L’IBEX puja un 0,90% setmanal: la incertesa de les eleccions pesa, i molt, al parquet

El selectiu espanyol acaba la sessió d’aquest divendres amb pèrdues de l’1,63% i una cotització de 9.717 punts

Virginia Mora
Bolsamania | 18 des, 2015 17:36 - Actualitzat: 18:11
bolsa madrid ibex

El selectiu espanyol ha tancat la seva última sessió abans de les eleccions generals en números vermells, encara que el saldo setmanal és positiu, ja que puja un 0,90%. La incertesa amb què veuen els inversors la propera cita a les urnes ha fet que l'índex s'instal·lés des de primera hora del matí en terreny negatiu.

Tres dies abans de les eleccions generals, l'IBEX ha caigut un 1,63%, fins a 9.717 punts. Per la seva banda, la resta de borses europees han cedit un 1% de mitjana.

El que passi a les urnes aquest diumenge podria marcar un abans i un després en el selectiu espanyol, i els inversors ho saben. És per això, i pel fet que les enquestes no han donat un guanyador clar, que la desconfiança ha afectat les operacions d’aquest divendres. PP, PSOE, Ciutadans i Podem es disputen l'accés a la Moncloa en els comicis del 20 de desembre, un partit a quatre mai vist a Espanya que suscita els dubtes dels mercats, ja que tot apunta que cap formació no obtindrà majoria suficient per governar i caldrà pactar.

Ni Mariano Rajoy, ni Pedro Sánchez ni Pablo Iglesias no s'han volgut pronunciar sobre aquest tema durant la campanya electoral. Més enllà de dir que diumenge sortiran a guanyar, els dirigents de PP, PSOE i Podem no han volgut revelar què faran si necessiten suport per formar Govern o bé si han de donar suport a una altra formació perquè ho faci.

L'únic que ha parlat de quina podria ser la seva estratègia ha estat Albert Rivera, que ha revolucionat l'últim dia de campanya en negar que vulgui participar en un «tripartit» i assegurar que, «si guanyem el 20-D, demano que PP i PSOE s'abstinguin i ens deixin governar. Si guanya un d'ells, nosaltres ho farem i ens quedarem a l'oposició». Això sí, ha afirmat que el que no farà en cap concepte serà permetre «cap» Govern amb Podem.

En aquesta situació, els inversors no saben què poden trobar-se dilluns, ja que l'escenari que es planteja és el d'un Parlament dividit i sense cap partit amb prou poder per formar govern, la qual cosa pot portar a llargues negociacions que no ajudin a l’evolució de l'IBEX ni a tancar en bones condicions. De moment, quan falten vuit sessions per acabar l'any, el selectiu espanyol cau un 5,47%.

LA FED COMPLEIX EL PREVIST

La incertesa electoral s'ha anat incrementant durant la setmana a mesura que s'apropava la cita a les urnes, de manera que el selectiu espanyol només ha aconseguit tancar amb signe positiu dues jornades, la de dimarts i la de dijous. La més significativa va ser aquesta última, per la «ressaca» de la Reserva Federal (Fed, per les sigles en anglès).

L'organisme que dirigeix Janet Yellen va complir aquest dimecres les previsions i va apujar els tipus d'interès per primera vegada des del 2006. El preu del diner estava sense canvis des del 2008, i encara que una mesura d'aquest tipus no és bona per als mercats de renda variable, la veritat és que la notícia ja estava totalment descomptada i els inversors se la van prendre amb tranquil·litat.

ABENGOA I FCC, PROTAGONISTES

I aquest divendres, en l’àmbit empresarial, han destacat Abengoa i FCC. La primera ha centrat l'atenció dels inversors davant les notícies que s'han conegut i que podrien ser claus per al futur de l'andalusa: d'una banda, l'Audiència Nacional ha admès a tràmit la querella presentada per dos propietaris de bons d'Abengoa, que van denunciar l'expresident, Felipe Benjumea, i l'exconseller delegat de la companyia, Manuel Sánchez Ortega, per ús d'informació privilegiada i administració deslleial. El tribunal els exigeix una fiança civil de 16 milions d'euros per garantir la devolució de les indemnitzacions milionàries que van cobrar.

I d'altra banda, l'empresa ha rebut un baló d'oxigen, ja que finalment rebrà un préstec de 113 milions d'euros dels principals bancs creditors (Banco Santander, CaixaBank, Bankia, Banc Sabadell, Banco Popular, HSBC i Calyon) per poder continuar operant fins al 23 de març, just abans que acabi el termini per intentar escapar de la declaració definitiva de concurs de creditors. En tancar la sessió, els títols de la companyia baixaven un 5,31%.

Per la seva banda, FCC ha experimentat una pujada del 28,15% a l'IBEX després d'anunciar que farà una ampliació de capital per retallar el deute. Es durà a terme mitjançant l'emissió i la posada en circulació de 118,25 milions de noves accions ordinàries a un preu unitari de 6,0 euros, i Esther Koplowitz i Carlos Slim ja han manifestat el seu compromís de participar en l'ampliació.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que «la setmana que acabem de deixar enrere ha estat una de les més volàtils que recordo des de fa bastant temps». L'expert ha assenyalat que «la vam començar amb fortes caigudes per pujar amb força en les sessions següents fins a girar-nos, al cèntim, en la resistència (abans suport) dels 10.000 punts».

«Durant els últims dos mesos l'IBEX-35 ha rebotat en diverses ocasions en els 10.000 punts, i després de perforar aquest nivell, ara ha demostrat que funciona com a suport. Una vegada més, l'aspecte tècnic que presenten els índexs europeus convida més a l'optimisme que no pas el de l’IBEX-35». De fet, ha remarcat, «es podria dir que només si se supera el nivell de 10.000 punts amb comoditat i en preus de tancament començarem a pensar en la possibilitat que la correcció hagi quedat enrere definitivament».

Per a l'expert, «el perill real vindria amb la perforació dels mínims de dilluns (9.428 punts) i, sobretot, amb la perforació de la zona de 9.200-9.230 punts», i assenyala que «és molt probable que en funció del resultat de les eleccions d’aquest diumenge el mercat es desperti amb un buit alcista dilluns. Cap a on? És una incògnita».

En la seva opinió, «el pitjor que pot passar és que el resultat col·loqui Espanya en una situació d’ingovernabilitat que duri setmanes i setmanes, perquè ja saben de sobres que el pitjor enemic de les borses és la incertesa».

contador