabat la sessió al mercat continu amb pèrdues del 14,55%. La situació de la companyia continua sent molt complicada i no és tan fàcil saber cap a on es dirigeix el seu futur, si hem de jutjar per la informació que la mateixa empresa ha proporcionat sobre el pla esmentat.
D'altra banda, Técnicas Reunidas ha estat el pitjor valor de l'IBEX en tancar amb unes caigudes del 2,06%. La forta baixada és deguda al fet que Hisenda li ha reclamat el pagament de 165 milions d'euros, la qual cosa ha sembrat dubtes entre els inversors i ha provocat les pèrdues esmentades.
En concret, l'Agència Tributària reclama a l'empresa especialitzada en la construcció de plantes energètiques el pagament de 136,2 milions d'euros per impostos dels exercicis que van del 2008 al 2011, a més d'un import addicional per interessos de 28,6 milions: en total, 164,9 milions d'euros. Malgrat això, Técnicas Reunidas ha assegurat que no ha comès cap irregularitat.
A més, cal estar pendents de la temporada de resultats als EUA, ja que aquest dimarts és el torn d’Apple. L'expectació és màxima, ja que la companyia retrà comptes sobre les conseqüències que ha tingut la caiguda de les vendes del seu producte estrella, l'iPhone.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha recordat que «aquest dilluns dèiem allò de “maleïts buits”, fent referència a l'imponent buit alcista que aquest divendres dibuixaven tant l'IBEX-35 com el conjunt dels índexs europeus», i ara «aquest buit alcista (de 8.444 punts) s'ha emplenat íntegrament tan bon punt ha obert el mercat (amb caigudes de l'1,81%), i des d'aquí el selectiu ha començat a recuperar posicions a poc a poc fins a tancar pràcticament en els màxims de la sessió».
«Aquest moviment també l’hem vist a les borses europees», ha dit l'expert, que ha explicat que «el moviment és bo i ens fa ser optimistes, almenys pel que fa a curt termini». I és que, «excepte sorpreses, tot apunta que el rebot iniciat dijous de la setmana passada tindrà continuïtat en els propers dies». «No descartem que fins i tot ens dirigim cap a la zona de resistència de 9.200 punts, abans suport», ha conclòs.